Care este impactul noului ETA britanic pentru cetățenii italieni?

Italienii care intenționează să viziteze Marea Britanie în 2024 vor avea nevoie de un nou permis de intrare pentru a trece granițele. Acordurile europene de dinainte de Brexit se aplică în continuare italienilor, iar aceștia nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit. Cu toate acestea, odată cu introducerea sistemului ETA, călătorii au nevoie de un permis înainte de a se urca în avionul spre Regatul Unit. Iată un ghid cuprinzător al noului ETA pentru cetățenii italieni, inclusiv cerințele și procesul de solicitare pe durata implementării acestuia:

Ce este noua ETA din Regatul Unit pentru cetățenii italieni?

Regatul Unit intenționează să lanseze un nou sistem de control la frontieră care va înregistra numărul de persoane care părăsesc sau intră în țară. Electronic Travel Authorisation (ETA ) este un sistem digital care permite vizitatorilor din Italia să solicite un permis înainte de a călători în Regatul Unit. Noul sistem va fi similar cu sistemul de vize digitale al Statelor Unite și va permite autorităților să efectueze controale de securitate înainte ca vizitatorii să intre în Regatul Unit.

Ministerul britanic de Interne consideră că programul va intra în vigoare din 2024 și se așteaptă să proceseze peste 30 de milioane de cereri anual. Noul ETA britanic se aplică numai țărilor care au încheiat acorduri de vize cu Regatul Unit. De exemplu, în prezent, cetățenii italieni nu au nevoie de viză pentru o vizită de scurtă durată în Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că guvernul britanic nu poate ține evidența cetățenilor italieni care intră sau ies din țară.

Rolul principal al sistemului ETA este de a înăspri controalele la frontieră. Cu ajutorul ETA, autoritățile de frontieră pot număra numărul de cetățeni italieni care intră sau ies din țară. De asemenea, este mai ușor de verificat dacă există amenințări la adresa securității înainte ca un călător să părăsească Italia. Informațiile furnizate în timpul solicitării ETA permit autorităților britanice să stabilească dacă un vizitator reprezintă un risc de securitate pentru Regatul Unit sau dacă are probleme de imigrație anterioare.

Pe lângă faptul că blochează călătorii considerați a fi un risc pentru securitate, noul ETA britanic le permite italienilor să își planifice călătoria în Regatul Unit în loc să fie respinși la frontieră. Călătorii solicită ETA înainte de a ajunge la aeroport și sunt asigurați că li se va permite intrarea în țară. Transportatorii au, de asemenea, garanția că pasagerii vor avea permisiunea de a intra în țară, în loc să fie respinși la frontieră.

Guvernul britanic va realiza ETA prin proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele. Proiectul de lege pune bazele pentru aplicarea sistemului ETA, inclusiv cerințele, procesul de solicitare și valabilitatea ETA. De asemenea, prevede motivele pentru a refuza sau a anula un ETA.

Care sunt efectele ETA asupra cetățenilor italieni?

Noul ETA din Regatul Unit pentru italieni afectează cerințele de trecere a frontierei. De exemplu, cetățenii italieni provin dintr-o țară fără viză și nu au nevoie de niciun document pentru a trece granițele Regatului Unit sau pentru a traversa țările de pe teritoriul Regatului Unit. Cu toate acestea, odată cu introducerea ETA, cetățenii italieni vor avea nevoie de un nou permis pentru a intra în Regatul Unit. Transportatorul va verifica autorizațiile individuale de călătorie ale cetățenilor italieni înainte de călătorie pentru a evita plata unor penalități.

ETA le va permite italienilor să călătorească în Marea Britanie ca turiști pentru șederi de scurtă durată. De exemplu, vizitatorii pot rămâne pe teritoriul britanic timp de șase luni cu ETA. Acest lucru înseamnă că călătorii pot folosi ETA în scopuri turistice și de afaceri, datorită naturii pe termen scurt a angajamentelor. De asemenea, italienii pot folosi ETA pentru a vizita Marea Britanie pentru tratamente medicale sau pentru studii pe termen scurt în instituții britanice. În timp ce vizitarea prietenilor și a familiei este permisă pentru deținătorii de ETA, călătorii nu pot lucra sau desfășura activități generatoare de venituri în Regatul Unit fără a obține viza și permisul de muncă necesare.

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie pentru cetățenii italieni

Cererea pentru ETA pentru Regatul Unit va fi completată online, iar călătorii nu trebuie să se deplaseze la consulatul sau ambasada britanică pentru a obține permisul de călătorie. Înainte ca un vizitator să înceapă procesul de depunere a cererii, trebuie să fie pregătit să furnizeze următoarele informații:

– Informații personale: Un călător trebuie să își furnizeze numele și alte detalii personale. Vizitatorii cu un singur nume trebuie să utilizeze caracterele LNU „Last Name Unknown” (nume de familie necunoscut) sau FNU „First Name Unknown” (prenume necunoscut), deoarece numele și prenumele sunt obligatorii. De asemenea, este important să se indice data nașterii și sexul.
– Pașaport: Pașaportul biometric trebuie să furnizeze informații privind țara de cetățenie, data eliberării, data expirării, numărul pașaportului și alte naționalități ale solicitantului. Un vizitator trebuie să călătorească cu pașaportul utilizat pentru cerere, deoarece ETA va fi atașat la numărul pașaportului, iar un alt număr de pașaport nu va funcționa.
– Informații de contact: Un călător trebuie să furnizeze adresa de domiciliu, codul poștal, orașul și țara de reședință. De asemenea, trebuie furnizată o adresă de e-mail validă pentru a contacta solicitantul în cazul în care cererea ETA este acceptată sau respinsă. Uneori, este necesar un număr de telefon sau de mobil.
– Informații de călătorie: Un călător trebuie să furnizeze informații de călătorie, inclusiv scopul călătoriei și locul de reședință în Regatul Unit. Vizitatorii care se cazează la un hotel trebuie să furnizeze datele de rezervare ale hotelului, în timp ce călătorii care vizitează diferite orașe trebuie să furnizeze itinerariul lor.
– Întrebări privind eligibilitatea: Unele dintre întrebările de eligibilitate pe care un călător le poate întâlni sunt legate de probleme de imigrație, cum ar fi refuzul vizei sau al vizei la frontieră, antecedente penale, posesie sau consum de droguri și activități sau acuzații de terorism. De asemenea, călătorii trebuie să răspundă la întrebări legate de sănătate, cum ar fi vaccinările, infecțiile existente și imunizările.
– Informații despre cardul de debit/credit: Pentru procesarea online a ETA în Marea Britanie pentru cetățenii italieni, trebuie să fie prezentate metodele de plată. Odată cu plata, o cerere poate fi aprobată și procesată.

Completarea cererii ETA durează între 10 și 15 minute, dar procesarea durează între 48 și 72 de ore. Atunci când cererea este aprobată, călătorul va primi un e-mail de confirmare. Prin urmare, solicitanții trebuie să depună cererea cu câteva zile înainte de călătorie pentru a evita întârzierile datorate timpului de procesare. Cetățenii italieni nu trebuie să tipărească e-mailul de confirmare. Atunci când este scanat, numărul pașaportului utilizat pentru cerere va indica o ETA aprobată la frontieră.

Beneficiile ETA în Marea Britanie pentru cetățenii italieni

Noul ETA din Regatul Unit este menit să aducă beneficii italienilor și guvernului britanic. De exemplu, ETA permite o verificare și o procesare mai rapidă la frontierele Regatului Unit. Cu informații prealabile despre toți călătorii, autoritățile britanice de control al frontierelor vor fi mai bine echipate pentru a lupta împotriva infracțiunilor și pentru a face din Regatul Unit un loc sigur pentru cetățenii străini și britanici. Deoarece sistemul ETA este automatizat, italienii vor beneficia de verificări mai rapide la frontieră. Autoritatea de frontieră va examina informațiile vizitatorului înainte de a acorda un ETA. La frontieră, autoritățile vor verifica doar valabilitatea ETA, în loc să verifice dacă există alte riscuri.

Noul sistem ETA le permite italienilor să solicite un permis de călătorie din orice țară din lume, în loc să se deplaseze la ambasada britanică din Italia. Timpul de procesare este, de asemenea, scurt și permite vizitatorilor să își planifice itinerariul. Pentru mai multe informații, călătorii italieni pot consulta secțiunea Întrebări frecvente privind ETA în Marea Britanie.