ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIVIND ETA ÎN MAREA BRITANIE

Întrebări frecvente ETA generale

Care este ETA pentru Regatul Unit?

Autorizația electronică de călătorie din Regatul Unit (UK ETA) este un nou sistem digital de permise de călătorie care permite guvernului britanic un control și o supraveghere sporită a persoanelor care intră în țară, facilitând identificarea potențialelor riscuri de securitate. ETA face parte dintr-o inițiativă guvernamentală mai amplă de digitalizare a frontierelor, înlocuind sistemul britanic de scutire de vize.

ETA nu este un tip de viză. Este un document electronic destinat străinilor care nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit pentru șederi pe termen scurt, cum ar fi turismul, vizitarea familiei și a prietenilor, afacerile și studiile de scurtă durată. Cetățenii scutiți de viză care tranzitează Regatul Unit trebuie, de asemenea, să obțină un ETA, indiferent dacă trec prin controlul de frontieră din Regatul Unit.

De ce lansează guvernul britanic sistemul electronic de autorizare de călătorie?

ETA este o inițiativă majoră în cadrul Nationality and Borders Act 2022 a guvernului britanic. Legislația stabilește că persoanele care beneficiază în prezent de acces fără viză în Regatul Unit trebuie să obțină o autorizație de călătorie înainte de a li se permite să vină în țară. Mai jos sunt prezentate avantajele pe care le oferă acest sistem:

 • Pentru a înregistra și urmări cu exactitate călătorii care intră și ies din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord în orice port maritim sau aeroport.
 • Pentru a verifica în prealabil călătorii considerați o amenințare la adresa securității naționale înainte de a ajunge în Marea Britanie
 • Pentru a colecta și păstra informații și comportamente de călătorie ale vizitatorilor din Regatul Unit
 • Asigurarea unui flux de venituri suplimentare pentru guvern prin perceperea de către călători a unei taxe de aplicare.

Când se va lansa ETA în Marea Britanie?

Sistemul ETA este acum operațional pentru cetățenii din Qatar. Aceștia trebuie să solicite un ETA pentru călătorii în Regatul Unit la 15 noiembrie 2023 sau după această dată.

Începând cu 1 februarie 2024, cetățenii din Iordania, Bahrain, Kuweit, Oman, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) pot solicita un ETA pentru Regatul Unit. ETA va fi obligatorie pentru călătoriile lor în Regatul Unit începând cu 22 februarie 2024.

Când vor fi obligați resortisanții UE să se înscrie prin intermediul sistemului ETA?

Ministerul britanic de Interne va anunța în curând ce naționalități, inclusiv cetățenii UE, vor beneficia în continuare de sistemul ETA. Va exista suficient timp pentru a se asigura că toți cei care au nevoie de o ETA sunt informați cu mult timp înainte de modificări.

Când ar trebui să ne așteptăm la lansarea completă a ETA?

Sistemul ETA va continua să fie pus în aplicare treptat, în funcție de naționalitate, până în 2024. Ministerul de Interne va furniza informații actualizate cu privire la naționalitatea care va putea solicita un ETA și la data la care acesta va fi pus în aplicare.

Guvernul britanic se așteaptă ca toți călătorii care nu au nevoie de viză pentru vizite scurte în Regatul Unit să poată aplica și să primească ETA pentru Regatul Unit până la sfârșitul anului 2024.

Câți călători vor utiliza sistemul ETA din Regatul Unit?

Guvernul britanic se așteaptă ca peste 30 de milioane de călători să utilizeze anual sistemul ETA din Regatul Unit. Vizitatorii din Statele Unite, Franța, Germania, Spania și Țările de Jos au cel mai mare număr de persoane care intră în Regatul Unit.

Cine va trebui să solicite un ETA pentru Regatul Unit?

ETA din Regatul Unit se adresează călătorilor care nu au nevoie de viză pentru sejururi de scurtă durată, mai puțin de șase luni, în scopuri precum turismul, vizitarea familiei și a prietenilor, afaceri, studii sau tranzit.

Ce posesori de pașapoarte pot călători în Regatul Unit fără viză?

Străinii scutiți de viză, sau călătorii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit, sunt cetățeni ai țărilor din UE (cu excepția Irlandei), Statele Unite (SUA), Canada, Australia, Noua Zeelandă și altele. Cetățenii din următoarele țări vor trebui să solicite un ETA pentru Regatul Unit:

Cine nu trebuie să solicite un ETA pentru Regatul Unit?

O persoană nu are nevoie de un ETA dacă se aplică oricare dintre următoarele:

 • Sunteți cetățean sau cetățean britanic și dețineți un pașaport britanic sau un pașaport de cetățean al unui teritoriu britanic de peste mări.
 • Sunteți cetățean irlandez și dețineți un pașaport irlandez.
 • Sunteți rezident legal în Irlanda, nu trebuie să obțineți o viză pentru a intra în Regatul Unit și intrați în Regatul Unit din Irlanda, Guernsey, Jersey sau Insula Man. Trebuie să îndepliniți toate cele trei condiții pentru a fi scutit de necesitatea unui ETA.
 • Aveți un statut de imigrant pentru Regatul Unit.
 • Sunteți titularul unei vize britanice valabile pentru vizită, muncă, studii sau în alte scopuri.

Bebelușii, copiii sau adolescenții au nevoie de o ETA?

Da. Toți călătorii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit trebuie să aibă un ETA separat și aprobat pentru a intra în țară, indiferent de vârstă.

Persoanele care dețin un statut de pre-stabilire sau de stabilire în UE nu vor avea nevoie de un ETA pentru a intra în Regatul Unit. Este corect?

Da. Călătorii cu un statut de imigrare valabil în Regatul Unit, inclusiv cei cu statut de stabilire sau de pre-stabilire în cadrul Programului de stabilire al Uniunii Europene (EUSS), nu vor fi obligați să prezinte un ETA atunci când călătoresc în Regatul Unit.

Ce locații din Marea Britanie necesită un ETA pentru a fi vizitate?

ETA este valabilă pentru călătoria în Regatul Unit. După ce ajunge la orice punct de intrare și trece prin controlul de frontieră din Regatul Unit, titularul poate circula liber între țările care îl compun: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, ETA din Regatul Unit nu permite călătorului să intre în Irlanda, o țară separată și independentă. De asemenea, nu este valabil în nicio altă țară europeană.

Voi avea nevoie de un nou ETA de fiecare dată când voi vizita Regatul Unit?

Nu. Un ETA este valabil timp de doi ani de la data eliberării sau până la expirarea pașaportului la care este asociat, în funcție de care dintre aceste două date este prima. Călătorii trebuie să solicite o nouă ETA dacă pașaportul lor expiră înainte de doi ani.

Pe parcursul perioadei de valabilitate de doi ani a ETA, puteți intra în Regatul Unit de mai multe ori, cu condiția să vizitați Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni la un loc.

Mi se va refuza intrarea în Regatul Unit fără un ETA aprobat?

Fără ETA necesară, nu vă puteți îmbarca pe mijlocul de transport (avion, vapor sau tren) și călători în Regatul Unit. Persoanele care călătoresc în Marea Britanie, dar care încă așteaptă o decizie privind cererea ETA, vor fi de asemenea refuzate.

Guvernul britanic utilizează Advance Passenger Information (API) pentru a verifica și a notifica transportatorii cu privire la permisele de călătorie ale unei persoane. Transportatorii pot verifica dacă o persoană are documentele de autorizare a călătoriei corespunzătoare înainte de a o aduce în Regatul Unit.

Companiile aeriene, companiile maritime și operatorii feroviari nu pot permite îmbarcarea decât călătorilor care au o ETA, în caz contrar putând fi pasibili de plata unor penalități. În mod similar, un călător care călătorește cu bună știință în Regatul Unit fără a deține un ETA necesar poate fi acuzat de fapte penale.

Pot să studiez în Marea Britanie dacă am un ETA britanic?

Da. Cetățenii scutiți de viză și care dețin un ETA pot participa la programe de studii de scurtă durată timp de 180 de zile sau șase luni. Pentru programe de studiu mai extinse, trebuie să obțineți o viză de student.

Pot să lucrez în Regatul Unit dacă am un ETA britanic?

Nu. Trebuie să solicitați o viză de muncă pentru a lucra în oricare dintre cele patru țări constitutive ale Regatului Unit. Cu toate acestea, vă puteți folosi ETA pentru a participa la conferințe sau întâlniri de afaceri și pentru a desfășura alte activități permise în cadrul vizei de vizită de afaceri.

Am nevoie și de un ETA dacă am o viză britanică?

Nu. Nu aveți nevoie de un ETA dacă dețineți deja o viză sau un statut de imigrant în Regatul Unit.

Este ETA din Regatul Unit similar cu o viză sau cu un permis de ședere?

Nu. O viză britanică permite străinilor să intre și să rămână în țară pentru tranzit, turism, studii, muncă și alte scopuri, în cadrul unei perioade de valabilitate specificate, de obicei de șase luni sau mai mult. Un permis de ședere în Regatul Unit permite cetățenilor altor țări să locuiască și să lucreze în Regatul Unit pe termen nelimitat.

Un ETA permite persoanelor fizice să călătorească în Regatul Unit. Aceasta permite persoanelor fizice să intre în țară. Persoanele cu ETA vor fi supuse în continuare controalelor de imigrare și de identitate la frontieră. Aceștia vor trebui în continuare să treacă prin poarta electronică pentru pașapoarte (eGate), dacă este disponibilă, sau să se prezinte la un ofițer al forțelor de frontieră.

Care este diferența dintre ETA și o viză de vizitator în Marea Britanie?

Un ETA acordă doar permisiunea de a călători în Regatul Unit. Acesta nu îi conferă titularului dreptul de a intra în țară. Acesta nu garantează intrarea în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord.

Călătorii care au un ETA trebuie să ceară permisiunea de a intra în Regatul Unit la frontieră. Acest lucru se face trecând prin poarta electronică de pașapoarte (eGate), dacă este disponibilă, sau mergând la un ofițer al UK Border Force.

Este necesară o ETA pentru cetățenii fără viză care nu dețin o viză sau care nu au niciun alt statut de imigrare în Regatul Unit, inclusiv pentru pasagerii în tranzit.

Pe de altă parte, o viză standard de vizitator din Regatul Unit permite persoanelor fizice să intre și să rămână în Regatul Unit timp de șase luni sau mai puțin pentru turism, vizitarea familiei și a prietenilor, studii pe termen scurt, activități de afaceri permise și tranzit.

Este ETA pentru Regatul Unit același lucru cu o scutire electronică de vize (EVW)?

UK ETA este un nou sistem digital de permise de călătorie care se adresează tuturor călătorilor care nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit. Aceasta va înlocui scutirea electronică de vize (Electronic Visa Waiver – EVW) pe care cetățenii anumitor țări arabe trebuie să o obțină înainte de a călători în Regatul Unit. Un ETA este mai ieftin decât un EVW.

Cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au nevoie de un EVW pentru călătoriile în Regatul Unit înainte de 22 februarie 2024.

Începând cu 1 februarie 2024, cetățenii Bahrainului, Kuweitului, Omanului, Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Saudite pot solicita un ETA pentru călătoriile din 22 februarie 2024 și după această dată.

Pentru cât timp este valabilă ETA?

Un ETA aprobat pentru Regatul Unit va fi valabil timp de doi ani de la data eliberării sau până la data expirării pașaportului, în funcție de care dintre aceste date este prima. Dacă pașaportul de care este legat ETA pentru Regatul Unit expiră înainte de doi ani, trebuie să solicitați din nou un nou ETA.

Care este diferența dintre ETA și ETIAS?

ETA din Regatul Unit este separată de ETIAS din UE.

ETA este noul sistem digital de permise de călătorie din Regatul Unit pentru cetățenii scutiți de viză care vizitează țara pentru o perioadă mai mică de șase luni în scop turistic, pentru vizitarea familiei și a prietenilor, pentru afaceri, studii sau tranzit.

Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) este un document electronic similar cu ETA din Regatul Unit. Până la jumătatea anului 2025, cetățenii străini care nu au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen trebuie să obțină un ETIAS. Aceasta include cetățenii britanici.

Întrebări frecvente privind prelucrarea cererilor ETA

Cum pot aplica pentru ETIAS?

Puteți solicita un ETA pentru Regatul Unit numai online. Nu există metode alternative pe suport de hârtie. Solicitanții nu trebuie să se prezinte personal la birourile de vize.

Pot să solicit un ETA în Marea Britanie pentru altcineva?

Da. Puteți solicita un ETA pentru altcineva. Părinții sau tutorii pot solicita permisul de călătorie digital în numele copiilor lor. De asemenea, un prieten sau o terță parte poate solicita un ETA pentru Regatul Unit în numele altei persoane.

Cum funcționează procesul de solicitare a ETA?

Procesul este în întregime digital. Călătorii trebuie să completeze formularul de cerere, să răspundă la întrebări legate de securitate și să plătească online. Aceștia vor primi un e-mail de confirmare a depunerii cererii lor.

Sistemul va verifica apoi detaliile prezentate în formularul de cerere ETA în baza de date de securitate și de imigrare din Marea Britanie și din străinătate pentru a stabili dacă persoana este eligibilă pentru ETA și pentru a călători în țară.

De obicei, durează 72 de ore sau trei zile pentru a procesa o cerere și a primi o decizie, fie că este vorba de o ETA aprobată sau respinsă. Mulți dintre ei pot primi ETA aprobat la câteva minute după ce și-au depus cererea. Cu toate acestea, în unele cazuri poate dura mai mult de 72 de ore pentru a primi o decizie.

Care sunt cerințele pentru a solicita un ETA pentru Regatul Unit?

Pentru a solicita un ETA pentru Regatul Unit, un călător are nevoie de un pașaport național biometric valabil, eliberat de o țară eligibilă scutită de viză, o fotografie digitală recentă de înaltă calitate, o adresă de e-mail activă și o metodă de plată electronică, cum ar fi un card de credit sau de debit.

Ce informații va trebui să furnizez în cadrul unei cereri ETA pentru Regatul Unit?

Trebuie să furnizați datele personale și profesionale, adresa de domiciliu, adresa de e-mail, datele de contact și informațiile de plată online. De asemenea, trebuie să răspundeți cu sinceritate la întrebări legate de securitate privind antecedentele penale și de imigrare și orice asociere cu grupuri ilegale.

În cererea ETA nu se solicită detalii de călătorie sau dovada capacității financiare de a se întreține pe durata vizitei în Regatul Unit. Cu toate acestea, călătorii trebuie să fie pregătiți să răspundă la întrebări sau să prezinte dovada acestora atunci când trec prin controlul de frontieră.

Când ar trebui să solicit ETA?

Călătorii sunt sfătuiți să solicite un ETA înainte de a cumpăra bilete sau de a rezerva cazarea în Regatul Unit. De obicei, procesarea unei cereri ETA durează trei zile și luarea unei decizii. În timp ce procesarea multor cereri durează câteva minute, unele pot dura mai mult.

Pot să solicit ETA acum, dar să călătoresc peste o lună sau două?

Călătorii ar trebui să solicite un ETA înainte de a rezerva călătoria. Ministerul de Interne nu va restricționa cu cât timp înainte pot solicita călătorii un ETA. Călătorii pot solicita un ETA oricând doresc, cu condiția să o facă cu cel puțin trei zile înainte de data călătoriei.

ETA va fi valabilă timp de doi ani sau atât timp cât pașaportul de care este legat rămâne valabil.

Pot solicita un ETA pentru Regatul Unit dacă planurile mele de călătorie nu sunt confirmate?

Da. Puteți solicita un ETA pentru Regatul Unit chiar și atunci când planurile dumneavoastră de călătorie nu sunt confirmate. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că pașaportul utilizat în cererea ETA este încă valabil pe durata călătoriei în Regatul Unit pentru ca ETA să rămână valabil.

Dacă solicit un ETA astăzi și acesta este aplicat doar din iunie 2024, valabilitatea de doi ani începe de la data la care l-am primit sau de la data punerii în aplicare?

Valabilitatea ETA începe de la data la care este acordată sau de la data la care primiți ETA aprobat.

Ce se va întâmpla cu ETA dacă pașaportul meu mai are mai puțin de doi ani până la expirare?

ETA pentru Regatul Unit va expira la aceeași dată la care expiră și pașaportul dumneavoastră.

Un ETA din Regatul Unit este valabil doi ani de la data eliberării sau până la expirarea pașaportului la care este asociat, în funcție de care dintre aceste două date este prima. Trebuie să solicitați un nou ETA dacă pașaportul dumneavoastră expiră înainte de perioada de valabilitate de doi ani a ETA.

Cât timp durează să solicitați un ETA pentru Regatul Unit?

Completarea formularului de cerere online va dura doar câteva minute. După ce plătiți și trimiteți cererea online, veți primi o confirmare prin intermediul adresei de e-mail pe care ați furnizat-o.

Cât durează procesarea unei cereri ETA pentru Regatul Unit?

Procesarea unei cereri ETA pentru Regatul Unit durează de obicei trei zile, iar mulți solicitanți primesc o decizie în câteva minute. Unele cereri pot dura mai mult de trei zile pentru a primi o decizie.

Aplicația ETA are o funcție de „salvare”?

Nu. Site-ul online de depunere a cererilor ETA din Regatul Unit nu salvează datele introduse sau trimise anterior în timpul unei sesiuni anulate sau expirate.

După ce faceți clic pe link, completați cererea cât mai curând posibil. Sesiunea dvs. va expira dacă rămâneți inactiv pe site timp de 20 de minute și va trebui să reporniți procesul și să completați din nou informațiile solicitate.

Există o modalitate de a accelera aprobarea ETA în situații de urgență?

Majoritatea cererilor ETA vor fi procesate rapid. Acest lucru înseamnă că călătorii ar trebui să primească ETA rapid, chiar și în caz de urgență.

Pot folosi un singur formular de cerere pentru mai multe persoane?

Nu. Fiecare cerere ETA pentru Regatul Unit este pentru o singură persoană, deoarece permisul de călătorie aprobat este legat de pașaportul persoanei. Orice alte persoane eligibile care intenționează să călătorească în Regatul Unit trebuie să completeze un formular de cerere, indiferent de vârstă și indiferent dacă călătoresc împreună. Părinții și tutorii pot solicita ETA pentru copiii lor folosind un formular de cerere separat.

Cum voi primi autorizația ETA aprobată pentru Marea Britanie?

Veți primi decizia privind cererea ETA, fie că este vorba despre aprobare sau respingere, prin intermediul adresei de e-mail pe care ați furnizat-o în formularul de cerere. Nu este necesar să imprimați e-mailul. ETA va fi legat digital de pașaportul cu care ați depus cererea.

Trebuie să solicit un ETA separat atunci când călătoresc între Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord?

Nu. A avea un ETA aprobat înseamnă a avea permisiunea de a călători în oricare dintre țările constitutive ale Regatului Unit. După ce trec de controlul de frontieră, aceștia pot călători liber între Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, un ETA nu permite călătorilor să intre în Republica Irlanda, o țară separată și independentă, și în alte țări europene.

Am dublă cetățenie. Am nevoie de un ETA pentru Marea Britanie pentru ambele pașapoarte?

Nu. Puteți solicita un ETA pentru Regatul Unit doar pentru unul dintre pașapoartele dumneavoastră, dar asigurați-vă că acesta este cel pe care îl aduceți cu dumneavoastră atunci când călătoriți în Regatul Unit. Deși trebuie să dezvăluiți orice alte detalii privind cetățenia sau pașaportul în formularul de cerere ETA online, permisul digital aprobat va fi legat de pașaportul cu care ați depus cererea.

Cu toate acestea, puteți solicita un ETA pentru Marea Britanie pentru ambele pașapoarte. Pentru a face acest lucru, trebuie să completați formularul de cerere online și să plătiți de două ori.

Este posibil să călătorești în UE cu un pașaport european și să te întorci în Regatul Unit cu un pașaport britanic?

Da, acest lucru este posibil. Cu toate acestea, guvernul britanic îi sfătuiește pe cetățenii britanici cu dublă cetățenie să călătorească cu pașaportul lor britanic. Cetățenii cu dublă cetățenie pot prezenta transportatorului pașaportul britanic pentru a dovedi că nu au nevoie de un ETA pentru a călători în Regatul Unit.

Am dublă cetățenie, americană și britanică. Pot să vin în Regatul Unit cu pașaportul britanic și să mă întorc în SUA cu pașaportul american?

Cetățenii britanici cu dublă cetățenie sunt sfătuiți să călătorească cu pașaportul britanic. Un pașaport britanic este o dovadă suficientă pentru transportatorii care nu au nevoie de un ETA pentru a vizita Regatul Unit.

Guvernul britanic recunoaște că cetățenii americani trebuie să călătorească spre și dinspre SUA folosind pașaportul lor american. Călătorii cu cetățenie americană și britanică pot folosi pașapoartele americane pentru check-in, dar trebuie să prezinte pașapoartele britanice transportatorului la îmbarcare pentru a demonstra că sunt scutiți de necesitatea unei ETA pentru a călători în Regatul Unit.

Ce pot face dacă trebuie să corectez detaliile din cererea ETA pentru Regatul Unit?

Completarea unui nou formular de cerere ETA pentru Regatul Unit este cea mai simplă și mai rapidă modalitate de a corecta orice greșeală după depunerea cererii. Călătorii ar trebui să își revizuiască cu atenție toate informațiile înainte de a trimite cererea ETA. Odată trimisă, nu o puteți modifica. Dacă ați făcut o greșeală în cererea depusă, trebuie să repetați procesul și să plătiți din nou taxa de cerere.

Poate o terță parte să solicite un ETA în numele meu sau trebuie să parcurg eu însumi procesul de solicitare?

Un solicitant poate apela la asistența unei terțe părți pentru a finaliza procesul de solicitare a ETA în Regatul Unit. În prezent, nu există planuri de a schimba această abordare.

Am un cazier judiciar. Mai pot solicita un ETA pentru Regatul Unit?

Puteți solicita un ETA pentru Regatul Unit, dar este posibil să vă fie refuzat. Solicitanților ETA din Regatul Unit cu cazier judiciar în Regatul Unit sau în altă parte li se poate refuza o ETA dacă au fost condamnați la 12 luni sau mai mult de închisoare sau au fost condamnați în ultimele 12 luni.

Ar trebui să solicit din nou un ETA pentru Regatul Unit dacă detaliile mele s-au schimbat?

Da. ETA pentru Regatul Unit este legată de pașaportul dumneavoastră. Dacă trebuie să schimbați orice informație esențială din pașaportul dumneavoastră, cum ar fi numele, prenumele, sexul sau naționalitatea, trebuie să vă actualizați pașaportul și să solicitați un nou ETA pentru Regatul Unit.

Ce se întâmplă cu ETA pentru Regatul Unit dacă îmi fac un nou pașaport?

ETA asociată pașaportului dvs. va fi invalidată atunci când veți obține un nou pașaport. Fiecare pașaport este un document de călătorie unic, cu detalii distinctive, cum ar fi numărul pașaportului. Trebuie să solicitați un nou ETA, cu detalii despre noul pașaport.

Va trebui să solicit un nou ETA pentru Regatul Unit dacă pașaportul meu este furat sau dispare?

Da. Trebuie să raportați imediat pierderea sau furtul pașaportului și să luați măsuri pentru a obține unul nou. Odată ce aveți un nou pașaport, trebuie să solicitați un nou ETA pentru Regatul Unit folosind noul document de călătorie.

Metode de plată și taxe Întrebări frecvente

Cât costă un ETA pentru Marea Britanie?

Fiecare cerere ETA pentru Regatul Unit costă 10 lire sterline. Acesta trebuie plătit online pentru a putea trimite formularul de cerere și a finaliza procesul.

Cum pot plăti pentru cererea ETA?

Pentru a plăti pentru cererea ETA pentru Regatul Unit, trebuie să furnizați numărul cardului de credit sau de debit, numele de pe card, data expirării și codul CVV. Apply Pay și Google Pay sunt, de asemenea, metode de plată acceptate.

Dacă cererea mea este respinsă, îmi pot primi banii înapoi?”.

Nu. Plățile pentru cererile ETA pentru Regatul Unit nu sunt rambursabile.

Călătorind cu un ETA din Marea Britanie Întrebări frecvente

Cât timp pot rămâne în Marea Britanie cu un ETA aprobat?

Călătorii cu un ETA aprobat în Marea Britanie pot rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni pentru fiecare vizită. Aceștia pot circula liber între Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

O ETA britanică valabilă îmi va garanta intrarea?

Nu. Un ETA aprobat în Regatul Unit nu garantează intrarea în Regatul Unit.

O ETA vă permite să vă îmbarcați pe mijlocul de transport (de exemplu, avion, vapor, tren) și să călătoriți în țară. La sosire, trebuie să vă prezentați documentele de identitate la UK Border Force sau să treceți prin poarta electronică pentru pașapoarte (eGate), dacă este disponibilă.

Agenția de frontieră va evalua dacă respectați cerințele de securitate. Chiar dacă aveți un ETA, vi se poate refuza intrarea dacă nu treceți un control la frontieră sau dacă îndepliniți alte condiții de intrare.

Cum vor ști la frontieră dacă cineva are un statut de stabilit sau pre-stabilit? Statutul unor persoane este legat de vechile lor pașapoarte.

ETA din Regatul Unit este un permis de remorcă digital legat de pașaport. Prin scanarea pașaportului, transportatorii, forțele de frontieră britanice și alte autorități relevante pot confirma valabilitatea ETA și alte autorizații de călătorie.

Ministerul de Interne din Regatul Unit utilizează Advance Passenger Information (API), care permite transportatorilor să confirme autorizațiile călătorilor. Aceasta ar putea fi permisiunea de a permite aducerea pasagerilor în Regatul Unit, refuzul permisiunii de a transporta pasagerul în Regatul Unit sau faptul că permisiunea acestora trebuie să fie stabilită de transportator.

Călătorii cu pașapoarte britanice, irlandeze, BOTC, vize britanice și statut de imigrare în Regatul Unit trebuie doar să prezinte pașaportul sau statutul de imigrare pentru a dovedi că nu sunt obligați să aibă un ETA pentru a călători în Regatul Unit.

Să presupunem că o persoană are un permis de ședere pe termen nelimitat (ILR) în Regatul Unit, dar acesta a fost eliberat în urmă cu 15 ani. Trebuie să fie convertit într-un format digital?

Deocamdată, nu. O persoană care are un statut de imigrant în Regatul Unit nu are nevoie să îl convertească în format digital.

În cazul în care sistemul API (Advance Passenger Information) arată că un călător are permisiunea de a intra în Regatul Unit, transportatorii trebuie să verifice dacă există o dovadă fizică a acestei permisiuni.

Documentele fizice de viză care dovedesc statutul de imigrant în Regatul Unit includ un permis de ședere biometric (BRP), o carte de ședere biometrică (BRC) și mențiuni în pașaport, cum ar fi ștampilele cu cerneală umedă și autocolantele cu vignetă.

UK Visas and Immigration (UKVI) dezvoltă în prezent un sistem digital de imigrare. Acesta va înlocui documentele fizice de viză cu o evidență online a statutului de imigrant sau cu vize electronice (eVisa).

Pe parcursul anului 2024, UKVI va contacta persoanele care încă mai au documente fizice care să dovedească imigrația lor pentru a se înregistra pentru un cont UKVI. Aceștia își pot folosi apoi contul UKVI pentru a-și accesa și dovedi statutul de imigrant.

Dacă nu primesc ETA la timp, pot intra oricum în Regatul Unit dacă polițistul de frontieră îmi permite?

ETA din Regatul Unit va fi pusă în aplicare treptat pe parcursul anului 2024. În această perioadă, călătorii vor trebui să obțină un ETA înainte de a călători în Regatul Unit, odată ce țara lor va fi adăugată pe lista celor cărora li se aplică cerința ETA. De obicei, guvernul britanic va anunța când se poate solicita un ETA și când va începe aplicarea acestuia.

Guvernul britanic adoptă o abordare pragmatică în ceea ce privește punerea în aplicare a noii cerințe ETA, știind că este vorba de o schimbare semnificativă, care ar putea necesita timp pentru ca oamenii să o înțeleagă.

Cu toate acestea, odată ce ETA din Regatul Unit va fi pus în aplicare, transportatorii vor fi cei care vor refuza să îmbarce un pasager care nu are autorizațiile necesare. De aceea, călătorilor li se recomandă să solicite și să primească ETA cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de călătorie pentru a evita orice inconvenient sau întrerupere a planurilor de călătorie.

Trebuie să aduc o copie fizică pe hârtie a ETA din Regatul Unit?

Nu. Nu aveți nevoie de o copie digitală sau de o imprimare fizică a ETA. Este un permis de călătorie electronic legat de pașaportul dumneavoastră. Prin scanarea pașaportului dumneavoastră, transportatorii, forțele de frontieră britanice și alte autorități relevante pot confirma validitatea acestuia prin intermediul sistemelor lor.

Cu toate acestea, păstrați ETA în e-mail sau imprimați-o în cazul în care este nevoie brusc de verificări manuale.

Este vorba de șase luni în total petrecute în Regatul Unit în perioada de valabilitate a ETA sau de șase luni pe an calendaristic sau de alt tip?

Cu un ETA, puteți vizita Marea Britanie ca vizitator standard pentru o perioadă de până la șase luni într-o singură călătorie pentru turism, studii pe termen scurt, afaceri și alte activități permise pentru vizite scurte. ETA este valabilă pentru mai multe vizite scurte în Regatul Unit în decursul celor doi ani de valabilitate.

Ce se întâmplă după expirarea perioadei de valabilitate de doi ani? Va trebui să solicitați o nouă ETA? Există limitări în acest sens?

Atunci când un ETA expiră după o perioadă de valabilitate de doi ani, călătorii care încă intenționează să viziteze Regatul Unit trebuie să solicite un nou ETA și să plătească din nou taxa de solicitare. Nu există limitări în ceea ce privește numărul de cereri repetate.

Va afecta ETA din Regatul Unit drepturile călătorilor care utilizează tranzitul pe partea de aer sau pe partea de uscat?

Nu. ETA din Regatul Unit nu va afecta normele existente privind tranzitul în zona de operațiuni aeriene și terestre.

Pot să trec la o viză britanică după ce am sosit cu o viză ETA?

Nu. Nu puteți schimba ETA din Regatul Unit cu o viză în timp ce vă aflați încă în Regatul Unit și indiferent de motiv. Sosirea cu un ETA îi permite călătorului să rămână în Regatul Unit pentru o perioadă maximă de numai șase luni la un moment dat și puteți opta să părăsiți și să reintrați în țară cu un ETA valabil.

Să presupunem că aveți nevoie brusc să rămâneți mai mult timp în Regatul Unit pentru a studia, a lucra sau din alte motive. În acest caz, trebuie să vă întoarceți mai întâi în țara de origine și să solicitați de acolo viza britanică corespunzătoare.

Pot să vizitez alte țări europene cu un ETA aprobat pentru Regatul Unit?

Nu. Un ETA aprobat în Marea Britanie nu permite călătorilor să intre în Republica Irlanda, o țară independentă, și în alte părți ale Europei. Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene (UE) sau al Spațiului de călătorie comun Schengen.

Pentru a vizita alte țări europene, trebuie să vă informați cu privire la cerințele de intrare în țara respectivă, dacă aveți nevoie de viză sau nu, înainte de a vă rezerva călătoria.

UE dezvoltă un sistem similar, denumit Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS). Până la jumătatea anului 2025, cetățenii străini care nu au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen trebuie să obțină un ETIAS. Aceasta include cetățenii britanici.

Refuzuri, anulări și căi de atac Întrebări frecvente

De ce mi-ar fi respinsă cererea ETA?

O cerere de ETA pentru Regatul Unit poate fi respinsă din următoarele motive:

 • Furnizarea de informații false, inexacte sau incomplete
 • Să aveți un pașaport eliberat de o țară ai cărei cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit.
 • Șederea în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni sau munca în Regatul Unit
 • să fi comis în trecut încălcări ale legislației privind imigrația în Regatul Unit sau în altă parte
 • Să aveți cazier judiciar în Marea Britanie sau în altă parte
 • Să aibă vreo implicare sau asociere cu grupuri ilegale

Care sunt opțiunile mele în cazul în care cererea mea de ETA pentru Regatul Unit este respinsă?

În cazul în care cererea ETA pentru Regatul Unit este respinsă, puteți solicita o viză britanică pentru a intra în țară ca permis alternativ la autorizația de călătorie. Următoarele vize pentru Regatul Unit pot fi relevante pentru călătorii cărora li se refuză o ETA pentru Regatul Unit:

 • Viză standard de vizitator
 • Viza de muncă temporară
 • Viza de tranzit

Pot solicita din nou un ETA pentru Regatul Unit dacă cererea mea anterioară a fost respinsă?

Da. Persoanele cărora li s-a refuzat un ETA pentru Regatul Unit pot lua în considerare posibilitatea de a depune o nouă cerere și de a plăti din nou taxa de cerere. Cu toate acestea, este esențial să abordăm cauza respingerii inițiale.

Este posibil ca un ETA aprobat pentru Regatul Unit să fie anulat sau revocat?

O ETA aprobată poate fi anulată sau revocată din următoarele motive:

 • Titularul este exclus sau expulzat din Regatul Unit.
 • Titularul este condamnat pentru o infracțiune în Regatul Unit sau în altă parte și este condamnat la 12 sau mai multe luni de închisoare.
 • se dovedește că titularul încalcă legile privind imigrația (de exemplu, ședere peste termen sau muncă)
 • Se verifică dacă titularul a reținut sau a prezentat documente false, cu bună știință sau nu.
 • Titularul a acumulat datorii neplătite sau cheltuieli de judecată.
 • Titularul este considerat a fi dăunător pentru publicul britanic din cauza comportamentului, caracterului, asociațiilor sau din alte motive, indiferent dacă se ajunge la o condamnare.

ETA a fost anulată în timp ce mă aflu încă în Marea Britanie. Ce trebuie să fac?

Nu puteți rămâne în mod legal în țară dacă ETA v-a fost revocată. Dacă pașaportul dvs. a fost pierdut sau furat, puteți solicita un nou ETA după ce părăsiți Regatul Unit și vă întoarceți acasă.

Care este procedura de anulare a unui ETA aprobat în Regatul Unit?

Autoritățile britanice de imigrație inițiază de obicei procesul de anulare a unui ETA aprobat atunci când există motive de anulare.

Pot face apel dacă ETA mi-a fost refuzat sau anulat?

Nu. Nu există niciun drept de revizuire administrativă sau de recurs împotriva unei decizii luate cu privire la o cerere ETA.

În cazul în care i se refuză o viză ETA, călătorul poate solicita o viză pentru Regatul Unit, unde procesul de solicitare permite o analiză mai amănunțită.

Cu toate acestea, procesul de revizuire judiciară permite solicitanților să conteste o decizie pe care o consideră ilegală.

Întrebări frecvente privind confidențialitatea datelor ETA

Vor fi comunicate transportatorilor datele privind solicitanții ETA din Regatul Unit?

Guvernul britanic va utiliza sistemele existente de informații prealabile privind pasagerii (API) pentru a trimite transportatorilor (terestre, navale și aeriene) informații privind călătorii și permisiunile acestora de a intra în Regatul Unit. Transportatorii trebuie să verifice dacă călătorii au documente de identificare (de exemplu, pașaport) și autorizații (de exemplu, ETA, viză) valabile și eligibile înainte de a-i îmbarca și de a-i aduce în Regatul Unit.

Cum va prelucra sistemul ETA din Regatul Unit datele mele?

Datele călătorilor vor fi prelucrate în conformitate cu politica de confidențialitate din formularul de cerere ETA pentru Regatul Unit. Sistemul va verifica datele solicitanților în numeroase baze de date britanice și internaționale privind securitatea și imigrația. Printre acestea se numără listele de căutare a mandatelor de arestare în curs de executare, listele de supraveghere a terorismului, listele de supraveghere a imigranților și orice alte căutări care ajută forțele de frontieră britanice și Ministerul de Interne să determine potențialele amenințări la adresa securității.

Cât timp vor rămâne datele mele în posesia sistemului ETA din Regatul Unit?

Sistemul stochează de obicei datele biometrice faciale timp de trei ani, cu excepția cazului în care există un motiv pentru a le păstra mai mult timp. Informațiile cu caracter personal și datele biografice sunt păstrate timp de 15 ani de la data ultimei acțiuni legate de un caz, în conformitate cu perioadele de păstrare a vizelor.