ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Insulele Solomon

În prezent, Regatul Unit dezvoltă un nou program digital de permise de călătorie, ETA. Acest sistem, care va înlocui actualul sistem de scutire de vize, urmează să intre în vigoare până în anul 2024. Atunci când va fi introdusă, va afecta locuitorii Insulelor Solomon care doresc să viziteze Regatul Unit. Acest ghid explică modul în care va funcționa noul sistem și cum își pot depune cererea pentru ETA cetățenii din Insulele Solomon.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Insulele Solomon?

În ultimii ani, țări din întreaga lume au început să introducă sisteme de permise de călătorie digitale. Călătorii experimentați ar putea fi deja familiarizați cu unele dintre aceste programe din alte țări, printre care se numără ETA din Canada și ESTA din Statele Unite. ETA, sau Electronic Travel Authorisation (autorizație electronică de călătorie), este o versiune în curs de dezvoltare în Marea Britanie. Acesta urmează să fie introdus ca parte a unui plan al guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării. Aceasta va permite o supraveghere mai strictă a intrărilor în țară, facilitând detectarea potențialelor amenințări la adresa securității.

La fel ca permisele de călătorie digitale din alte țări, ETA nu este o viză. În schimb, acesta va înlocui sistemul de scutire de vize în vigoare în prezent în Regatul Unit. Procesul de solicitare a ETA este mult mai simplu decât o cerere de viză și poate fi completat în întregime online. Odată ce un călător primește aprobarea pentru ETA, acesta are permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a rămâne acolo până la șase luni.

Cum vor fi afectați călătorii din Insulele Solomon?

În calitate de membru al Comunității Națiunilor, Insulele Solomon figurează pe lista celor 92 de țări cu care Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize. Acest lucru înseamnă că, în prezent, titularii unui pașaport din Insulele Solomon nu au nevoie de alte documente pentru a intra în Regatul Unit. Acest lucru se va schimba odată cu introducerea sistemului ETA. În viitor, călătorii vor trebui să solicite un ETA pentru cetățenii din Insulele Solomon înainte de a obține permisiunea de a intra în Regatul Unit.

Locuitorii din Insulele Solomon au o serie de motive diferite pentru a vizita Regatul Unit. Acestea pot include:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Toate aceste motive pentru a veni în Regatul Unit sunt acoperite de ETA. Există un singur formular de cerere ETA. Acesta va fi completat de toți vizitatorii, indiferent de motivul personal al călătoriei.

În anumite circumstanțe, călătorii din Insulele Solomon trebuie să solicite o viză pentru Marea Britanie. Acest lucru este valabil în prezent și nu se va schimba atunci când va intra în vigoare noul sistem. Locuitorii din Insulele Solomon au nevoie de o viză britanică dacă intenționează să petreacă mai mult de șase luni în Regatul Unit, să lucreze sau să se stabilească permanent în această țară. Introducerea ETA nu va afecta în niciun fel modul în care funcționează sistemul de vize.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Insulele Solomon

Călătorii din Insulele Solomon trebuie să solicite ETA folosind un formular online emis de guvernul britanic. Acest lucru face parte dintr-un sistem complet digital, astfel încât nu vor exista formulare alternative offline. Ca parte a procesului de înscriere, solicitanții trebuie să plătească o taxă nerambursabilă. Din nou, acest lucru poate fi completat online.

Sunt disponibile unele informații despre cerințele ETA, pe care călătorii ar fi bine să le consulte înainte de a-și pregăti călătoria. Vă rugăm să rețineți că nu au fost finalizate sau anunțate toate detaliile noului sistem, cum ar fi costul taxei de solicitare a ETA. Aceste informații pot fi modificate înainte de introducerea completă a sistemului ETA. Cu toate acestea, le poate oferi călătorilor o imagine de ansamblu a ceea ce se așteaptă de la sistem și a informațiilor necesare pentru a completa cererea ETA. Lista de cerințe include următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Ultimul punct se datorează aspectului de salvgardare al ETA. Unul dintre obiectivele noului sistem este de a îmbunătăți securitatea frontierelor britanice. Unii călători care au legături cu crima organizată, terorismul sau bandele pot fi considerați ca reprezentând o amenințare la adresa siguranței Regatului Unit. În acest caz, cererea lor va fi respinsă.

Solicitanții trebuie să completeze formularul în întregime și să plătească taxa de cerere înainte ca cererea ETA să poată fi procesată.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Insulele Solomon

Permisele de călătorie digitale sunt adesea o condiție de transport în țările care au introdus propriile sisteme de tip ETA. Dacă acest lucru se întâmplă în Regatul Unit, călătorii vor trebui să completeze cererea ETA din timp, lăsând suficient timp pentru ca aceasta să fie complet procesată și aprobată înainte de a începe călătoria. Călătorilor care nu au o ETA pe care să o prezinte oficialilor de la aeroportul de plecare li se poate refuza dreptul de a se îmbarca.

Durata de procesare a cererilor ETA este de până la 72 de ore. După finalizarea procesării, solicitanții vor fi informați dacă cererea lor a fost acceptată sau nu. Solicitanții ETA care au fost acceptați primesc permisiunea de a călători în Regatul Unit. Aceștia vor trebui să prezinte ETA aprobat pentru cetățenii din Insulele Solomon la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare și încă o dată la sosire, la trecerea controlului de frontieră.

Pentru cererile respinse, va exista o procedură de apel. În cazul în care recursul eșuează, solicitantul poate avea în continuare alte opțiuni. Aceștia ar putea solicita o viză pentru a intra în Regatul Unit. Acesta este un proces mai lung și mai complicat decât o cerere ETA.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Insulele Solomon

Atunci când un vizitator din Insulele Solomon deține un ETA, acesta are acum permisiunea de a rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni. Aceștia nu au dreptul de a lucra în țară, dar se pot înscrie la un curs de studii, dacă doresc. Aceștia pot călători liber între Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără a avea nevoie de documente suplimentare. Cu toate acestea, Republica Irlanda este o țară independentă, iar ETA nu este valabilă acolo.

ETA nu este valabilă în alte țări europene, deoarece Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene sau al spațiului comun de călătorie Schengen. Cetățenii din Insulele Solomon care doresc să viziteze alte țări europene vor trebui să verifice cerințele de intrare înainte de a-și începe călătoria. Propriul sistem digital de permise de călătorie al UE, ETIAS, ar trebui să intre în vigoare la sfârșitul anului 2023.