ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago: Un ghid

Când va fi introdus noul sistem de permise de călătorie digitale ETA din Regatul Unit, acesta va afecta călătorii din întreaga lume. Cetățenii din Trinidad și Tobago se numără printre cei care vor trebui să solicite un ETA pentru a vizita Marea Britanie. Noul program, care va fi lansat până în anul 2024, înlocuiește actualul sistem de scutire de vize. Citiți în continuare un ghid despre cum funcționează sistemul ETA, la ce să vă așteptați atunci când călătoriți și cum să solicitați un ETA.

Care este ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago?

Unii călători experimentați sunt deja familiarizați cu conceptul de permise de călătorie digitale, care au devenit din ce în ce mai frecvente în țările din întreaga lume în ultimii ani. Noul sistem ETA(Electronic Travel Authorisation) din Regatul Unit este similar altor sisteme, cum ar fi ESTA din Canada sau ETA din Statele Unite. Aceasta permite vizitatorilor să intre în țară fără a trece printr-un proces lung de solicitare a vizei. Călătorii cărora li se eliberează un ETA au permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit.

ETA face parte dintr-un plan mai amplu al guvernului britanic de digitalizare a frontierelor Regatului Unit. Introducerea acestui sistem va permite guvernului să supravegheze mai bine persoanele care intră în țară, facilitând astfel detectarea potențialelor riscuri de securitate.

Cum vor fi afectați călătorii din Trinidad și Tobagonia?

Membrii Commonwealth-ului Națiunilor se numără printre cele 92 de țări cu care Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize. Ca țară din Commonwealth, Trinidad și Tobago se află pe listă. Conform sistemului actual din Regatul Unit, cetățenii din Trinidad și Tobago nu trebuie să solicite o viză sau alte documente suplimentare pentru a intra în Regatul Unit. În schimb, pașaportul lor este singurul document de care au nevoie. Când va fi lansat noul program, acest lucru se va schimba, iar aceștia vor trebui să solicite ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago.

Regatul Unit are o relație strânsă cu Trinidad și Tobago, iar în marile orașe, precum Londra, trăiește o diasporă numeroasă de Trinidad și Tobago. Vizitatorii din Trinidad și Tobago vin în Regatul Unit din diverse motive, printre care:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Toți vizitatorii din Trinidad și Tobago care intenționează să rămână în Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni vor trebui să solicite un ETA. Există un singur formular de cerere care trebuie completat, indiferent de motivul pentru care călătorul vine în țară.

În anumite circumstanțe speciale, cetățenii din Trinidad și Tobago trebuie să solicite o viză pentru a veni în Regatul Unit. Acest lucru este valabil în cadrul sistemului actual și nu se va schimba odată cu intrarea în vigoare a sistemului ETA. Călătorii care intenționează să se stabilească permanent în Regatul Unit, să lucreze în această țară (atât pe termen scurt, cât și pe termen lung) sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară trebuie să solicite viza corespunzătoare înainte de a-și începe călătoria.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago

Cetățenii din Trinidad și Tobago care doresc să călătorească în Regatul Unit pot solicita ETA prin intermediul unui formular online. ETA este conceput pentru a face parte dintr-un program complet digital, astfel încât nu vor exista alternative offline. Taxa de solicitare a ETA poate fi plătită și online.

Formularul de cerere online conține o serie de câmpuri care trebuie completate, inclusiv detalii personale, planuri de călătorie și dezvăluirea de informații sensibile despre trecut. Au fost publicate unele informații despre cerințele pentru ETA, iar călătorii ar fi bine să le consulte pentru a-și face o idee despre ceea ce îi așteaptă. Aceste cerințe includ:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Ultimul punct de pe această listă se referă la aspectul de securitate al noului sistem ETA. Călătorii care au legături cu crima organizată, cu grupuri teroriste sau cu bandele pot fi refuzați, deoarece sunt considerați o potențială amenințare la adresa securității.

Este important de reținut că aceste informații pot fi modificate. Sistemul nu a fost încă finalizat, iar unele detalii ar putea fi modificate înainte de a intra în vigoare.

Solicitanții ar trebui să aibă grijă să completeze corect formularul pentru a evita întârzieri sau probleme ulterioare în cadrul procesului. După ce formularul a fost completat în întregime și taxa de cerere a fost plătită, cererea va trece la etapa de procesare. Cererile incomplete sau neplătite nu vor fi procesate.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago

Se preconizează că cererea ETA va dura până la 72 de ore de procesare. În cazul în care cererea este acceptată, călătorul are acum permisiunea de a intra în Regatul Unit și nu mai trebuie să completeze alte formulare. Aceștia vor trebui să aibă la îndemână ETA pentru a o arăta personalului de la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit și la controlul de frontieră.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate opta pentru a recurge la sistemul de apeluri. Solicitanții ale căror apeluri eșuează pot avea în continuare opțiunea de a solicita o viză pentru a vizita Regatul Unit, deși acest proces este mult mai lung.

Se așteaptă ca ETA să devină o condiție de transport. Acest lucru înseamnă că călătorii trebuie să solicite ETA în avans, acordând suficient timp pentru procesarea acesteia. Pasagerii vor fi rugați să prezinte la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare biletul de călătorie aprobat pentru cetățenii din Trinidad și Tobago din Regatul Unit. În cazul în care nu pot face acest lucru, li se poate refuza îmbarcarea.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Trinidad și Tobago

Cu un ETA aprobat, un călător din Trinidad și Tobago are permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a petrece o perioadă de până la șase luni în această țară. Aceștia pot circula liber între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit (Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord). Aceștia nu pot lucra, dar se pot înscrie la un curs de studii.

ETA este valabilă numai în Regatul Unit și nu are nicio relevanță juridică în Republica Irlanda sau în orice altă țară europeană. Regatul Unit nu este membru al zonei comune de călătorie Schengen sau al Uniunii Europene, care are propriile cerințe de intrare. Călătorii care doresc să viziteze alte țări europene în cadrul călătoriei lor sunt sfătuiți să analizeze aceste cerințe, care ar putea include ETIAS, sistemul de permise digitale al UE, care urmează să fie introdus la sfârșitul anului 2023.