ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Vanuatu: Un ghid complet

Începând cu 2024, vizitatorii din Vanuatu care doresc să viziteze Marea Britanie vor trebui să se pregătească pentru noul sistem ETA din Regatul Unit. Acest nou permis de călătorie se aplică resortisanților, precum cetățenii din Vanuatu, care nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit. Cetățenii din Vanuatu trebuie să solicite acest document înainte de a călători în Regatul Unit și va fi obligatoriu pentru a intra în țară. Aflați totul despre cum funcționează acest nou ETA britanic pentru cetățenii din Vanuatu și despre procesul de solicitare în acest ghid.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Vanuatu

Marea Britanie își va lansa noul sistem ETA în totalitate în 2024. ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este un sistem digital de permisiune de călătorie care este obligatoriu pentru majoritatea cetățenilor fără viză. Sistemul funcționează în mod similar cu alte sisteme naționale de permise de intrare și sisteme de scutire de vize, cum ar fi ESTA (Electronic System for Travel Authorization) din SUA și Electronic Travel Authority (ETA) din Australia.

Sistemul ETA din Regatul Unit a fost dezvoltat ca parte a unei politici mai largi de călătorie prezentate în 2022 în proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele. Acest proiect de lege are ca scop consolidarea securității frontierelor Regatului Unit, controlul numărului de migranți și digitalizarea procesului de intrare. Vizitatorii din Vanuatu trebuie să solicite online noul ETA pentru a fi verificat la sosire cu un pașaport biometric valabil.

Noile norme ETA ale Regatului Unit vor afecta 92 de țări din întreaga lume care nu au nevoie de viză, inclusiv Vanuatu și alte țări din Ocean. Aceste 92 de țări nu au nevoie în mod normal de viză pentru a vizita Regatul Unit pentru șederi scurte în calitate de turist sau vizitator care întreprinde activități permise în general de o viză standard. Cu un ETA din Regatul Unit, cetățenii din Vanuatu pot călători fără viză în Regatul Unit pentru o perioadă de până la 6 luni.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii din Vanuatu?

Cetățenii din Vanuatu trebuie acum să solicite o autorizație sub forma unui ETA înainte de a începe călătoria în Regatul Unit. O astfel de măsură nu era necesară înainte, deoarece călătorii beneficiau de 6 luni la intrare, la prezentarea pașaportului. Deși acest lucru nu afectează tipul sau durata călătoriilor în Regatul Unit la care au acces cetățenii din Vanuatu, va însemna că trebuie parcursă o etapă suplimentară înainte de a li se permite intrarea.

Cetățenii din Vanuatu încă nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit. Aceștia vor trebui, totuși, să depună o cerere pentru ETA pentru cetățenii britanici din Vanuatu. Această cerere poate fi completată în mod convenabil online și nu necesită documente fizice sau vizite la consulat sau la centrul de vize. Solicitantul trebuie să aștepte confirmarea ETA înainte de a ajunge în Regatul Unit cu pașaportul.

Solicitarea unui ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Vanuatu

Sistemul ETA din Regatul Unit se află în faza de testare și poate fi modificat în continuare. Cu toate acestea, se cunosc informații fundamentale despre aplicație. A fost anunțată o listă a tuturor cetățenilor care sunt acum eligibili pentru un ETA, inclusiv Vanuatu.

Cetățenii din Vanuatu trebuie să solicite un ETA online prin intermediul portalului oficial britanic înainte de a ajunge în Regatul Unit. Procesul de depunere a cererii în sine nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. A fost publicată o listă de cerințe care prezintă informațiile care vor fi prezentate în timpul procesului de depunere a cererilor. Costurile nu au fost încă stabilite. Acest lucru se poate schimba pe măsură ce ETA este publicat, dar vă puteți aștepta să prezentați următoarele informații pentru a obține o ETA de succes:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Vanuatu.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii și datele de contact.
– Scopul și detaliile aranjamentelor de călătorie în Regatul Unit, cum ar fi rezervările de hotel.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de solicitare a ETA.

ETA lucrează, de asemenea, pentru a consolida securitatea Regatului Unit prin verificarea solicitanților pentru infracțiuni anterioare. Solicitantul trebuie să divulge informații privind cazierul judiciar, infracțiunile legate de imigrație sau apartenența la organizații interzise. Solicitanților considerați ca reprezentând un risc pentru Regatul Unit li se va refuza ETA în această etapă.

Prelucrarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Vanuatu

Cererea ETA va fi completată rapid și nu va dura mai mult de 10 minute. După finalizarea procedurii, solicitantul trebuie să aștepte ca ETA să fie procesată și confirmată. Acest lucru poate dura între 48 și 72 de ore în total. Deși Regatul Unit urmărește să reducă la minimum acest timp de așteptare, pot apărea întârzieri și respingeri ale cererilor. Un e-mail de confirmare va fi trimis atunci când ETA a fost aprobat.

Se recomandă ca solicitanții din Vanuatu să trimită o ETA cu cel puțin 72 de ore înainte de data preconizată pentru călătorie, dacă nu mai devreme. Întrucât ETA este acum obligatorie pentru intrarea în Regatul Unit, întârzierile sau depunerea tardivă a cererilor pun în pericol permisiunea solicitantului de a intra în Regatul Unit. În cazul în care o cerere nu este acceptată, este de așteptat să existe un proces de apel.

Companiile aeriene care călătoresc direct în Regatul Unit trebuie să verifice pasagerii pentru a se asigura că dețin un ETA valabil. În cazul în care pasagerul nu prezintă un ETA, pasagerul poate fi refuzat la îmbarcare. Toți pasagerii care sosesc în Regatul Unit, pe calea aerului, pe mare sau cu trenul, sunt obligați să prezinte ETA la sosire la punctul de control al frontierei. Aeroporturile dispun de porți electronice simplificate unde pașapoartele pot fi scanate pentru a confirma ETA pentru accesul digital la frontieră.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Vanuatu

Un ETA britanic este valabil pentru călătorii în Regatul Unit și în dependențele Coroanei, ceea ce le dă dreptul cetățenilor din Vanuatu să călătorească în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără documente suplimentare. Aceștia pot călători, de asemenea, în Insula Man, Jersey și Guernsey, printre alte dependențe. De asemenea, cetățenii din Vanuatu nu au nevoie de pașaport pentru a vizita Republica Irlanda, dar pentru a călători în alte țări europene este necesară o viză Schengen.

Vanuatu în Regatul Unit

Cetățenii din Vanuatu au acces la călătorii fără viză în Regatul Unit cu un ETA. Marea Britanie și Vanuatu au acorduri de călătorie reciproce, în parte datorită apartenenței la Commonwealth of Nations, iar cele două țări continuă să dezvolte relații. Călătorii din Vanuatu sunt încurajați să consulte pagina UK ETA FAQ pentru informații suplimentare.

În ciuda numărului mic de locuitori din Vanuatu, de 315.700 de persoane, Regatul Unit rămâne o destinație atractivă, cu multe atracții culturale care îi atrag pe cetățenii din Vanuatu, inclusiv colecția Vanuatu a British Museum. Nu există zboruri directe între Vanuatu și Regatul Unit. Cu toate acestea, rutele obișnuite de escală sunt cele prin Australia și Noua Zeelandă.