ETA din Regatul Unit pentru cetățenii namibieni: Un ghid pentru călători

Experiența de a călători în Marea Britanie se va schimba în curând pentru mulți oameni, deoarece țara introduce noul program ETA. Așteptată să intre în vigoare până în anul 2024, ETA va afecta cetățenii namibieni care vizitează Regatul Unit. Citiți în continuare toate informațiile pe care trebuie să le știți înainte de a călători, inclusiv cum să solicitați noul ETA.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii namibieni?

ETA(Electronic Travel Authorisation) a fost dezvoltat de guvernul britanic ca parte a unui nou sistem menit să digitalizeze frontierele țării. Cele două obiective principale ale sistemului sunt supravegherea și securitatea. Când ETA va fi în vigoare, guvernul va putea monitoriza mai eficient persoanele care intră în țară și, la rândul său, va putea identifica potențialele amenințări la adresa siguranței. ETA este un program nou pentru Regatul Unit, dar este posibil ca unii călători să aibă deja experiență cu sisteme similare. Programe precum ETA canadian sau ESTA din Statele Unite, care sunt în vigoare de câțiva ani, sunt foarte asemănătoare cu ETA din Regatul Unit.

ETA înlocuiește sistemul britanic de scutire de vize. Nu este o viză, iar procesul de solicitare este mult mai rapid și mai simplu. Spre deosebire de o viză, ETA poate fi obținută printr-un proces complet online. Un călător cu un ETA poate petrece până la șase luni în Regatul Unit.

Cum îi afectează ETA pe călătorii din Namibia?

În calitate de membru al Commonwealth-ului, Namibia se află pe lista celor 92 de țări ai căror cetățeni pot intra în Regatul Unit fără viză. În prezent, namibienii pot veni în Marea Britanie fără a completa formulare sau documente suplimentare. Tot ce le trebuie este pașaportul. Acest lucru se va schimba în cadrul noului sistem, deoarece aceștia vor trebui să solicite un ETA înainte de a li se permite să intre în Regatul Unit.

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii namibieni va fi eliberat pentru călătorii care vin în Regatul Unit din diferite motive. Printre acestea se numără următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Procesul de solicitare este același pentru toți acești călători. Orice persoană care vine în Regatul Unit pentru o perioadă de cel mult șase luni, precum și cei care nu intenționează să lucreze în țară, pot solicita un ETA în același mod.

Namibienii care doresc să petreacă mai mult de șase luni în Regatul Unit, care speră să locuiască permanent în această țară sau care doresc să lucreze acolo (fie temporar, fie pe termen lung) vor trebui în continuare să solicite o viză, la fel ca în cadrul sistemului actual. ETA înlocuiește programul de scutire de vize și nu va afecta în niciun fel procesul de solicitare a vizelor. Cererile de viză vor rămâne complet separate de programul ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii namibieni

Formularul de cerere ETA va fi disponibil doar online. Nu vor fi oferite alternative pe suport de hârtie pentru călători, deoarece aceasta face parte dintr-un program digital. De asemenea, călătorii trebuie să fie pregătiți să plătească online taxa de solicitare a ETA.

A fost publicată o listă de cerințe pentru ETA. Aceste informații se pot modifica, deoarece sistemul nu este încă complet finalizat. De asemenea, unele detalii sunt necunoscute în prezent. De exemplu, ETA va avea o taxă de aplicare, dar prețul nu a fost confirmat. Deși aceste informații s-ar putea schimba în unele privințe, merită totuși să fie consultate, deoarece oferă o idee generală despre ceea ce pot aștepta candidații din Namibia. Cerințele includ:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa vizitatorului în timpul șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor anterioare în materie de imigrație și a apartenenței (trecute sau prezente) la grupuri sau organizații interzise.

Ultimul punct de pe listă este inclus din motive de securitate. Unul dintre principalele obiective ale ETA este de a întări securitatea la frontierele Regatului Unit. Călătorii care au legături cu crima organizată, cu terorismul sau cu bandele pot fi considerați o amenințare la adresa securității țării, ceea ce ar putea duce la respingerea cererii ETA.

Formularul de cerere trebuie completat și taxa de cerere trebuie plătită integral înainte ca cererea să poată fi procesată. Taxa nu este rambursabilă.

Procesarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii namibieni

Se așteaptă ca transportatorii să facă din ETA din Regatul Unit o condiție de transport, așa cum fac în cazul unor inițiative similare din alte țări. Acest lucru înseamnă că călătorii vor trebui să solicite ETA cu suficient timp înainte de a pleca în călătorie. Pasagerilor care ajung la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare fără un ETA aprobat pentru cetățenii namibieni din Regatul Unit li se poate refuza dreptul de a se îmbarca.

Este de așteptat ca ETA să dureze până la 72 de ore pentru a fi procesată. În cazul în care cererea pentru ETA este aprobată, călătorul va trebui să o prezinte la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit, atunci când trece prin controlul de frontieră al țării.

În cazul în care o cerere este respinsă, călătorul are câteva opțiuni. Aceștia pot face apel la respingere. În cazul în care recursul nu reușește, călătorul poate alege să solicite o viză. Procesul de solicitare a unei vize este mai lung și mai complex decât cel al unei cereri de viză ETA.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii namibieni

Cu un ETA, călătorii din Namibia pot intra în Regatul Unit și pot rămâne acolo până la șase luni. Aceștia nu pot munci cât timp se află în țară, dar se pot deplasa prin ea după cum doresc. În Regatul Unit există patru țări constitutive: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Namibienii care posedă un ETA valabil pot călători liber între aceste țări. ETA nu este valabilă în Republica Irlanda, care este o țară independentă și nu face parte din Regatul Unit.

Mulți namibieni care călătoresc în Regatul Unit intenționează să viziteze și alte țări din Europa. Întrucât Regatul Unit nu face parte din Uniunea Europeană sau din zona comună de călătorie Schengen, ETA este valabilă numai în Regatul Unit. Namibienii care doresc să viziteze alte țări europene vor trebui să se informeze cu privire la cerințele de intrare în aceste țări înainte de a-și începe călătoria. În special, ar trebui să acorde atenție dezvoltării sistemului ETIAS, care este versiunea Uniunii Europene a unui permis de călătorie electronic.