ETA din Regatul Unit pentru cetățenii tuvaluani: Ce trebuie să știți

Când programul ETA va intra în vigoare, călătorii care vizitează Regatul Unit din Tuvalu vor trebui să se adapteze la un nou sistem. ETA, care urmează să înlocuiască actualul sistem de scutire de vize al Regatului Unit, va fi lansat până în anul 2024. Cetățenii din Tuvalu se numără printre cei care vor fi afectați. Citiți în continuare un ghid care explică modul în care funcționează sistemul ETA și cum puteți solicita un ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii tuvaluani?

ETA, sau Autorizația electronică de călătorie, este o formă de permis de călătorie digitală. Aceste sisteme au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, iar călătorii experimentați pot fi deja familiarizați cu programe precum ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada. La fel ca acestea, ETA pentru Regatul Unit este un permis pe care călătorii trebuie să îl solicite înainte de a începe călătoria, în locul unei vize.

ETA va înlocui sistemul britanic de scutire de vize. Acesta face parte dintr-un plan guvernamental mai amplu de digitalizare a frontierelor țării. Când va fi lansat, guvernul va putea să monitorizeze mai eficient frontierele. Aceasta va asigura o mai bună supraveghere a persoanelor care intră în țară și o mai bună posibilitate de a detecta riscurile de securitate.

Cum îi va afecta noul ETA pe călătorii tuvaluani?

Tuvalu, la fel ca și alți membri ai Comunității Națiunilor, se numără printre cele 92 de țări eligibile pentru ETA. Acestea sunt țările cu care Regatul Unit are în prezent acorduri de scutire de vize. În prezent, vizitatorii din Tuvalu au nevoie doar de pașaport pentru a intra în Regatul Unit. Când noul sistem va intra în vigoare, aceștia vor trebui să solicite, în plus, ETA pentru cetățenii tuvaluani înainte de a li se permite intrarea în țară.

Vizitatorii tuvaluani călătoresc în Regatul Unit din mai multe motive. Unele dintre acestea pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Vizite la prieteni sau familie
– Cursuri de studii de scurtă durată
– Tratament medical

Toate aceste motive sunt acoperite de ETA. Există un singur formular de cerere ETA pe care vizitatorii din Tuvalu trebuie să îl completeze, indiferent de motivul călătoriei.

În anumite situații, cetățenii tuvaluani au nevoie de viză pentru Marea Britanie. Dacă doresc să lucreze în țară, să locuiască permanent sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară, au nevoie de o viză. Acest lucru este valabil în cadrul sistemului actual și va rămâne valabil și după începerea programului ETA. Procesul de solicitare a vizelor va rămâne complet neschimbat prin introducerea ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii tuvaluani

În timp ce își pregătesc călătoria, cetățenii tuvaluani sunt încurajați să consulte lista de cerințe pentru cererea ETA. Nu au fost publicate încă toate informațiile relevante pentru cerere. De exemplu, costul taxei de solicitare a ETA nu a fost încă confirmat.

Informațiile din această listă pot fi modificate și pot fi îmbunătățite înainte de introducerea sistemului. Totuși, le oferă călătorilor o imagine de ansamblu a ceea ce trebuie să se aștepte de la procesul de aplicare. Cerințele includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

O parte a sistemului ETA este concepută pentru a spori securitatea frontierelor Regatului Unit. Din acest motiv, candidații sunt rugați să dezvăluie informații despre cazierul lor judiciar și despre orice alte abateri din trecut. În cazul în care un solicitant este identificat ca fiind un potențial risc de securitate, cererea sa va fi respinsă.

Cererea ETA trebuie completată online, prin intermediul unui formular digital creat de guvernul britanic. Taxa poate fi plătită și online. Întrucât acest sistem este în întregime digital, nu vor fi disponibile alternative pe suport de hârtie.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii tuvaluani

ETA va fi procesat numai după ce formularul a fost completat corect și taxa de cerere a fost plătită integral. Este de așteptat ca timpul de procesare să dureze până la 72 de ore.

În alte țări cu sisteme similare, transportatorii au făcut din permisul de călătorie digital o condiție de transport. Acest lucru este posibil să se întâmple și în Regatul Unit, astfel încât călătorii vor trebui să completeze cererea ETA cu suficient timp la dispoziție. Aceștia ar trebui să aloce suficient timp pentru ca acesta să fie complet procesat înainte de a ajunge la aeroportul de plecare.

Pasagerii vor trebui să prezinte la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare un ETA aprobat pentru cetățenii tuvaluani din Regatul Unit. În cazul în care nu pot face acest lucru, li se poate refuza îmbarcarea. De asemenea, aceștia vor trebui să prezinte ETA la sosirea în Regatul Unit în timpul controlului de frontieră.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate încerca să facă recurs. În cazul în care nici aceasta nu reușește, aceștia pot avea opțiunea de a solicita o viză pentru a vizita Regatul Unit. Cu toate acestea, trebuie să țină cont de faptul că procesul de solicitare a vizei poate fi mult mai lung și mai complicat decât cel al unei cereri ETA.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii tuvaluani

După ce cererea de ETA a fost aprobată, un călător tuvaluan are permisiunea de a intra în Regatul Unit și poate petrece până la șase luni în această țară. Pe durata șederii în Regatul Unit, aceștia se pot înscrie la un curs de studii, dar nu au voie să lucreze. Aceștia pot circula liber între țările constitutive ale Angliei, Țării Galilor, Scoției și Irlandei de Nord. Cu toate acestea, ETA nu le dă permisiunea de a intra în Republica Irlanda, care este o țară independentă.

Tuvalu este foarte departe de Marea Britanie, așa că unii călători ar putea dori să își prelungească călătoria și să viziteze alte țări europene. ETA este un document legal care este valabil numai în Regatul Unit, care nu este membru al Uniunii Europene sau al spațiului comun de călătorie Schengen. Tuvaluanii care doresc să viziteze alte părți ale Europei ar trebui să se informeze cu privire la cerințele de intrare relevante. În prezent, Uniunea Europeană își dezvoltă propriul permis de călătorie digital, ETIAS, care urmează să fie lansat la sfârșitul anului 2023.