ETA în Regatul Unit pentru cetățenii panamezi: Un ghid complet

Până în anul 2024, Regatul Unit va înlocui actualul sistem de scutire de vize cu noul ETA. Acest lucru va afecta mulți vizitatori ai țării, inclusiv călătorii din Panama. Citiți mai departe pentru a afla totul despre noul program, la ce să vă așteptați atunci când călătoriți și cum să solicitați un ETA.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii panamezi?

Noul program ETA(Electronic Travel Authorisation) este introdus pentru a înlocui actualul sistem de scutire de vize. Acest sistem, care face parte dintr-un plan al guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării, se bazează pe sisteme similare deja utilizate în alte țări, cum ar fi ESTA în Statele Unite sau ETA în Canada. Aceasta oferă guvernului mai multe posibilități de a monitoriza persoanele care intră în țară, de a supraveghea mai bine călătorii și de a identifica riscurile de securitate.

ETA nu este o viză, ci un permis de călătorie digital. Călătorii care au nevoie în prezent de viză pentru a intra în Regatul Unit vor avea în continuare nevoie de viză și nu vor fi afectați de noul sistem.

Cum vor fi afectați călătorii panamezi?

Panama se află pe lista celor 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit. Cetățenii acestor țări nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit și pot petrece până la șase luni în această țară fără niciun fel de documente, cu excepția pașaportului. Acest lucru se va schimba atunci când va fi introdus noul program. Călătorii vor trebui să solicite noul ETA britanic pentru cetățenii panamezi, în caz contrar nu li se va permite să intre în țară.

Mulți panamezi vin în Marea Britanie în vacanță. Totuși, acesta nu este singurul motiv pentru care călătoresc. Motivele pentru care aceștia vizitează Regatul Unit pot fi următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Toți panamezii care doresc să petreacă mai puțin de șase luni în Regatul Unit, indiferent de motivul călătoriei, vor trebui să solicite un ETA. Procesul de solicitare nu se modifică în funcție de motivul călătoriei. Călătorii din Panama care dețin un ETA pot vizita Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni.

Cetățenii panamezi care au nevoie în prezent de viză pentru Marea Britanie vor avea nevoie în continuare de viză în cadrul noului sistem. Aceasta îi include pe cei care intenționează să lucreze în țară, să locuiască permanent sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară. Programul ETA este complet separat de sistemul de solicitare a vizelor, iar procesul de solicitare a unei vize nu va fi afectat de introducerea noului sistem ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii panamezi

Cetățenii panamezi care doresc să călătorească în Regatul Unit vor trebui să completeze formularul de cerere ETA. Acest lucru este disponibil doar online, deoarece sistemul ETA este conceput pentru a fi complet digital. În timpul depunerii cererii, panamezii vor trebui să plătească și o taxă de înscriere. Și în acest caz, plata se poate face online, cu ajutorul unui card de debit sau de credit.

În prezent, sunt disponibile unele informații despre cerințele pentru cererea ETA. Aceste informații sunt incomplete în anumite domenii. De exemplu, prețul taxei de solicitare a ETA nu a fost încă confirmat. De asemenea, unele detalii pot face obiectul unor modificări înainte ca sistemul să fie finalizat. Cu toate acestea, călătorii panamezi sunt sfătuiți să consulte lista actuală de cerințe, care le va da o idee despre cum va fi sistemul. Unele dintre cerințele așteptate includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Ultimul punct de pe listă este crucial pentru elementul de securitate al ETA. Un motiv important pentru introducerea noului sistem este îmbunătățirea protecției frontierelor Regatului Unit și identificarea călătorilor care ar putea reprezenta o amenințare pentru țară sau pentru cetățenii acesteia. Solicitările vor fi respinse în cazul călătorilor care vor fi considerați ca reprezentând un potențial risc de securitate.

Solicitanții trebuie să completeze formularul și să achite integral taxa înainte ca cererea lor să fie procesată.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii panamezi

În alte țări cu permise de călătorie digitale similare, transportatorii au făcut din permisul aprobat o condiție de transport. Acest lucru se va întâmpla probabil și în Regatul Unit. Călătorii ar trebui să se pregătească pentru călătorie, solicitând ETA cu mult timp înainte. În cazul în care ajung la aeroportul de plecare și nu pot prezenta la poarta de îmbarcare un ETA britanic aprobat pentru cetățenii panamezi, este posibil să li se refuze îmbarcarea.

Se așteaptă ca procesarea cererii ETA să dureze până la 72 de ore. În cazul în care este aprobat, călătorii nu mai au nevoie de alte documente pentru călătoria lor în Regatul Unit. Aceștia vor trebui să prezinte ETA la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în țară.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul are câteva opțiuni. Aceștia ar putea contesta decizia. Aceștia au, de asemenea, posibilitatea de a solicita în schimb o viză. Cererile de viză sunt mai complicate decât cererile ETA și vor dura mult mai mult timp pentru a fi procesate.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii panamezi

Cu un ETA aprobat, panamezii pot intra în Regatul Unit și pot rămâne acolo până la șase luni. Aceștia nu pot munci pe durata șederii în țară, dar se pot înscrie la cursuri de studii, dacă doresc. Cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, nu au niciun control la frontieră care să le despartă. Acest lucru înseamnă că titularii panamezi ai unui ETA se pot deplasa între cele patru națiuni, folosind orice mijloc de călătorie pe care îl preferă, fără a avea nevoie de mai multe documente. Cu toate acestea, Republica Irlanda este o țară independentă, iar ETA nu este valabilă acolo.

În cazul în care un călător din Panama dorește să viziteze alte părți ale Uniunii Europene, acesta va trebui să verifice cerințele de intrare relevante înainte de călătorie. ETA permite doar intrarea în Regatul Unit, nu și în alte țări europene, deoarece Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene și nici al spațiului de călătorie comun Schengen. Călătorii panamezi sunt sfătuiți să consulte și sistemul ETIAS. Aceasta este versiunea proprie a UE a unui permis de călătorie digital, care este în curs de dezvoltare și care va fi introdus în curând.