Explicarea ETA din Regatul Unit pentru cetățenii timoreni din Est

Începând din 2024, orice persoană care intenționează să călătorească în oricare dintre țările care alcătuiesc Regatul Unit va fi supusă unui nou sistem ETA. O cerere de ETA trebuie depusă înainte de începerea oricărei călătorii cu destinația Regatul Unit și se va aplica în mod universal, inclusiv călătorilor care pot beneficia în prezent de o scutire de vize.

Articolul de mai jos prezintă toate informațiile relevante pentru cetățenii timișoreni care intenționează să călătorească în Regatul Unit și modul în care ar putea fi afectați de ETA. De asemenea, se trece în revistă orientările detaliate privind modul de solicitare a unui ETA pentru Regatul Unit.

Ce este ETA în Marea Britanie?

Un sistem de imigrare similar cu sistemele ESTA din SUA și ETA din Canada, ETA din Regatul Unit este un program de autorizare electronică de călătorie (ETA) nou dezvoltat. Se preconizează că va fi implementat integral până la sfârșitul anului 2024. Acest lucru vine ca urmare a unor modificări esențiale aduse proiectului de lege privind naționalitatea și frontierele al guvernului britanic.

Conform acestei noi legislații, toate frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate, iar ETA va funcționa ca un permis digital pentru vizitatorii străini. Permisul permite intrarea în toate cele patru țări din Regatul Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Regatul Unit a publicat o listă de eligibilitate a țărilor ai căror cetățeni vor putea solicita un ETA. Pe listă se află 92 de țări (în prezent), iar Timorul de Est este inclus. Cetățenii timoreni din Regatul Unit au nevoie de un ETA britanic indiferent de motivul călătoriei, inclusiv turism, vizitarea familiei sau a prietenilor, afaceri, studii sau tratament medical.

Este important de reținut că ETA se va aplica tuturor metodelor posibile de călătorie și sosire legală în Regatul Unit începând cu 2024. Fiecare port oficial de intrare va avea un sistem digital, ceea ce înseamnă aeroporturi, porturi maritime și porturi de trenuri Eurostar.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii timișoreni?

Înainte de introducerea preconizată a ETA, orice cetățean din Timorul de Est care dorea să călătorească în Regatul Unit în scop turistic era liber să facă acest lucru fără a fi nevoit să solicite o viză, atât timp cât îndeplinea următoarele condiții vizitator standard iar șederea lor a fost pentru o durată mai mică de șase luni.

Din 2024, toți călătorii timișoreni care doresc să intre în Regatul Unit pentru o scurtă ședere vor trebui să solicite un ETA, indiferent de motiv. Regulile nu au fost și nici nu vor fi schimbate pentru orice cetățean din Timorul de Est care dorește să lucreze sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară. În acest caz, va fi nevoie de o cerere de viză pentru Regatul Unit.

Care este procesul de solicitare a unei ETA?

Deși este posibil să mai existe unele modificări înainte de implementarea finală, sunt disponibile suficiente detalii despre noul sistem ETA. Pentru a le oferi cetățenilor din Timorul de Est o idee despre ceea ce îi așteaptă, pentru cetățenii timișoreni vor fi necesare următoarele elemente pentru un ETA din Regatul Unit:

– Un pașaport timoresean biometric valabil.
– O fotografie recentă de pașaport în format digital.
– Detalii personale – numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport – numărul, data și țara de eliberare.
– Detalii privind angajarea – numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei și adresa care va fi folosită pe durata șederii în Regatul Unit.

De asemenea, solicitanții timișoreni ai ETA vor trebui să dezvăluie informații despre anumite elemente din viața și istoria lor personală. Aceste informații includ întrebări privind afilierea la grupuri interzise, istoricul imigrației și cazierul judiciar.

Aceste informații vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale în numele forțelor de frontieră și al guvernului britanic. Nu se va aproba un ETA pentru niciun solicitant care este considerat a fi o amenințare la adresa securității naționale. În cazul în care ETA este refuzată, se poate acorda o viză, dar acest lucru depinde de circumstanțele personale.

Cum se procesează cererea?

După ce a fost completată cererea online, este necesară plata. Taxa nerambursabilă poate fi plătită cu cardul de credit sau de debit. Orice cerere care nu este însoțită de plată nu va fi procesată. Procesarea standard este estimată să dureze între 48 și 72 de ore. Se recomandă ca cetățenii timoreni să depună o cerere de ETA pentru Marea Britanie cu mult timp înainte de data prevăzută pentru sosire.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

În cazul în care o cerere ETA este aprobată, aceasta este acordată călătorului sub forma unui permis digital legat de pașaportul său. Detaliile fiecărui ETA aprobat vor fi înregistrate în Advanced Passenger Information, iar transportatorii din întreaga lume vor avea responsabilitatea de a se asigura că pasagerii lor dețin permise valabile pentru a putea intra legal în Regatul Unit.

Călătorilor din Timorul de Est care nu pot furniza o ETA aprobată li se poate refuza accesul la orice tren, vapor sau avion care traversează teritoriul britanic. Accesul poate fi în continuare refuzat la frontiera britanică dacă funcționarii consideră că titularul ETA este inadmisibil în temeiul legislației britanice.

Care este perioada de timp pe care o acoperă o ETA?

Un ETA pentru Regatul Unit va fi valabil pentru o perioadă de 180 de zile de la data eliberării. Singura excepție de la această regulă este în cazul în care pașaportul asociat expiră înainte de sfârșitul perioadei respective. Niciun vizitator din oricare dintre cele 92 de țări de pe lista menționată mai sus, inclusiv din Timorul de Est, nu va avea permisiunea de a rămâne în Regatul Unit după data de expirare a pașaportului, indiferent de timpul care ar putea fi rămas din ETA.

În cazul în care ETA expiră în timpul șederii în Regatul Unit, va trebui să se depună o nouă cerere de prelungire a șederii. În anumite cazuri, călătorii ar putea fi chiar nevoiți să se întoarcă în țara lor de origine pentru a reface cererea. Pentru mai multe informații despre procesul de obținere a ETA din Regatul Unit pentru cetățenii timoreni, vizitați secțiunea de întrebări frecvente.

Rețineți că, pe durata perioadei de valabilitate a ETA, titularul are libertatea de circulație pe întreg teritoriul Regatului Unit. Punctul de intrare la frontieră, indiferent unde se află acesta, acoperă toate cele patru țări. Nu există granițe interne între Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Cu toate acestea, timișorenii care călătoresc în Irlanda de Nord din oricare dintre celelalte țări constitutive vor trebui să prezinte pașaportul.