Ghid complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii hondurieni

Pe măsură ce Marea Britanie se pregătește să introducă noul sistem ETA, călătorii trebuie să se informeze cu privire la această schimbare. Vechiul sistem de scutire de vize urmează să fie înlocuit, iar acest lucru îi va afecta pe cetățenii hondurieni care vizitează Regatul Unit. Acest ghid explică modul în care va fi schimbat sistemul și ce trebuie să știe hondurienii înainte de a călători.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii hondurieni?

ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este un nou sistem care este introdus pentru a înlocui actualul program de scutire de vize. Este un program nou în Regatul Unit, dar este foarte asemănător cu programele existente, cu care călătorii experimentați sunt probabil deja familiarizați. În special, se bazează pe programe precum ETA din Canada și ESTA din Statele Unite.

ETA nu este o viză, ci o formă de permis de călătorie. Atunci când sistemul va intra în vigoare, guvernul va avea o mai bună supraveghere a persoanelor care intră în Regatul Unit, ceea ce va facilita depistarea potențialelor riscuri de securitate. Spre deosebire de o viză, procesul de solicitare este simplu și poate fi completat în întregime online.

Cum îi afectează ETA pe călătorii hondurieni?

Honduras se află pe lista celor 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit. În cadrul sistemului actual, călătorii din aceste țări nu au nevoie de viză sau de alte documente pentru a intra în Regatul Unit. În cadrul noului sistem, aceștia vor putea intra în continuare fără viză, dar vor trebui să solicite un ETA înainte de a călători.

Cu un ETA pentru cetățenii hondurieni din Regatul Unit, călătorii au permisiunea de a rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni. Există o serie de motive pentru care hondurienii ar putea alege să vină în Marea Britanie, printre care:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Procesul de solicitare a ETA rămâne același, indiferent de motivul pentru care călătorul vizitează Regatul Unit. Cu toate acestea, unii călători vor trebui totuși să solicite o viză. Dacă un cetățean hondurian intenționează să locuiască permanent în Regatul Unit, să lucreze sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară, va avea nevoie de viză. Procesul de solicitare a vizei este complet separat de ETA și este mult mai complicat.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii hondurieni

Înainte de a-și face planuri de călătorie, hondurienii sunt sfătuiți să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Unele dintre aceste cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale, care vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii de bază referitoare la călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa călătorului pe durata șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.

Este important de reținut că aceste informații nu au fost încă finalizate. Până la introducerea sistemului ETA, este posibil ca unele detalii despre program să se schimbe sau să fie clarificate. De exemplu, pașapoartele pot avea o anumită perioadă de valabilitate, probabil 3 sau 6 luni. Deși cerințele pot fi modificate, acestea oferă călătorilor o idee generală despre ceea ce se pot aștepta de la noul sistem.

Pe lângă cerințele enumerate mai sus, candidaților li se va cere să dezvăluie anumite informații sensibile despre trecutul lor. Aceasta include orice cazier judiciar, infracțiuni de imigrare anterioare sau apartenența (trecută sau prezentă) la un grup sau o organizație interzisă. Acest lucru permite autorităților să semnaleze călătorii care ar putea fi considerați o potențială amenințare pentru siguranța Regatului Unit. În cazul în care un solicitant este considerat un risc pentru securitatea țării, cererea sa va fi respinsă.

Solicitanții ETA vor trebui să completeze cererea prin intermediul unui formular online. Acesta este un sistem digital. Nu vor fi disponibile alternative pe suport de hârtie.

Prelucrarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii hondurieni

Se așteaptă ca transportatorii de călătorie să facă din ETA aprobată o condiție de transport. Acest lucru înseamnă că călătorii trebuie să înceapă să depună cererea cu suficient timp la dispoziție. Un pasager care nu poate prezenta personalului o ETA la poarta de plecare a aeroportului poate fi refuzat la îmbarcare.

O parte a cererii implică plata unei taxe nerambursabile. Aceasta poate fi plătită online. Acesta trebuie achitat integral înainte ca o cerere să poată fi procesată.

Procesarea unei cereri ETA durează mult mai puțin decât o cerere de viză. Cu toate acestea, nu este instantaneu. Se preconizează că o cerere va avea nevoie de până la 72 de ore pentru a fi aprobată sau respinsă. Călătorii sunt sfătuiți să țină cont de acest lucru atunci când își planifică călătoria. Aceștia vor trebui să fie pregătiți să arate ETA la punctul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit și la trecerea controlului de frontieră.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul are câteva opțiuni de luat în considerare. Aceștia pot începe prin a contesta decizia. Dacă acest lucru nu funcționează, pot solicita o viză. O cerere de viză este mai lungă și mai complicată, dar poate fi necesară pentru unii solicitanți, cum ar fi cei care au comis infracțiuni penale în trecut.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii hondurieni

Cu un ETA britanic aprobat pentru cetățenii hondurieni, călătorii pot intra în Regatul Unit și pot rămâne acolo pentru o perioadă de până la șase luni. În cadrul Regatului Unit există patru țări constitutive: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Aceste țări nu sunt separate de niciun control la frontieră, iar titularul unei ETA are libertatea de a se deplasa între ele după bunul plac. Republica Irlanda este o țară independentă, iar ETA nu permite călătorilor să intre în această țară.

Regatul Unit nu este membru al zonei comune de călătorie Schengen și nici al Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că, dacă un călător hondurian dorește să viziteze alte țări europene în cadrul călătoriei sale, va trebui să verifice cerințele de intrare relevante. În prezent, UE este în curs de a introduce ETIAS, noul său sistem digital de autorizare a călătoriilor. ETA este valabilă numai pentru călătorii în Regatul Unit.