ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati

Pe măsură ce Regatul Unit se pregătește să pună în aplicare noul program ETA, călătorii ar trebui să se informeze cu privire la schimbările care se produc. Vechiul sistem de scutire de vize este înlocuit, ceea ce va afecta călătorii din Kiribati care vin în Regatul Unit. În acest ghid veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie despre noul sistem și veți afla ce trebuie să facă călătorii din Kiribati înainte de a-și începe călătoria.

Care este ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati?

ETA(Electronic Travel Authorisation – Autorizație electronică de călătorie) este înlocuitorul actualului sistem britanic de scutire de vize. Deși este un sistem nou în Regatul Unit, este foarte asemănător cu sistemele existente în alte țări. Călătorii care sunt familiarizați cu programul ESTA din Statele Unite sau cu ETA din Canada vor avea deja o idee despre ce se pot aștepta de la ETA britanic.

ETA oferă guvernului britanic mai multe informații și, prin urmare, mai multă supraveghere cu privire la persoanele care intră în țară. În cadrul acestui nou sistem, va fi mai ușor să se identifice riscurile de securitate și să se filtreze vizitatorii nedoriți înainte de intrare. Nu este o viză, iar procesul de solicitare este mult mai simplu decât cel al unei vize.

Cum îi afectează ETA pe călătorii din Kiribati?

Întrucât Kiribati este o țară din Commonwealth și se află pe lista celor 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit, călătorii din Kiribati nu trebuie să solicite o viză înainte de a călători. Noul sistem nu va introduce obligația de a deține viză, dar va însemna că cetățenii din Kiribati trebuie să completeze formularul de cerere ETA înainte de a începe călătoria.

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati va fi emisă călătorilor care intră în Regatul Unit din mai multe motive diferite. Acestea pot include:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Există un singur proces de solicitare a ETA pe care vizitatorii trebuie să îl completeze; acesta nu se schimbă în funcție de motivul călătoriei.

În prezent, unii cetățeni din Kiribati au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Acesta este cazul călătorilor care intenționează să lucreze în Regatul Unit, să petreacă mai mult de șase luni în această țară sau să se stabilească permanent în această țară. Acest lucru nu va fi schimbat de noul sistem, iar acești călători vor avea în continuare nevoie de viză. Procesul de solicitare a vizelor rămâne neschimbat, fiind complet separat de noul program ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati

Călătorii din Kiribati sunt sfătuiți să consulte lista de cerințe pentru ETA înainte de a-și face planurile de călătorie. Este important de reținut că detaliile exacte ale programului ETA pot fi modificate. Până la introducerea completă a sistemului, care se preconizează că se va întâmpla înainte de 2024, informațiile nu sunt încă finalizate. Cu toate acestea, cerințele de mai jos le oferă călătorilor o idee despre ce trebuie să se aștepte:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii de bază referitoare la călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa călătorului pe durata șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea antecedentelor penale, a infracțiunilor legate de imigrație și a apartenenței (trecute sau prezente) la un grup sau o organizație interzisă.

Ultimul element de pe listă este inclus pentru a ajuta la depistarea riscurilor de securitate. În cazul în care se consideră că un călător reprezintă o amenințare pentru siguranța Regatului Unit și a cetățenilor săi, cererea sa va fi respinsă.

Formularul de cerere ETA va fi disponibil doar online. Acesta este un sistem complet digital, astfel încât nu vor fi oferite alternative pe suport de hârtie.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati

Este probabil ca transportatorii să condiționeze transportul de o ETA aprobată, așa cum mulți dintre ei fac deja cu ESTA din Statele Unite și ETA din Canada. Acest lucru înseamnă că pasagerilor care nu pot prezenta la poarta de îmbarcare personalul de la poarta de îmbarcare legitimația britanică ETA pentru cetățenii din Kiribati li se poate refuza îmbarcarea.

Având în vedere acest lucru, călătorii vor trebui să solicite ETA, acordând suficient timp pentru procesarea acesteia. În timp ce completează formularul de cerere, aceștia trebuie să plătească o taxă nerambursabilă. Până când taxa nu este plătită integral, cererea va fi considerată incompletă și nu va fi procesată.

Durata de procesare a cererii ETA este estimată la maximum 72 de ore. Călătorii ar trebui să se asigure că au suficient timp la dispoziție pentru a depune cererea. Aceștia vor trebui să prezinte o ETA aprobată la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit, atunci când trec de controlul de frontieră.

Cererile ETA pot fi respinse din mai multe motive diferite. În acest caz, solicitantul poate alege să conteste decizia. Alternativ, este posibil ca pasagerii să fie nevoiți să solicite o viză. Acesta este un proces mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Kiribati

Odată ce cererea lor pentru ETA a fost aprobată, călătorii au permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a petrece până la șase luni în această țară. În această perioadă, ei pot circula liber în țară. Între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) nu există niciun control la frontieră, astfel încât călătorii pot trece între cele patru țări după cum doresc. Cu toate acestea, Republica Irlanda este independentă. ETA nu are nicio valabilitate în acest caz.

ETA pentru Regatul Unit este valabilă numai pentru călătorii către și în interiorul Regatului Unit. Întrucât Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene sau al spațiului comun de călătorie Schengen, ETA nu este valabil în alte țări europene. Călătorii din Kiribati care doresc să viziteze mai multe țări din Europa vor trebui să se asigure că au documentele corecte și că îndeplinesc cerințele de intrare necesare. În prezent, Uniunea Europeană se află în curs de implementare a propriului său sistem electronic de permise de călătorie, ETIAS.

Kiribati și Regatul Unit

Kiribati este membru al Comunității Națiunilor, după ce și-a câștigat independența față de Regatul Unit în 1979. Cele două țări au o relație de prietenie datorită legăturilor lor din trecut. Nu există zboruri directe între Kiribati și niciunul dintre aeroporturile din Marea Britanie, astfel încât călătorii trebuie să caute rute de legătură.

Din cauza dimensiunii reduse a Kiribati, nu există o comunitate mare de Kiribati în Regatul Unit. Cu toate acestea, călătorii din Kiribati continuă să călătorească în Regatul Unit din motive de afaceri și de plăcere.