Ghidul dumneavoastră complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Saint Lucian

Până în anul 2024, va fi introdus noul sistem ETA din Marea Britanie. Acest program de eliberare a permisului de călătorie urmează să înlocuiască actualul sistem de scutire de vize și va afecta călătorii din mai multe țări, inclusiv din Sfânta Lucia. Citiți în continuare pentru un ghid complet al noului ETA, inclusiv modul de solicitare, la ce să vă așteptați de la noul sistem și tot ce trebuie să știți înainte de a călători.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Saint Lucian?

Călătorii experimentați ar putea fi deja familiarizați cu ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada, programe care au inspirat noul sistem ETA din Regatul Unit. Aceste sisteme creează permise de călătorie digitale, care oferă guvernului un control și o supraveghere mai mare asupra persoanelor care intră în țară. La rândul său, acest lucru contribuie la asigurarea unei mai mari securități la frontieră. ETA (Electronic Travel Authorisation) din Regatul Unit este o inițiativă din cadrul unui plan guvernamental mai amplu de digitalizare a frontierelor țării. Acesta urmează să înlocuiască actualul sistem de scutire de vize din Regatul Unit.

ETA este mai degrabă un permis de călătorie digital decât o viză. Titularii ETA au permisiunea de a intra în Regatul Unit și pot rămâne în țară până la șase luni. ETA nu înlocuiește vizele. Călătorii care au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit – de exemplu, cei care vin în țară pentru a munci – vor avea nevoie de viză și după intrarea în vigoare a noului sistem ETA. Cererea ETA este mult mai simplă decât o cerere de viză și poate fi completată online.

Cum vor fi afectați călătorii din Saint Lucian?

Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize cu 92 de țări. Această listă include membrii Commonwealth-ului Națiunilor, cum ar fi Sfânta Lucia. Prin urmare, în prezent, călătorii din Sfânta Lucia nu au nevoie decât de pașaport pentru a intra în Regatul Unit și nu trebuie să solicite documente suplimentare. Programul ETA va schimba această situație. În viitor, cetățenii din Sfânta Lucia vor trebui să dețină un ETA, precum și pașaportul, dacă doresc să călătorească în Regatul Unit.

În calitate de membru al Commonwealth-ului, Sfânta Lucia are o legătură puternică cu Regatul Unit, iar călătoriile între cele două țări sunt frecvente. Călătorii din Sfânta Lucia au o serie de motive diferite pentru a veni în Marea Britanie. Aceste motive pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Saint Lucian acoperă toate motivele din această listă. Există un singur formular de cerere pe care călătorii trebuie să îl completeze. Toată lumea va completa același formular de cerere, indiferent de motivul călătoriei. Cu un ETA aprobat, cetățenii din Saint Lucian pot rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni.

Introducerea ETA nu va afecta sistemul de vize. Prin urmare, călătorii din Saint Lucian care au nevoie în prezent de viză vor trebui să solicite în continuare o viză. De exemplu, cei care doresc să se stabilească permanent în Regatul Unit, să petreacă mai mult de șase luni sau să lucreze în această țară (fie pe termen lung, fie pe termen scurt) nu sunt acoperiți de ETA și vor trebui să solicite o viză. Acesta este un proces complet diferit de cel al cererii ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Saint Lucian

Formularul de cerere ETA va fi disponibil pentru a fi completat online. Deoarece scopul final al programului ETA este digitalizarea frontierelor Regatului Unit, nu vor exista versiuni offline ale formularului.

Înainte de a-și face planurile de călătorie, vizitatorilor li se reamintește că trebuie să consulte lista publicată a cerințelor pentru solicitarea ETA. Aceste informații se pot modifica, deoarece sistemul nu a fost încă finalizat. Unele detalii, cum ar fi costul taxei de solicitare a ETA, sunt încă în curs de confirmare. Deși aceste cerințe se pot schimba ușor, ele oferă totuși călătorilor din Sfânta Lucia o imagine de ansamblu a ceea ce se pot aștepta de la sistemul ETA. Cerințele includ:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Ultimul punct este important din punct de vedere al securității. Un obiectiv al sistemului ETA este îmbunătățirea protecției frontierelor Regatului Unit. Ca atare, controlul de securitate face parte din procesul de solicitare. Solicitările călătorilor din Sfânta Lucia care au avut sau au legături cu organizații teroriste, bande sau crimă organizată vor fi respinse dacă se consideră că amenință siguranța Regatului Unit și a cetățenilor săi.

Înainte ca o cerere să poată fi procesată, aceasta trebuie să fie completată corect și taxa de cerere trebuie să fie plătită integral. Această taxă poate fi plătită online cu un card de debit sau de credit.

Prelucrarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Saint Lucian

Companiile aeriene și alți transportatori sunt așteptați să condiționeze călătoria în Regatul Unit de o ETA aprobată. Având în vedere acest lucru, călătorii trebuie să se asigure că își completează cererea cu mult timp înainte de începerea călătoriei, lăsând suficient timp pentru a fi procesată. Aceștia vor trebui să prezinte de două ori un ETA britanic aprobat pentru cetățenii din Saint Lucian – prima dată la aeroportul de plecare și încă o dată când trec prin controlul de frontieră la sosirea în Regatul Unit. Un pasager care nu are o ETA pentru a prezenta oficialilor poate fi refuzat la îmbarcare.

Procesarea unei cereri ETA poate dura până la 72 de ore. Se va institui un sistem de apel pentru cererile respinse. În cazul în care recursul eșuează, solicitantul poate avea o șansă în plus, deoarece ar putea solicita o viză pentru a călători în Regatul Unit. Acesta este un proces mult mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Saint Lucian

Cu un ETA, un cetățean din Saint Lucian poate rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni. În această perioadă, se pot înscrie la un curs de studii, dar nu pot lucra. Aceștia pot circula liber între Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, cele patru țări constitutive ale Regatului Unit. Cu toate acestea, ETA nu acordă permisiunea de a intra în Republica Irlanda, care este o țară independentă.

Regatul Unit nu face parte din Uniunea Europeană și nici din spațiul comun de călătorie Schengen, iar ETA nu este valabilă în nicio altă țară. Cetățenii din Saint Lucian care doresc să viziteze alte țări europene vor trebui să consulte cerințele de intrare relevante. În prezent, Uniunea Europeană își dezvoltă propriul sistem electronic de permise de călătorie, cunoscut sub numele de ETIAS.