Ghidul dumneavoastră complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii nauruani

Când va fi introdus noul sistem ETA din Regatul Unit, cetățenii din Nauru vor trebui să se familiarizeze cu acesta înainte de a călători. ETA, care urmează să fie pus în aplicare până în anul 2024, înlocuiește actualul program de scutire de vize. În acest ghid pentru călătorii din Nauru, veți afla cum funcționează ETA, cum să o solicitați și la ce să vă așteptați atunci când călătoriți în Regatul Unit.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii nauruani?

ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este un sistem nou pentru Regatul Unit. Cu toate acestea, călătorii cu experiență ar putea cunoaște deja programe similare. ETA se bazează pe alte sisteme de călătorie, cum ar fi ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada. La fel ca și celelalte programe, acesta este conceput pentru a ajuta guvernul să își atingă obiectivul de digitalizare a frontierelor țării, oferind mai multă supraveghere, control și securitate.

ETA este mai degrabă un permis de călătorie decât o viză. Procesul de solicitare este mult mai simplu și mai ușor decât cel de obținere a unei vize și poate fi completat în întregime online. Odată ce ETA va fi introdus, călătorii vor trebui să depună o cerere înainte de a-și începe călătoria.

Cum îi afectează ETA pe călătorii nauruani?

La fel ca și alți membri ai Commonwealth-ului, Nauru figurează pe lista celor 92 de țări cu care Regatul Unit are un acord de scutire de vize. Din acest motiv, călătorii din Nauru nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. În prezent, aceștia pot călători în Regatul Unit fără documente suplimentare, având nevoie doar de pașaport. Acest lucru se va schimba odată cu intrarea în vigoare a noului sistem, deoarece cetățenii nauruani vor avea nevoie de un ETA britanic înainte de a putea intra în țară.

Există o serie de motive diferite pentru care nauruanii vin în Marea Britanie. Toți vizitatorii din Nauru vor trebui să parcurgă același proces de solicitare, indiferent de motivul călătoriei. Aceste motive pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Toți cetățenii din Nauru care vor petrece mai puțin de șase luni în Regatul Unit și nu intenționează să lucreze în această țară trebuie să solicite un ETA. Cei care doresc să muncească, să petreacă mai mult de șase luni în Regatul Unit sau să locuiască permanent în această țară vor avea nevoie de viză. Acest aspect al sistemului rămâne neschimbat. Cererile de viză nu vor fi afectate de introducerea sistemului ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii nauruani

Înainte de a-și începe călătoria, călătorii vor trebui să completeze formularul de cerere ETA. Acest lucru trebuie făcut online, deoarece sistemul este conceput pentru a fi complet digital. Nu vor fi disponibile opțiuni pe suport de hârtie. De asemenea, candidații vor trebui să plătească o taxă de înscriere, care se va face tot online.

A fost publicată o listă de cerințe pentru ETA, dar este important de reținut că detaliile nu au fost încă finalizate. Unele lucruri pot fi modificate înainte de introducerea sistemului, iar alte informații, cum ar fi costul taxei de solicitare a ETA, nu sunt încă disponibile. Cu toate acestea, călătorii sunt sfătuiți să consulte această listă de cerințe pentru a avea o imagine de ansamblu a modului în care va fi depusă cererea. Unele dintre cerințele ETA din Regatul Unit includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii de bază despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor anterioare în materie de imigrație și a apartenenței (trecute sau prezente) la grupuri sau organizații interzise.

Unul dintre principalele motive pentru care a fost introdus sistemul ETA este îmbunătățirea sistemelor de protecție din Regatul Unit, prin semnalarea amenințărilor la adresa securității pe care le-ar putea reprezenta călătorii. Ultimul punct din lista de mai sus este conceput pentru a facilita acest lucru. Solicitanților care sunt considerați ca reprezentând un risc pentru Regatul Unit li se va respinge cererea ETA.

Formularul de cerere ETA pentru Regatul Unit trebuie completat și achitat integral înainte ca cererea să fie procesată.

Prelucrarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii nauruani

În alte țări cu sisteme similare, transportatorii au făcut din permisele de călătorie electronice o condiție de transport. Acest lucru creează un precedent care va fi probabil urmat în cazul sistemului ETA din Regatul Unit. La poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare, pasagerii vor trebui să prezinte un ETA britanic aprobat pentru cetățenii nauruani. În cazul în care nu pot face acest lucru, li se poate refuza îmbarcarea.

Prin urmare, este important ca călătorii să solicite ETA cu suficient timp înainte de a-și începe călătoria. Procesarea cererii poate dura până la 72 de ore. Acesta va fi apoi aprobat sau refuzat. Cu o ETA aprobată, cetățenii din Nauru își pot începe acum călătoria. Aceștia vor trebui să prezinte ETA la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit.

Cererile ETA care sunt respinse pot fi contestate. În cazul în care recursul nu este admis, călătorii ar putea solicita în schimb o viză britanică. Acesta este un proces mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii nauruani

Cu un ETA aprobat, cetățenii nauruani pot intra în Regatul Unit și pot rămâne în țară pentru o perioadă de până la șase luni. Aceștia se pot înscrie la cursuri de scurtă durată, dar nu pot lucra cât timp se află în țară. Regatul Unit are patru țări constitutive, și anume Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Întrucât nu există niciun control la graniță între aceste țări, naurienii pot circula în orice moment. Regatul Unit are o graniță terestră comună cu Republica Irlanda, dar aceasta este o țară independentă, așa că ETA nu este valabilă în această țară.

Având în vedere că Nauru este atât de departe de Regatul Unit, mulți nauruani care fac această călătorie vor profita de asemenea de șansa de a călători în alte țări europene. În acest caz, vor trebui să verifice cerințele de intrare pentru celelalte țări pe care doresc să le viziteze. Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene sau al spațiului comun de călătorie Schengen, iar cei care călătoresc în Regatul Unit nu au permisiunea automată de a intra în alte țări europene. Cei care călătoresc din Nauru ar trebui să se informeze cu privire la cerințele ETIAS, versiunea proprie a Uniunii Europene a unui permis de călătorie electronic, care va fi introdusă în curând.