Ghidul noului ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Belize care călătoresc în Marea Britanie

Marea Britanie își schimbă regulile de călătorie pentru cei care intră în țară după 2024. Aceasta înseamnă că cetățenii din Belize care călătoresc în Regatul Unit trebuie să solicite în curând un ETA înainte de a pleca. Acest nou sistem de permise include o scurtă cerere online care poate fi completată în săptămânile sau zilele dinaintea călătoriei. Acest ghid explică modul în care noua ETA din Regatul Unit va afecta cetățenii din Belize care doresc să călătorească în Regatul Unit, precum și modul de obținere a acestei noi autorizații de călătorie.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Belize

Noul ETA din Regatul Unit este un sistem de permise online care permite verificarea călătorilor înainte de a ajunge în țară. ETA nu este o viză, iar cetățenii din Belize nu trebuie să depună o cerere de viză standard. Prin stabilirea eligibilității unei persoane pentru a călători în Regatul Unit, programul ETA din Regatul Unit funcționează în mod similar cu o scutire de vize. Pentru cei care sunt familiarizați cu călătoriile din Belize în SUA, aceasta intenționează să reflecte sistemul ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

ETA a fost anunțată ca parte a unei modificări ample a normelor britanice privind imigrația. Pentru un acces simplificat la aterizare, se urmărește digitalizarea completă a procesului de intrare prin intermediul porților electronice. Pentru cetățenii din Belize, acest lucru creează un proces suplimentar de solicitare online care nu exista anterior. Aceasta va deveni norma după 2024, când toți cetățenii din Belize vor trebui să respecte aceste reguli.

Cetățenii din Belize nu sunt singurii care solicită un ETA. La nivel mondial, există 92 de țări care în prezent nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit, iar toate trebuie să solicite acum o ETA. Printre acestea se numără alte regate din Commonwealth, precum Bahamas și Canada, precum și Antigua și Barbuda. ETA se aplică în mod specific celor care vizitează țara în calitate de turiști sau în cazul unor sejururi scurte, cum ar fi călătoriile de afaceri, vizitele medicale și reuniunile de familie. Pentru șederile mai lungi de 180 de zile sau pentru cei care încep să lucreze în Regatul Unit, trebuie să solicite o viză standard și nu o viză ETA.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii din Belize?

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Belize va adăuga o etapă suplimentară la procesul de călătorie. La fel ca și alte regate din Commonwealth, cetățenii din Belize pot călători fără viză în Regatul Unit. Atâta timp cât nu intenționează să se angajeze și se pot întreține singuri în timpul șederii, există puține restricții de intrare pentru turiștii din Belize (sau alți vizitatori de agrement). Cu toate acestea, în timp ce înainte era suficient un pașaport, cetățenii trebuie să solicite un ETA britanic înainte de a putea pleca din Belize spre Regatul Unit.

Noul ETA din Regatul Unit este obligatoriu pentru cetățenii din Belize. În cazul în care nu se solicită un ETA, persoanei respective i se va refuza intrarea în țară și poate fi chiar semnalată. Acest lucru poate cauza probleme suplimentare legate de imigrație la vizitele viitoare. Pentru a vă asigura intrarea legală în țară, solicitați online un ETA pentru Marea Britanie.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Belize

Sistemul ETA este încă în curs de finalizare, dar au fost anunțate elementele de bază referitoare la cine, unde și cum se poate aplica. Printre cele eligibile în prezent pentru ETA se numără toate cele 92 de țări care nu au nevoie de viză, inclusiv Belize. De asemenea, a fost publicată o listă de cerințe. Aceste informații pot fi modificate până la lansarea ETA, dar oferă o imagine de bază a ceea ce se poate aștepta în timpul procesului de aplicare.

Pentru a începe, cetățenii din Belize vor trebui să solicite un ETA online. Acest sistem este în întregime digital, fără a fi nevoie de documente pe hârtie sau trimise prin poștă. Aceasta înseamnă că nu este nevoie să vizitați un consulat, o ambasadă sau un centru de vize. Pentru a completa cererea, solicitantul trebuie să prezinte următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Belize.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii, ocupația și datele de contact.
– Scopul și detaliile călătoriei în Regatul Unit, inclusiv informații despre zboruri și cazare.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de solicitare a ETA.

Se estimează că procesul de depunere a cererii nu va dura mai mult de zece minute. De asemenea, solicitanții din Belize vor fi rugați să completeze un formular online. Aceasta include un formular de divulgare a antecedentelor penale și a infracțiunilor legate de imigrație. Solicitantul trebuie să confirme, de asemenea, dacă este sau a fost vreodată membru al unui grup sau al unei organizații interzise. La aceste întrebări esențiale de securitate trebuie să se răspundă cu sinceritate pentru a nu risca să fie urmărit penal. Solicitanților care nu îndeplinesc cerințele de siguranță li se va refuza accesul.

Cum se procesează un ETA din Marea Britanie pentru cetățenii din Belize

Cererea ETA va fi trimisă pentru procesare după plata unei taxe nerambursabile. După efectuarea plății, solicitantul va primi un e-mail de confirmare privind depunerea cererii. După aceea, începe timpul de procesare, cu un termen de predare preconizat de 72 de ore. Un alt e-mail de confirmare va fi trimis pentru a verifica dacă solicitantul are un ETA pentru intrarea în Regatul Unit.

Întrucât este obligatorie o ETA aprobată pentru călătorie, cetățenii din Belize trebuie să depună cererea cu suficient timp înainte de data la care intenționează să călătorească. Acest lucru este necesar pentru ca cererea lor să poată fi procesată și aprobată. În cazul în care ETA este respinsă, solicitantul poate contesta decizia sau poate solicita o viză standard. Vizitatorii cu antecedente penale, de exemplu, trebuie să treacă prin procesul standard de obținere a vizelor.

Toți călătorii eligibili care intră în Regatul Unit vor avea nevoie de un ETA, indiferent de locul de unde călătoresc. Cetățenii din Belize care călătoresc în Europa și intră în Regatul Unit prin Irlanda sau Franța, de exemplu, vor trebui să solicite un ETA. Deoarece procesul este în întregime digital, acest lucru se poate face în orice moment înainte de intrarea în Regatul Unit, cu condiția să existe suficient timp la dispoziție.

Indiferent de modul în care călătorii britanici intră în țară, la frontieră trebuie să prezinte un ETA aprobat și, adesea, din țara de plecare. Transportatorii vor trebui să verifice dacă pasagerii au ETA la îmbarcare, ca o condiție de transport. Neprezentarea unei ETA valabile la un aeroport, port maritim sau altă stație de acest tip poate duce la refuzarea permisiunii de îmbarcare a pasagerului. La sosirea în Regatul Unit, pasagerul trebuie să prezinte din nou dovada unui ETA valabil legat de pașaportul său biometric.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Belize

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil în cele patru țări din Regatul Unit, permițându-le cetățenilor din Belize să călătorească în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Nu este nevoie de documente sau permise suplimentare pentru a călători prin aceste insule britanice. Pentru cei care trec în Republica Irlanda și nu în Irlanda de Nord, este necesară o viză valabilă pentru zona Schengen a UE. Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de întrebări frecvente din Regatul Unit.

Belizeans în Regatul Unit

Cetățenii din Belize pot călători fără viză în Regatul Unit, în calitate de membri ai Comunității Națiunilor. Cu o populație de peste 400.000 de locuitori, toți cetățenii eligibili din Belize au dreptul de a vizita Regatul Unit în scopuri turistice și din alte motive care nu au legătură cu munca. Deși nu există zboruri directe, legăturile din Mexic și Statele Unite oferă acces la toate aeroporturile importante din Regatul Unit.