Introducerea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Barbados

Din 2024, orice persoană care intenționează să călătorească în Regatul Unit va fi supusă noului sistem ETA. Cererea pentru ETA trebuie să fie depusă înainte de călătorie, iar sistemul se aplică în mod universal, ceea ce include călătorii care se califică în prezent pentru o scutire de vize. În acest articol, oferim informații despre modul în care persoanele din Barbados care doresc să viziteze Regatul Unit vor fi afectate de ETA și despre cum se poate solicita un ETA pentru cetățenii din Barbados.

Ce este ETA în Marea Britanie?

La fel ca sistemele ESTA din SUA și ETA din Canada, programul de autorizare electronică de călătorie (ETA) din Regatul Unit va fi pe deplin funcțional până la sfârșitul anului 2024, datorită modificărilor aduse de guvernul britanic la legea privind naționalitatea și frontierele. În conformitate cu această nouă legislație, toate frontierele Regatului Unit vor fi digitalizate.

ETA va servi drept permis digital care permite vizitatorilor să intre în toate cele patru țări din Regatul Unit: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. În prezent, 92 de țări nu au nevoie de viză pentru Regatul Unit. Lista de eligibilitate ETA poate fi consultată aici și include Barbados.

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Barbados se aplică pentru toate motivele de călătorie, inclusiv pentru turism, vizitarea prietenilor sau a familiei, călătorii de afaceri, studii și tratament medical. ETA se va aplica tuturor mijloacelor de călătorie și de sosire în Regatul Unit. Sistemul digital va fi instalat în toate porturile de intrare – aeroporturi, porturi maritime și porturi de trenuri Eurostar.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii din Barbados?

Înainte de introducerea ETA, în calitate de țară din Commonwealth, cetățenii din Barbados care îndeplineau cerințele standard pentru vizitatori nu aveau nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Din 2024, accesul fără vize va fi retras efectiv, iar barbadienii vor trebui să solicite un ETA. Ca și în cazul accesului fără viză, ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Barbados se acordă pentru o perioadă de șase luni. Pentru călătorii cu o durată mai mare de șase luni, este necesară o viză în conformitate cu cerințele existente.

Care este procesul de solicitare a unei ETA?

Deși informațiile pentru noul sistem ETA nu au fost încă finalizate, guvernul a publicat diverse informații și câteva orientări generale. Două domenii de interes principal pentru călătorii din Barbados sunt eligibilitatea și procesul de solicitare.

S-a confirmat faptul că Barbados este una dintre țările eligibile, iar toți vizitatorii din Barbados vor avea nevoie de un ETA. Sub rezerva unor modificări, se preconizează că procesul de solicitare a unui ETA pentru cetățenii din Barbados va fi complet digital. Aceasta înseamnă că toate cererile ETA vor fi depuse online. Nu există alternative pe suport de hârtie. Se recomandă ca călătorii să aibă toate informațiile la îndemână înainte de a începe să completeze formularul, precum și un card de debit sau de credit pentru plata taxei.

Ce este necesar pentru un ETA pentru Regatul Unit?

Informațiile solicitate vor include următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre cele 92 de țări eligibile
– O fotografie digitală recentă de pașaport
– Detalii personale
– Nume și prenume
– Data nașterii
– Adresa de reședință
– Detalii despre pașaport
– Numărul de contact
– Țara de eliberare
– Data eliberării
– Detalii privind angajarea
– Numele angajatorului
– Adresa angajatorului
– Datele de contact ale angajatorului
– Detalii de călătorie
– Scopul vizitei
– Adresă în timpul șederii în țară

Solicitantul va trebui, de asemenea, să dezvăluie anumite informații despre trecutul său. Acest lucru va presupune să răspundă la întrebări privind istoricul de imigrare, cazierul judiciar și afilierea sau apartenența la grupuri interzise. Aceste ultime informații vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale utilizate de guvernul britanic și de forțele de frontieră. În cazul în care un solicitant este considerat o amenințare sau un risc de securitate pentru Regatul Unit, ETA va fi refuzată.

Cum se procesează cererea?

După ce formularul este completat, solicitantul trebuie să plătească o taxă nerambursabilă – se acceptă carduri de debit și de credit. Cererile fără plată nu vor fi procesate. Timpul estimat de procesare este între 48 și 72 de ore.

Deoarece ETA va fi o necesitate legală, cererile de ETA pentru cetățenii din Barbados trebuie depuse în timp util pentru a permite procesarea. Nu există nicio garanție că ETA va fi acordată, iar dacă o cerere este respinsă, este posibil să existe o procedură de apel. Alternativ, există opțiunea de a solicita o viză printr-un proces mult mai lung.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Atunci când un ETA este aprobat, acesta este acordat sub forma unui permis digital legat de un pașaport. Detaliile ETA vor fi înregistrate în baza de date Advanced Passenger Information. Transportatorii vor rămâne responsabili de asigurarea faptului că pasagerii lor au permisiunea valabilă de a intra în Regatul Unit înainte de a-și începe călătoria.

Pasagerii care nu pot prezenta o ETA aprobată pot fi împiedicați să urce la bordul unei aeronave, al unei nave sau al unui tren. La sosirea în Regatul Unit, ETA va fi verificată de către polițiștii de frontieră. Intrarea poate fi refuzată în cazul în care oficialii consideră că un călător este inadmisibil în conformitate cu legislația britanică.

Care este perioada de timp pe care o acoperă o ETA?

Un ETA britanic este valabil 180 de zile de la data eliberării, cu excepția cazului în care pașaportul la care este asociat expiră în această perioadă de șase luni. Nimănui nu i se permite să rămână după expirarea pașaportului, chiar dacă are un ETA valabil. În mod similar, în cazul în care un ETA expiră în timpul vizitei, este necesar un nou ETA pentru ca vizita să fie continuată.

Pentru a prelungi o vizită dincolo de perioada de valabilitate a ETA, este necesară o viză. În funcție de circumstanțe, călătorul poate fi nevoit să se întoarcă în țara sa de origine pentru a depune cererea de viză. Pe parcursul celor șase luni, nu există nicio limită în ceea ce privește numărul de vizite în Regatul Unit, iar în timp ce se află în Regatul Unit, titularul ETA are libertatea de circulație în toate cele patru țări. Mai multe informații despre procesul și ETA din Marea Britanie pentru cetățenii din Barbados pot fi găsite în secțiunea Întrebări frecvente.