Mai mult de jumătate dintre cetățenii britanici nu cunosc noul sistem de control la frontieră al UE – Sondaj EES

| aprilie 17, 2024
Mai mult de jumătate dintre cetățenii britanici nu cunosc noul sistem de control la frontieră al UE - Sondaj EES

Un nou studiu a arătat că majoritatea cetățenilor Regatului Unit (UK) încă nu au habar despre sistemul de intrare/ieșire (EES).

EES este noul sistem automatizat de control la frontieră al Uniunii Europene (UE). Lansarea acestuia este programată pentru luna noiembrie a acestui an.

În locul ștampilării pașapoartelor la frontierele UE, sistemul european de supraveghere a frontierelor va înregistra intrările și ieșirile prin intermediul datelor biometrice.

Aceasta va avea un impact asupra tuturor călătorilor din afara UE, inclusiv asupra deținătorilor de vize de scurtă ședere și a cetățenilor scutiți de viză, cum ar fi cetățenii britanici.

Aproape două treimi dintre cetățenii britanici, adică 63%, nu cunosc încă SEES și nici modul în care aceasta va afecta călătoriile în zona Schengen.

Aceasta este concluzia unui sondaj EES realizat de Co-op Insurance, la care au participat 2.000 de adulți britanici.

Aproape un sfert dintre aceștia, adică 22 %, au declarat că ar fi „descurajați” să viziteze blocul comunitar din cauza SEO.

Graham Ward-Lush, șeful departamentului de călătorii de la Co-op Insurance, a declarat că stresul în timpul călătoriei nu este ceva neobișnuit.

De obicei, aceasta provine din „navigarea în ritmul rapid pe care îl presupune prezența într-un aeroport și urmărirea diferitelor procese”.

Sondajul EES a arătat că 27 la sută dintre aceștia consideră că verificările de securitate din aeroport reprezintă cea mai stresantă parte a unei călătorii de vacanță.

„Pe măsură ce aceste noi schimbări în materie de securitate aeroportuară sunt lansate, este important pentru călători să fie conștienți de ceea ce îi așteaptă, astfel încât să poată planifica în consecință”, a declarat Ward-Lush, potrivit TTG Media.

Sondaj EES privind posibilele întârzieri prelungite în timpul călătoriei

Conform sondajului EES, 38% dintre respondenți au declarat că posibilitatea unor întârzieri prelungite i-ar face să se răzgândească în privința vizitei în zona Schengen.

Mai mulți oficiali din domeniul călătoriilor și al transporturilor au avertizat Comisia de control european din Marea Britanie cu privire la cozile lungi de la granița dintre Regatul Unit și UE.

Portul Dover, de exemplu, a informat Comitetul european de control cu privire la posibilele întârzieri de 14 ore cauzate de SET.

Acest lucru se datorează faptului că pasagerii trebuie mai întâi să coboare din autoturisme sau autocare la punctele de trecere a vehiculelor pentru a se înscrie în SEE.

Blocajul de trafic rezultat din coada de vehicule ar avea, de asemenea, un impact grav asupra întreprinderilor locale.

De asemenea, Eurostar ar putea fi nevoit să limiteze numărul de pasageri în gara St. Pancras din Londra pentru a evita timpii lungi de așteptare.

Gările nu dispun de spațiu pentru a instala ghișee suplimentare pentru a facilita noile controale automatizate la frontieră.

Oficialii din domeniul călătoriilor și al transporturilor anticipează că întârzierile vor fi mai mari la frontierele dintre Franța și Marea Britanie din cauza volumului masiv de trafic de pasageri.

Aceștia se așteaptă, de asemenea, la cozi lungi la frontierele cu „controale juxtapuse”, unde controalele la frontiera UE se efectuează pe partea britanică.

O altă cauză principală a întârzierilor este solicitarea călătorilor de a înregistra datele biometrice în fața unui polițist de frontieră.

UE dezvoltă o aplicație pentru a rezolva această problemă. Cu toate acestea, mulți nu sunt optimiști în privința accelerării procesului.

Cum influențează Strategia europeană de securitate economică a UE călătorii britanici

În conformitate cu politica UE, călătorii trebuie să înregistreze datele faciale și amprentele digitale în EES în fața unui polițist de frontieră la prima lor intrare în zona Schengen.

La vizitele viitoare, aceștia pot folosi amprentele digitale sau scanările faciale pentru a confirma permisiunea și pentru a înregistra intrarea și ieșirea lor.

EES va stoca pașapoartele și datele biometrice ale călătorilor timp de trei ani sau până la expirarea pașapoartelor acestora.

Acesta va actualiza și va păstra datele lor timp de încă trei ani de fiecare dată când vor vizita zona Schengen.

Dacă vizitează UE după trei ani, când datele expiră, trebuie să se înregistreze din nou în fața unui polițist de frontieră.

Aproximativ jumătate dintre respondenții la sondajul EES, adică 46%, au declarat că nu le place ideea ca datele lor biometrice să fie capturate sau stocate în sistem.

Pregătiți-vă pentru mai multe cerințe de călătorie post-Brexit

Cetățenii britanici sunt considerați resortisanți ai țărilor terțe sau non-UE după ce Regatul Unit a părăsit UE.

Cetățenii britanici nu au nevoie de viză pentru a vizita zona Schengen pentru călătorii scurte. Cu toate acestea, ei trebuie să respecte politicile de călătorie pentru cetățenii din afara UE.

Aceasta include înregistrarea pentru EES și, până la jumătatea anului 2025, obținerea unui ETIAS înainte de a călători în zona Schengen.

ETIAS, sau Sistemul electronic de informații și autorizații de călătorie, este echivalentul în UE al noii autorizații electronice de călătorie (ETA) din Regatul Unit.

Ambele sunt permise de călătorie digitale care permit persoanelor eligibile să viziteze Regatul Unit sau zona Schengen fără viză.