Imigrația daneză le cere cetățenilor britanici să depună cereri de rezidență

| decembrie 7, 2023
Imigrația daneză le cere cetățenilor britanici să depună cereri de rezidență

Agenția daneză pentru recrutare și integrare internațională (SIRI) a reamintit cetățenilor din Regatul Unit (UK) și familiilor acestora termenul limită pentru depunerea cererilor de rezidență.

SIRI este agenția responsabilă cu procesarea cazurilor de acordare a permiselor de ședere și de muncă pentru cetățenii străini. De asemenea, el eliberează documente de ședere pentru cetățenii Uniunii Europene (UE) și ai Spațiului Economic European (SEE).

„Cetățenii britanici și membrii de familie ai acestora care nu dețin deja un document de ședere în Danemarca în conformitate cu Acordul de retragere trebuie să depună o cerere”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul SIRI.

Termenul limită prelungit până la 31 decembrie 2023 se adresează persoanelor care nu au mai depus o cerere și celor cărora le-a fost respinsă cererea.

Cei care au solicitat rezidență în Danemarca în temeiul Acordului de retragere și au primit cartea de rezidență nu trebuie să depună o nouă cerere.

Agenția nu va trimite scrisori individuale de informare în afară de declarația publicată.

Ce este Acordul de retragere?

Acordul de retragere îi protejează pe cetățenii UE care locuiesc legal în Regatul Unit și pe cetățenii britanici care locuiesc legal în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

De asemenea, se aplică cetățenilor UE care s-au mutat în Regatul Unit sau cetățenilor britanici care s-au mutat într-un stat membru al UE în timpul perioadei de tranziție.

Acordul garantează că acești cetățeni și familiile lor își păstrează, în esență, aceleași drepturi pe care le aveau înainte ca Regatul Unit să părăsească UE.

Aceasta garantează că aceștia pot continua să locuiască, să studieze, să lucreze și să călătorească liber între Regatul Unit și UE.

În Danemarca, cetățenii britanici și familiile acestora care intră sub incidența Acordului de retragere trebuie să solicite un nou statut de ședere și un nou permis de ședere.

Persoanele calificate care nu depun cererea înainte de termenul limită pot pierde orice drept în cadrul acordului.

Extinderea cererilor de rezidență

Cetățenii britanici și familiile acestora care se califică pentru Acordul de retragere aveau inițial termen până la sfârșitul anului 2021 pentru a depune o cerere de rezidență în Danemarca.

În mai 2023, guvernul danez a prelungit termenul limită pentru cererile de rezidență după ce mulți cetățeni britanici care trăiesc în Danemarca au ratat termenul limită din 2021.

Mulți dintre ei nu au primit notificări individuale privind necesitatea de a solicita prelungirea dreptului de ședere în țară.

Termenul prelungit permite candidaților care au depus pentru prima dată o cerere și care nu au respectat termenul inițial să solicite rezidență în Danemarca.

De asemenea, le oferă persoanelor care au fost respinse din cauza depunerii tardive a cererilor o șansă de a-și redeschide dosarele.

Cei care nu au contestat respingerea la Comisia de Apel pentru Imigrări pot solicita, de asemenea, redeschiderea cazului.

Cetățeni britanici în țările UE

De când Regatul Unit a decis să iasă din UE, cunoscut acum sub numele de Brexit, începând cu sfârșitul anului 2020, UE a considerat cetățenii britanici drept resortisanți ai țărilor terțe.

Cetățenii țărilor terțe sunt străini care folosesc pașapoarte eliberate de țări din afara UE. Aceștia nu pot trăi și munci în temeiul libertății de circulație a UE.

În calitate de resortisanți ai unei țări terțe, cetățenii britanici sunt supuși normelor privind țările terțe. Aceasta înseamnă cerințe mai stricte atât pentru rezidența temporară și permanentă, cât și pentru obținerea permiselor de muncă.

În 2025, cetățenii britanici vor avea nevoie și de un ETIAS ( European Travel Information and Authorization) pentru vizite scurte în țările UE.

Cetățeni danezi în Regatul Unit

Cetățenii danezi și familiile acestora care doresc să continue să locuiască în Regatul Unit după Brexit pot aplica la Programul de stabilire în Uniunea Europeană (EUSS).

EUSS este un program al Ministerului britanic de Interne care pune în aplicare dispozițiile privind drepturile cetățenilor din Acordul de retragere.

Acesta acordă solicitanților eligibili din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția un statut de imigrant în Regatul Unit. Acest lucru le permite să rămână în țară după Brexit.

Fără un acord EUSS, cetățenii danezi și alți cetățeni ai UE nu pot locui, munci sau avea acces la beneficii și servicii în Regatul Unit. De asemenea, aceștia sunt supuși legilor privind imigrația.

În cazul vizitelor de scurtă durată, cetățenii UE vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru a călători în Regatul Unit. Aceasta înseamnă, de asemenea, solicitarea unei vize britanice pentru șederi prelungite, muncă sau studii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *