Sistemul ETA din Marea Britanie și modul în care funcționează

| octombrie 21, 2023
Cum funcționează sistemul ETA din Marea Britanie

Ministerul britanic de Interne este în prezent în curs de a introduce o nouă metodă de verificare prealabilă a vizitatorilor care intenționează să intre în Regatul Unit. Asemănător unei vize, sistemul ETA este menit să stabilească dacă persoanele care sosesc în afara țării reprezintă sau nu o amenințare penală sau de securitate, prin colectarea cât mai multor informații de fond posibile despre vizitator și prin utilizarea acestor informații pentru a determina dacă persoana respectivă ar trebui să fie autorizată să intre sau să tranziteze oricare dintre cele patru țări care alcătuiesc Regatul Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Noul sistem se numește UK ETA (UK ETA – United Kingdom Electronic Travel Authorisation) și este similar în natură cu alte sisteme de verificare prealabilă de acest tip care funcționează în prezent în întreaga lume. Autorizația electronică de călătorie este utilizată de:

  • Statele Unite ale Americii (ESTA: Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor)
  • Canada (eTA: Autorizație electronică de călătorie)
  • Australia (ETA: Electronic Travel Authority)

Un alt sistem de control înainte de călătorie care este în curs de introducere este ETIAS, Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor, care va deveni obligatoriu până la sfârșitul anului 2025.

Guvernul britanic intenționează ca ETA din Regatul Unit să fie operațională până la sfârșitul anului 2023 și să fie pe deplin operațională cândva în 2024.

Ce este ETA în Regatul Unit?

ETA din Regatul Unit poate fi considerat echivalentul digital modern al unei vize standard pe hârtie și face parte din planul Regatului Unit de a consolida securitatea la frontieră prin verificarea trecutului vizitatorilor străini. Procesul de înscriere se face în întregime online sau prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil, iar solicitantul va trebui să furnizeze:

  • O fotografie recentă
  • Numărul pașaportului și data expirării
  • Detalii personale
  • Informații de contact

În plus, solicitanții trebuie să furnizeze detalii privind condamnările pentru infracțiuni penale și un istoric al călătoriilor recente în care a fost utilizată o viză. Detaliile furnizate în formularul de cerere ETA pentru Regatul Unit vor fi verificate cu bazele de date ale securității și poliției din Regatul Unit, din Europa și din lume, iar în cazul în care apar semnale de alarmă, ETA pentru Regatul Unit va fi refuzată. Pașaportul utilizat trebuie să fie biometric și să fie valabil pentru cel puțin trei luni după ultima dată de ședere în Regatul Unit. În viitorul apropiat, procesul de solicitare va include și o scanare a amprentelor digitale ale solicitantului, dar acest lucru nu este încă fezabil.

ETA pentru Regatul Unit nu este un document, ci o aprobare digitală de intrare în Regatul Unit legată de pașaportul titularului. ETA pentru Regatul Unit va fi necesară înainte de începerea călătoriei în Regatul Unit, deoarece trebuie să apară la scanarea din aeroport, port maritim sau alt punct de plecare.

Persoanelor care sosesc la un punct de plecare fără aprobarea ETA necesară pentru Regatul Unit li se va refuza permisiunea de a călători sau, dacă reușesc cumva să ajungă în Regatul Unit, li se va refuza intrarea și vor fi returnate la punctul de origine.

Cine are nevoie de un ETA pentru Marea Britanie?

În calitate de membru al Uniunii Europene, cetățenii britanici puteau călători liber între oricare dintre statele membre ale UE fără a avea nevoie de viză sau de altă formă de aprobare. Acest acord de călătorie fără vize a însemnat că și cetățenii UE puteau vizita Regatul Unit doar cu un pașaport valabil. În urma Brexitului, acest acord reciproc de scutire de vize a rămas în vigoare, dar se va încheia în curând.

În 2024 sau 2025, cetățenii britanici care vor dori să viziteze oricare dintre statele membre ale UE sau ale Spațiului Schengen vor avea nevoie de un ETIAS pentru a face acest lucru. În schimb, guvernul britanic va solicita tuturor vizitatorilor din UE în Regatul Unit să dețină un ETA britanic înainte de a veni în oricare dintre cele patru țări britanice.

Practic, cetățenii din orice țară care beneficiază în prezent de acces fără viză în Regatul Unit vor trebui în curând să solicite și să primească un ETA pentru Regatul Unit, ceea ce include țări precum Statele Unite, Canada, Japonia, Africa de Sud, Noua Zeelandă și Australia.

O excepție notabilă de la viitoarea cerință ETA pentru Regatul Unit este Republica Irlanda, ai cărei cetățeni vor fi scutiți de acest mandat. Acest lucru se datorează faptului că Irlanda și Regatul Unit au un acord de lungă durată privind spațiul de călătorie comun, prin care cetățenii britanici și irlandezi călătoresc cu ușurință între cele două jurisdicții.

Controale la frontiera Regatului Unit

Principalul motiv care stă la baza introducerii ETA în Regatul Unit este acela de a împiedica intrarea în Regatul Unit a persoanelor nedorite sau nedorite. Acest lucru înseamnă, desigur, că orice vizitator care intenționează să intre în Regatul Unit trebuie să fie verificat pentru ETA înainte de a ajunge în orice țară din Regatul Unit, iar acest lucru trebuie făcut la punctul de plecare al vizitatorului.

În acest scop, guvernul britanic se așteaptă ca liniile aeriene sau companiile de transport să verifice dacă cei care călătoresc în Regatul Unit au autorizația de sosire în Regatul Unit și dacă aceasta este încă valabilă. În plus, personalul britanic de securitate la frontieră va fi staționat în porturile franceze și în tunelul feroviar Eurostar pentru a verifica vizitatorii care călătoresc dinspre sau prin Franța.

Se preconizează că foarte puțini călători vor putea ajunge în Regatul Unit fără autorizația corespunzătoare, dar călătorii care sosesc pot fi totuși verificați și interogați în cazul în care apar îndoieli sau suspiciuni. Chiar și călătorilor care sosesc cu pașaportul și cu ETA-ul britanic în regulă li se poate refuza intrarea, deoarece decizia finală va aparține agenților de serviciu ai forțelor de frontieră britanice.

Diferența ETA din Marea Britanie

Regatul Unit, și în special aeroportul Heathrow, este un important hub internațional și o poartă de acces între Orientul Mijlociu și Extremul Orient și Statele Unite. Din acest motiv, mulți dintre călătorii străini care sosesc în Regatul Unit sunt doar în tranzit în drum spre o altă destinație.

În timp ce țări precum Statele Unite și Canada permit vizitatorilor care tranzitează teritoriul lor și nu le cer să dețină un ESTA american sau un eTA canadian, Marea Britanie nu face acest lucru și cere chiar și celor care petrec o perioadă scurtă de timp într-un aeroport sau port maritim să dețină un ETA britanic.

Se estimează că aproximativ o treime dintre pasagerii care sosesc la Aeroportul Heathrow sunt în tranzit și, din cauza acestui nivel suplimentar de birocrație și a costurilor implicate, autoritățile britanice din domeniul turismului se tem că mulți cetățeni străini vor alege o rută alternativă, atunci când este posibil, pentru a evita inconvenientele legate de obținerea ETA în Marea Britanie pentru o chestiune atât de simplă. Autoritățile de la Heathrow, precum și marile companii aeriene, precum Virgin Atlantic și British Airways, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea de afaceri și venituri, însă nu există niciun indiciu că această reglementare va fi modificată sau abandonată.

Guvernul britanic rămâne ferm

Guvernul britanic, deși recunoaște posibila pierdere de venituri pentru Heathrow și pentru companiile aeriene, rămâne ferm în decizia sa de a solicita ca pasagerii în tranzit prin Regatul Unit să dețină un ETA britanic. Decizia are drept scop închiderea unei posibile căi de imigrație ilegală, deoarece ar fi posibil ca elementele nedorite să pretindă că se află în tranzit și să evite astfel controalele de securitate care stau la baza procesului de solicitare a ETA în Regatul Unit.

Heathrow și companiile aeriene subliniază faptul că este posibil să tranzitezi aeroporturile canadiene și americane fără probleme, dar diferența este că pasagerii care sosesc la destinație sunt procesați prin Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA sau prin Agenția de Servicii de Frontieră din Canada și trebuie să aibă aprobarea electronică necesară pentru destinația finală.

Nu este cazul aeroportului Heathrow, unde personalul de securitate britanic nu verifică pasagerii care sosesc și care fac o conexiune internațională. Având în vedere că guvernul britanic refuză să își schimbe poziția și că întreprinderile se tem de un dezastru economic, introducerea ETA în Regatul Unit nu a fost un proces ușor și probabil că vor mai exista câteva obstacole pe drum până când va deveni o cerință obligatorie.

Un alt aspect care nu a fost abordat în mod adecvat este situația vizitatorilor internaționali care doresc să viziteze atât Irlanda de Nord, cât și Republica Irlanda. Călătorii care sosesc în nord vor avea nevoie de un ETA pentru Marea Britanie, în timp ce cei care ajung mai întâi în Republica nu vor avea nevoie de acest document. Ce se întâmplă cu vizitatorii care sosesc la Dublin, Shannon sau Cork și care doresc să ajungă în Irlanda de Nord cu mașina, autocarul sau trenul? Granița dintre nord și sud nu mai există în sensul că nu mai există puncte de control sau stații de trecere a frontierei. Operatorii de turism oficiali vor fi obligați prin lege să verifice dacă pasagerii au o autorizație de sosire în Marea Britanie, dacă este necesar, dar persoanele fizice pot trece cu ușurință frontiera (acum inexistentă) fără a fi verificate vreodată pentru orice formă de documente.

Încă o problemă care trebuie rezolvată înainte ca sistemul ETA din Regatul Unit să poată fi pus în aplicare în mod corespunzător și eficient, iar termenul limită 2024 s-ar putea dovedi a fi o iluzie a autorităților britanice.