MAC recomandă 21 de locuri de muncă pentru noua listă de salarii pentru imigranți

| februarie 27, 2024
MAC recomandă 21 de locuri de muncă pentru noua listă de salarii pentru imigranți

Comitetul consultativ pentru migrație (MAC), un organism public independent care consiliază guvernul în probleme de migrație, a publicat evaluarea inițială a noii liste de salarii pentru imigranți (ISL).

Cele 21 de ocupații recomandate constau în 18 locuri de muncă pentru toate ISL din Regatul Unit și trei roluri pentru ISL doar pentru Scoția.

Rolurile recomandate reprezintă doar opt la sută din locurile de muncă calificate pentru traseul de angajare ca lucrător calificat.

Acest lucru înseamnă că lista salariilor pentru imigranți este mai mică decât actuala listă a ocupațiilor deficitare (SOL).

SOL a inclus aproximativ 30 la sută din locurile de muncă din ruta de angajare a lucrătorilor calificați.

Revizuirea listei ocupațiilor deficitare

Lista ocupațiilor cu deficit de personal (SOL) cuprinde locurile de muncă cu cerere mare și ofertă redusă pe piața muncii din Regatul Unit.

Criteriile de eligibilitate pentru cererile de viză de muncă sponsorizată pentru rolurile din cadrul SOL sunt mai flexibile.

Secretarul Ministerului de Interne, James Cleverly, a anunțat în decembrie 2023 că lista de salarii pentru imigranți (ISL) va înlocui SOL.

De asemenea, începând cu 14 martie 2024, guvernul va elimina reducerea de 20 la sută pentru locurile de muncă SOL.

În ianuarie 2024, secretarul Ministerului de Interne a însărcinat MAC să revizuiască SOL.

Unul dintre obiectivele revizuirii SOL este de a verifica ce locuri de muncă ar trebui să fie incluse temporar pe o primă LSI începând cu aprilie 2024.

Închiderea multor locuri de muncă pe ruta lucrătorilor calificați

În revizuirea inițială a SOL, MAC a precizat, de asemenea, modul în care creșterea pragului de salariu minim va afecta locurile de muncă din categoria lucrătorilor calificați.

MAC a constatat că principalul beneficiu al SOL este reducerea cu 20 % a pragului salarial anual pentru lucrătorii calificați.

Cu toate acestea, în acest an, pragul salariului minim pentru lucrătorii calificați va crește considerabil, ca urmare a schimbărilor de politică ale guvernului în vederea reducerii migrației nete.

Pragul salariului minim de venit pentru lucrătorii calificați în general va crește de la 26.200 de lire sterline la 38.700 de lire sterline la 4 aprilie.

MAC recomandă ca venitul minim necesar pentru lucrătorii din domeniul sănătății și al îngrijirii, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul îngrijirii și pentru lucrătorii de îngrijire superioară, să crească de la 26 200 de lire sterline la 29 000 de lire sterline.

Acesta este al 25-lea percentila al salariilor, conform celor mai recente date.

Acest lucru înseamnă că noul prag salarial minim pentru ocupațiile generale cu reducere SOL va crește de la 20.960 de lire sterline la 30.960 de lire sterline.

Pe de altă parte, pragul salarial al venitului minim pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii în cadrul SOL și pe o scară de salarizare va fi stabilit la o sumă mai mică, de 23.200 de lire sterline.

Potrivit comisiei, pragul salarial mai ridicat ar închide calea lucrătorilor calificați pentru multe profesii.

Financial Times a relatat, de asemenea, că președintele MAC a cerut clarificări din partea guvernului, deoarece noile praguri salariale ar putea închide sistemul de vize pentru locurile de muncă neuniversitare.

MAC a solicitat guvernului britanic să clarifice scopul ISL în cadrul revizuirii sale. Aceasta urmează să efectueze o revizuire mai amănunțită în cursul anului.

Alte strategii de reducere a migrației nete în Regatul Unit

Modificările politicii de migrație legală anunțate în decembrie 2023 vizează reducerea migrației nete cu 300.000 de persoane.

În afară de pragul salarial mai ridicat pentru lucrătorii calificați și de înlocuirea SOL cu lista salariilor pentru imigranți, celelalte modificări ale politicilor de migrație legală sunt enumerate mai jos.

Lucrători din domeniul sănătății și al îngrijirii

Începând cu 11 martie 2024, lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale nu mai pot aduce în țară persoane aflate în întreținere.

De la aceeași dată și ulterior, furnizorii de servicii de îngrijire care intenționează să sponsorizeze lucrători migranți trebuie să se înregistreze, de asemenea, la Care Quality Commission (CQC).

Solicitanții de viză de familie

Solicitanții de vize de familie vor fi, de asemenea, supuși unui prag mai ridicat al salariului minim. Cu toate acestea, va fi implementat în etape pentru a oferi predictibilitate.

Guvernul britanic va majora pragul salarial pentru vizele familiale de la 18.600 de lire sterline la 29.000 de lire sterline. Aceasta va fi pusă în aplicare la 11 aprilie.

Până la începutul anului 2025, pragul salarial minim pentru solicitanții de vize de familie va crește la 38.700 de lire sterline.

Traseul vizelor pentru absolvenți

În cursul acestui an, MAC va revizui, de asemenea, traseul vizelor pentru absolvenți pentru a preveni abuzurile și a se asigura că acestea aduc beneficii țării.

O viză pentru absolvenți permite studenților care și-au finalizat deja studiile să rămână și să lucreze în Marea Britanie timp de doi ani sau trei ani pentru absolvenții cu doctorat.

Reguli privind vizele pentru studenți

Începând cu ianuarie 2024, studenții internaționali nu mai pot trece la vize de muncă înainte de a-și termina cursurile.

În plus, numai studenții postuniversitari din domeniul cercetării și cei înscriși la cursuri cu burse finanțate de guvern pot aduce persoane în întreținere în Regatul Unit.

Suprataxa de sănătate pentru imigranți mai mare

În februarie, suprataxă de sănătate pentru adulți a crescut de la 624 de lire sterline la 1.035 de lire sterline pe an.

Copiii, studenții, persoanele aflate în întreținerea lor și solicitanții de ajutor pentru mobilitatea tinerilor vor crește de la 470 la 776 de lire sterline pe an.

Începând cu anul care se va încheia în iunie 2023, numărul migrației nete în Marea Britanie, sau diferența dintre numărul de persoane care sosesc și cele care părăsesc țara, este de 672.000.

Acesta rămâne ridicat, dar mai mic decât nivelul record de 745.000 din anul care s-a încheiat în decembrie 2022.