Marea Britanie și UE au convenit să colaboreze împotriva migrației ilegale

| februarie 28, 2024
Marea Britanie și UE au convenit să colaboreze împotriva migrației ilegale

Guvernul britanic și Frontex, agenția europeană de pază de frontieră și de coastă, au convenit asupra unui acord de lucru pentru combaterea migrației ilegale.

La 23 februarie 2024, Hans Leijtens, directorul executiv al Frontex, și Phil Douglas, directorul general al forțelor de frontieră din Regatul Unit (UK), au semnat acordul.

La eveniment au fost prezenți, de asemenea, James Cleverly, ministrul britanic de interne, și Ylva Johansson, comisarul Uniunii Europene (UE) pentru afaceri interne.

Anul trecut, aproximativ 30.000 de persoane au traversat Canalul Mânecii din Franța în Marea Britanie. Este cu o treime mai puțin decât cele 46.000 din 2022. Cu toate acestea, BBC a raportat că totalul a fost totuși al doilea cel mai mare înregistrat vreodată.

În martie 2023, Regatul Unit a semnat, de asemenea, un acord cu Franța pentru a colabora în vederea opririi intrărilor ilegale prin Canalul Mânecii.

Regatul Unit și UE s-au angajat să îmbunătățească securitatea la frontiere

Într-o declarație, Cleverly a afirmat că infracțiunile organizate în materie de imigrație reprezintă „provocări globale care necesită soluții și ambiții comune”.

„Acordul nostru de lucru istoric între Regatul Unit și Frontex este un alt pas crucial în combaterea migrației ilegale, securizarea frontierelor noastre și oprirea ambarcațiunilor”, a adăugat el.

Leijtens a declarat într-un comunicat de presă că acest acord demonstrează „dedicarea colaborării pentru o Europă mai sigură și mai securizată”.

„Prin acest acord, ne reafirmăm împreună angajamentul de a consolida securitatea și gestionarea frontierelor noastre”, a declarat el.

Acest anunț vine în urma unui acord încheiat în mai 2023 între prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a dezvolta un nou acord de lucru între Regatul Unit și Frontex.

Cooperarea dintre Regatul Unit și Frontex va începe cât mai curând posibil

Acordul are ca scop îmbunătățirea răspunsului operațional al Regatului Unit și al UE la migrația ilegală și la criminalitatea organizată în materie de imigrație.

Acesta stabilește o platformă pentru acțiuni coordonate între forțele de frontieră din Regatul Unit și Frontex din UE în diverse domenii.

Unul dintre aceste domenii este schimbul de informații și de informații, conștientizarea situației și analiza riscurilor.

Aceasta include tendințele migrației, supravegherea frontierelor, combaterea fraudei cu documente, precum și returnările și gestionarea frontierelor.

O altă măsură este formarea pentru a spori capacitățile agențiilor de frontieră din Regatul Unit și din UE, permițându-le să beneficieze de strategiile eficiente ale fiecăreia dintre ele.

Acordul presupune, de asemenea, colaborarea în ceea ce privește cercetarea relevantă și dezvoltarea de noi tehnologii pentru protejarea frontierelor.

Aceasta include valorificarea tehnologiei britanice a dronelor și a supravegherii aeriene pentru a combate migrația ilegală.

Cooperarea dintre Regatul Unit și UE se aplică, de asemenea, în domenii operaționale și tehnice. Aceasta include trimiterea de resurse umane pentru roluri de observare, coordonare sau consiliere.

Ambele părți speră, de asemenea, să extindă activitatea comună pe termen lung.

Consolidarea frontierelor externe ale spațiului Schengen al UE

În februarie 2024, Parlamentul European și Comisia Europeană au convenit să modifice noul cod al frontierelor UE pentru a combate migrația ilegală.

UE va limita și va reduce orele de funcționare a punctelor de trecere a frontierei pentru a preveni utilizarea migranților ca instrumente de conflict și destabilizare.

De asemenea, a introdus noi protocoale de transfer pentru arestarea resortisanților ilegali din țări terțe și returnarea acestora în statul din care au sosit.

De asemenea, UE va introduce două îmbunătățiri semnificative în materie de securitate la frontiere: Sistemul de intrare/ieșire (ESS) și Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS).

EES va înregistra electronic intrările și ieșirile, în loc să ștampileze pașapoartele la sosirea la frontiera externă a UE.

În conformitate cu EES, titularii de vize de scurtă ședere și călătorii scutiți de viză trebuie să înregistreze la frontieră date biometrice, cum ar fi amprentele digitale sau scanările faciale.

De asemenea, va înregistra refuzurile de intrare, facilitând astfel identificarea celor care nu au permisiunea de a intra și a celor care au depășit perioada de ședere în spațiul Schengen.

În plus, EES va detecta persoanele care folosesc identități și pașapoarte false.

Pe de altă parte, ETIAS este un nou document electronic necesar pentru călătorii scutiți de viză care intră în zona Schengen.

Acesta are ca scop îmbunătățirea securității prin verificarea prealabilă a călătorilor și identificarea persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității înainte de sosirea lor.

EES va intra în vigoare în octombrie 2024, în timp ce ETIAS va fi implementată la mijlocul anului 2025.

Consolidarea frontierei Regatului Unit

În 2022, guvernul britanic a adoptat Legea privind frontierele naționale din 2022, care vizează îmbunătățirea securității frontierelor Regatului Unit.

Legislația are ca scop digitalizarea completă a frontierei britanice și descurajarea intrărilor ilegale și a amenințărilor la adresa securității naționale înainte ca acestea să ajungă în Regatul Unit.

Digitalizarea frontierei britanice presupune înlocuirea statutului de imigrant cu dosare electronice, sau eVisas, și aplicarea noii autorizații electronice de călătorie (ETA).

Marea Britanie lucrează pentru a crea o platformă digitală de imigrație până în 2025, pentru a gestiona migrația și pentru a descuraja persoanele să rămână în țară în mod ilegal.

În prezent, toate documentele fizice de imigrare, cum ar fi cărțile de ședere biometrice și ștampilele și autocolantele pentru pașapoarte, sunt în curs de tranziție către eVisas.

Pe de altă parte, ETA funcționează în mod similar cu ETIAS. Nu este o viză, ci un permis de călătorie digital pentru toți călătorii care vizitează Regatul Unit fără viză.

Pe lângă îmbunătățirea securității la frontieră, ETA simplifică călătoriile pentru persoanele cu risc scăzut care au fost verificate în prealabil.

În prezent, doar vizitatorii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Iordania beneficiază de noul sistem ETA din Regatul Unit.

Până în 2024, guvernul britanic se așteaptă ca toți călătorii scutiți de viză să aibă un ETA înainte de a călători în Regatul Unit.