Marea Britanie prelungește traseul vizelor pentru muncitorii sezonieri până în 2029

| mai 14, 2024
Marea Britanie prelungește traseul vizelor pentru muncitorii sezonieri până în 2029

Guvernul Regatului Unit (UK) a prelungit traseul vizelor de lucrător sezonier pentru industria horticolă și avicolă.

Ministrul britanic al Mediului, Steve Barclay, a anunțat că ruta vizelor de lucrător temporar pentru culegătorii străini de recolte și fructe va fi valabilă cel puțin până în 2029, relatează The Telegraph.

Decizia vine în urma îngrijorărilor legate de faptul că nu vor fi suficienți lucrători agricoli, în special în timpul sezonului de recoltare.

Lipsa de personal în ferme, precum și în lanțul de aprovizionare, ar putea pune în pericol producția de alimente.

Barclay a spus că 45.000 de vize pentru lucrătorii sezonieri vor fi disponibile în 2025, același număr ca în anul precedent.

O parte din cota alocată sectorului horticol este de 43.000 de locuri, în timp ce sectorul avicol primește 2.000 de locuri.

Cotele pentru anii următori, din 2026 până în 2029, vor fi anunțate mai târziu în cursul anului.

Secretarul pentru mediu a declarat că prelungirea vizei de lucrător sezonier le va da agricultorilor timp să se adapteze și să nu se mai bazeze pe lucrătorii străini.

„Întreprinderile se descurcă cel mai bine atunci când pot planifica eficient pentru viitor”, a spus Barclay.

El a adăugat că guvernul britanic „sporește finanțarea pentru tehnologia de ultimă generație” pentru a-i ajuta pe fermieri să renunțe mai ușor la angajarea de lucrători străini.

Barclay se referă la o investiție de 50 de milioane de lire sterline în mecanizarea fabricilor de ambalare a produselor alimentare și în dezvoltarea de noi roboți pentru culegerea fructelor și a recoltelor.

Guvernul britanic speră că progresele tehnologice ar putea înlocui muncitorii agricoli străini și ar putea închide complet ruta vizelor de lucrător sezonier.

Ce este traseul vizei de lucrător sezonier?

Ruta vizelor pentru lucrători sezonieri permite muncitorilor străini să vină în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni pentru a lucra în sectorul horticol și în cel avicol.

În sectorul horticol, majoritatea lucrătorilor sezonieri vin de obicei vara, în timpul sezonului de cules de fructe și legume. Aceștia pot depune cereri în orice moment al anului.

În schimb, lucrătorii sezonieri din sectorul avicol pot rămâne în Regatul Unit între 2 octombrie și 31 decembrie în fiecare an. Cererile trebuie depuse până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.

Pentru ca o cerere de viză pentru lucrători sezonieri să fie luată în considerare, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

  • Aceștia trebuie să aibă cel puțin 18 ani.
  • Au un angajator sau un sponsor de muncă și un certificat de sponsorizare (CoS) valabil. Un CoS conține detalii despre locul de muncă oferit lucrătorilor străini, care ar trebui să se încadreze în domeniul horticol sau al producției de păsări.
  • Au suficienți bani, cel puțin 1.270 de lire sterline, pentru a se întreține în Marea Britanie în primele 28 de zile. Această cerință nu este necesară în cazul în care angajatorul a fost de acord să acopere costurile de trai pentru prima lună de ședere în Regatul Unit.
  • Au plătit taxa de solicitare a vizei și taxa de sănătate pentru imigranți. Taxa pentru viza de lucrător sezonier este de 298 de lire sterline, în timp ce taxa suplimentară de sănătate pentru imigranți pentru adulți este de 1.035 de lire sterline.
  • Aceștia au furnizat toate informațiile biometrice necesare.
  • Acestea nu se încadrează în motivele generale de refuz.

Lucrătorii sezonieri pot studia în timp ce lucrează, iar pentru unele cursuri este necesar un certificat Academic Technology Approval Scheme.

Cu toate acestea, lucrătorii sezonieri nu pot accepta un loc de muncă permanent sau un al doilea loc de muncă în afara CoS.

În plus, aceștia nu pot utiliza fonduri publice și nu pot aduce în Regatul Unit persoane aflate în întreținere sau membri ai familiei.

Traseul vizei de lucrător sezonier nu este o cale de stabilire sau de ședere permanentă în Regatul Unit. Aceasta nu contribuie la migrația netă a Regatului Unit.

Nevoile de forță de muncă pe termen lung ale Scoției

Ministrul scoțian al agriculturii, John Lamont, a salutat prelungirea vizei pentru lucrătorii sezonieri.

„În timp ce vom sprijini întotdeauna forța de muncă autohtonă, apreciem că industria are încă nevoie de ajutor suplimentar”, a spus el, conform The Press & Journal.

El a adăugat că „pachetul de inițiative în domeniul agriculturii va contribui la asigurarea certitudinii pe termen lung pentru nevoile de forță de muncă”.

Acest lucru „va face ca lanțul de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie să fie cel mai modern din lume”, a declarat Lamont.

Lamont a subliniat: „Produsele cultivate în Scoția sunt de clasă mondială și este corect să ne asigurăm că fermierii și cultivatorii au resursele de care au nevoie”.

Guvernul britanic a introdus ruta vizelor pentru lucrători sezonieri în 2019, înainte ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană (UE).

Inițial, a oferit doar 2 500 de vize pentru lucrătorii sezonieri străini din afara blocului comunitar.

Post-Brexit, guvernul britanic a mărit numărul de locuri de viză pentru lucrătorii sezonieri la 30.000 în 2022.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a promis că va începe să pună capăt acestui program cu un an înainte.

El a promis că va reduce numărul de locuri alocate începând cu 2023, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că se abuzează de această rută a vizelor.

La acea vreme, Johnson a declarat că sectorul agricol va trebui să crească salariile și condițiile de muncă pentru a atrage mai mult personal local.

În acest an, guvernul britanic face echipă cu Grupul de proiect pentru atractivitate al Consiliului sectorial pentru alimente și băuturi.

Acest lucru va oferi sectorului horticol finanțarea inițială pentru înființarea Institutului pentru Agricultură și Horticultură (TIAH).

De asemenea, sectorul horticol se asociază cu Departamentul pentru Muncă și Pensii pentru a crea planuri regionale de angajare.

Aceste planuri vor utiliza rețeaua Jobcentre Plus pentru a ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să dobândească competențele și cunoștințele necesare.