Un judecător din Irlanda de Nord a decis că legea din Rwanda nu ar trebui să se aplice în regiune

| mai 15, 2024
Un judecător din Irlanda de Nord a decis că legea din Rwanda nu ar trebui să se aplice în regiune
Imagine de Kenneth Allen via Wikimedia Commons

Un judecător din Irlanda de Nord a decis că controversata lege privind Rwanda din Regatul Unit (UK) nu ar trebui să se aplice în regiune.

Judecătorul Michael Humphreys, de la Înalta Curte, a declarat o parte din legea din Rwanda incompatibilă cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, informează The Guardian.

În mod obișnuit, aceasta este o sancțiune aplicată de o instanță britanică care trimite legislația înapoi în Parlament pentru a fi reformulată.

Judecătorul nord-irlandez a mai spus că aceasta încalcă Cadrul de la Windsor, convenit de comun acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE) după Brexit.

Cadrul de la Windsor specifică faptul că dispozițiile privind drepturile cuprinse în Acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 din Irlanda de Nord nu pot fi reduse.

Acordul din Vinerea Mare a fost un acord politic între guvernele britanic și irlandez care a pus capăt la 30 de ani de conflict în Irlanda de Nord, cunoscut sub numele de „Troubles”.

Cu toate acestea, decizia lui Hunphrey a constatat că dispozițiile din Legea din Rwanda au dus la o „diminuare a drepturilor” în Irlanda de Nord.

Aceasta include drepturile rezidenților care solicită azil în regiune.

Decizia a fost luată în două cazuri: unul intentat de Comisia pentru drepturile omului din Irlanda de Nord și celălalt de un solicitant de azil în vârstă de 16 ani din Iran care locuiește în Irlanda de Nord.

Avocații specializați în drepturile omului spun că decizia judecătorului din Irlanda de Nord ar putea genera contestații pentru discriminare. Acest lucru se datorează faptului că tratează în mod diferit solicitanții de azil din diferite părți ale Regatului Unit.

Guvernul britanic va face apel la această hotărâre

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „hotărârea nu schimbă nimic” în ceea ce privește planurile țării de a trimite migranți ilegali în Rwanda.

De asemenea, a declarat că hotărârea judecătorului din Irlanda de Nord nu are implicații asupra legalității noii legi.

„Angajamentele din Acordul din Vinerea Mare ar trebui interpretate așa cum au fost întotdeauna intenționate și nu extinse pentru a acoperi probleme precum migrația ilegală”, a spus el.

Guvernul britanic continuă să adune imigranți ilegali pentru a-i expulza în Rwanda, în următoarele săptămâni.

„Nimic nu ne va distrage atenția de la asta sau de la respectarea calendarului pe care l-am stabilit. Trebuie să începem zborurile pentru a opri bărcile”, a declarat Sunak.

Legea rwandeză este vitală pentru planul lui Sunak de combatere a migrației ilegale. Acesta urmărește să împiedice migranții să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit.

Pe de altă parte, Sinead Marmion, avocata care îl reprezintă pe adolescent, a salutat decizia.

„Acordul din Vinerea Mare a fost întotdeauna un far al protecției drepturilor omului și al speranței”, a spus ea.

Marmion a adăugat că hotărârea a garantat că aceste drepturi se aplică întregii comunități, inclusiv solicitanților de azil.”

Ea a spus că aceasta trimite un mesaj guvernului britanic: „Nu numai că solicitanții de azil vor fi bineveniți în Irlanda de Nord, dar vor fi și protejați din punct de vedere legal”.

Solicitanții de azil reținuți în prezent și pregătiți pentru primul zbor spre Rwanda au venit în Marea Britanie înainte de intrarea în vigoare a noii legi.

Decizia judecătorului din Irlanda de Nord nu va avea un impact direct asupra acestora.

Cu toate acestea, viitorii solicitanți de azil care se vor confrunta cu expulzarea forțată în Rwanda ar putea folosi hotărârea de luni pentru a contesta expulzarea lor.

Drumul către legea britanică privind Rwanda

Mulți migranți care traversează Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie au cerut azil. Guvernul a acordat acest lucru multor persoane în trecut.

Cu toate acestea, guvernul britanic consideră că migranții care sosesc ilegal în Regatul Unit nu sunt refugiați.

Acest lucru se datorează faptului că nu au cerut azil în prima țară sigură în care au ajuns, cum ar fi Franța.

În 2022, Marea Britanie a încheiat un acord cu Rwanda pentru a trimite clandestini și migranți de pe barcă în această țară din Africa de Est.

În cazul în care acești migranți ilegali vor solicita azil în Regatul Unit, guvernul va evalua cererea lor în timp ce se află în Rwanda.

În cazul în care cererile lor de azil sunt aprobate, acești migranți pot rămâne acolo.

Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a contestat încercarea guvernului britanic de a deporta persoane în Rwanda.

Cazul a fost decis de Curtea Supremă din Marea Britanie în 2023.

Acesta a decis că Rwanda nu este sigură, deoarece ar putea trimite migranții înapoi în țările de origine de unde au fugit.

Pentru a rezolva această problemă, Regatul Unit și Rwanda au semnat un tratat cu caracter obligatoriu la nivel internațional pentru a consolida protecția migranților.

Acesta s-a asigurat că Rwanda nu va trimite migranții expulzați din Regatul Unit înapoi în țara lor de origine sau în orice altă țară nesigură.

Tratatul a introdus, de asemenea, un sistem de azil consolidat de la un capăt la altul, inclusiv un comitet de monitorizare pentru a asigura respectarea tratatului.

În aprilie 2024, Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege, iar o ascensiune regală l-a promulgat.

Ministerul de Interne a trimis rapid echipe de aplicare a legii pentru a reține primul lot de migranți în vederea deportării în Rwanda.

De asemenea, s-a pregătit să trimită primii migranți în țara din Africa de Est. Zborurile sunt programate în nouă până la unsprezece săptămâni.

Aceasta include creșterea capacității centrelor de detenție și formarea mai multor asistenți sociali pentru a evalua rapid cererile de azil.