Procesarea vizelor pentru Regatul Unit

| iunie 7, 2024
Procesarea vizelor pentru Regatul Unit

Cetățenii străini care solicită o viză pentru a vizita, studia, lucra sau locui în Regatul Unit vor depune, de obicei, o cerere la cea mai apropiată ambasadă sau consulat britanic din țara lor. În cazul în care acestea nu sunt disponibile, cererea va fi depusă la un centru de solicitare a vizelor desemnat sau la un VAC. Ca parte a procesului de depunere a cererii, solicitantul va trebui să participe la un interviu personal, care va avea loc la ambasadă, consulat sau la un centru de evaluare a eligibilității desemnat.

Prelucrarea vizelor este efectuată de către ofițerii de eliberare a vizelor de intrare, care se pot afla în țara în care se depune cererea sau într-unul dintre centrele situate în Regatul Unit. Aceste centre sunt operate și gestionate de o organizație numită United Kingdom Visas and Immigration (pe scurt UK VI). UK VI se ocupă de milioane de cereri în fiecare an și fiecare dintre acestea este evaluată cu un accent puternic pe consolidarea securității britanice și pe eliminarea posibilelor riscuri criminale, teroriste sau de securitate.

UK VI operează o rețea extinsă de centre de solicitare a vizelor și de luare a deciziilor în întreaga lume, dar, evident, nu există unul în fiecare țară din lume.

Centrul decizional

Toate cererile de viză pentru Regatul Unit sunt evaluate de asistenți sociali angajați de Ministerul de Interne britanic. În anii precedenți, evaluarea avea loc la ambasada competentă din țara în care a fost depusă cererea, dar acest lucru nu mai este valabil. Pentru o vreme, procesul decizional s-a desfășurat în centre globale precum Beijing sau Istanbul, dar și acesta a fost considerat un sistem destul de greoi. Deși au rămas câteva centre globale, în prezent, o mare parte din procesul decizional a fost centralizat în birourile din Regatul Unit, care sunt situate într-unul din cele trei orașe:

 1. Croydon (Londra)
 2. Sheffield
 3. Liverpool

Centrul utilizat pentru o anumită viză va depinde de doi factori:

 • Tipul de viză solicitată
 • Care centru VAC a organizat interviul personal

În prezent, o cerere de viză din Australia va fi tratată în centrul din Beijing, în timp ce cererile din cele două Americi sunt tratate în Croydon. Cele mai multe cereri de viză pentru studii sau pentru muncă vor fi soluționate la centrul de decizie din Sheffield.

Timp de procesare

Indiferent de tipul de viză solicitată, Ministerul de Interne britanic încearcă să respecte un timp standard de procesare pentru fiecare viză. Perioada de timp necesară pentru acordarea vizei depinde de circumstanțe individuale, cum ar fi:

 • Tipul de viză solicitată
 • Fie că este vorba de o primă cerere sau de o reînnoire
 • dacă cererea este depusă din interiorul sau din afara Regatului Unit
 • Istoricul de viză al solicitantului

În general, se așteaptă ca cererile din afara Regatului Unit să fie procesate în termen de trei săptămâni de la interviul personal. Acest termen trebuie considerat ca fiind un termen minim, deoarece pot fi solicitate detalii sau clarificări suplimentare. În unele cazuri, timpul de procesare poate fi accelerat dacă se optează pentru unul dintre serviciile prioritare oferite de Ministerul de Interne britanic.

Timpul de procesare începe în momentul în care cererea a fost primită oficial, iar orientările actuale furnizate de Ministerul de Interne sunt următoarele:

 • Vizele standard solicitate din afara Regatului Unit ar trebui să fie acordate în termen de trei săptămâni în 90% din cazuri. Acest procent crește la 98% în șase săptămâni și la 100% la sfârșitul celei de-a douăsprezecea săptămâni. Trebuie remarcat faptul că o săptămână este considerată a fi de cinci zile lucrătoare.
 • În peste 98% din cazuri, pentru vizele de stabilire solicitate din afara Regatului Unit, termenul de obținere a vizelor de stabilire este de douăsprezece săptămâni de la depunerea cererii, toate cererile fiind soluționate în termen de douăzeci și patru de săptămâni de la depunere.
 • O viză pentru a rămâne în Regatul Unit (ca student, lucrător, rezident, soț/soție sau întreprinzător) ar trebui să fie procesată în termen de opt săptămâni.
 • Viza de ședere pe termen nelimitat (ILR) și viza fără limită de timp (NTL) sunt procesate în mod normal în termen de șase luni.

În cazul în care este necesară o viză de urgență, Ministerul de Interne britanic poate oferi servicii prioritare sau super-prioritare, dar acestea presupun costuri suplimentare. Cu toate acestea, timpul economisit poate fi enorm, unele decizii fiind returnate în doar una sau două zile lucrătoare.

Rulare lină

Majoritatea întârzierilor în procesarea unei cereri de viză sunt cauzate de erori sau omisiuni din partea solicitantului. Timpii de procesare estimați sunt exacți, dar numai dacă solicitantul a furnizat toate informațiile și documentele relevante solicitate.

Solicitantul va fi informat cu privire la problemele legate de o cerere, iar faza de procesare poate fi reluată numai după primirea unei noi cereri (cu corecții sau ajustări). Acest lucru poate adăuga săptămâni la timpul de procesare declarat și poate avea rezultate catastrofale pentru solicitant.

Multe dintre erorile de bază pot fi evitate dacă se acordă timp și atenție formularului de cerere și dacă se asigură furnizarea tuturor documentelor solicitate.
Cererea trebuie să fie:

 • Completate în totalitate, cu onestitate și acuratețe
 • Prezentat înainte de expirarea unei vize existente
 • Însoțită de TOATE documentele justificative solicitate (inclusiv fotografii)
 • Plătite integral prin mijloacele corespunzătoare
 • Semnat și datat în mod corespunzător

Pentru a evita erorile de bază este nevoie doar de puțină răbdare, timp și atenție, dar dacă nu se prezintă tot ceea ce se cere, se va ajunge inevitabil la frustrare și dezamăgire. În cazul în care există îndoieli, trebuie contactat centrul de solicitare a vizelor pentru a primi îndrumări, în loc să riscați acceptabilitatea cererii, care, cel mai probabil, va fi respinsă, dacă nu chiar refuzată complet!