Este necesară o ETA din Marea Britanie pentru tranzit?

| ianuarie 4, 2024
Este necesară o ETA din Marea Britanie pentru tranzit?

Până la sfârșitul anului 2024, guvernul britanic se așteaptă ca noul sistem UK ETA să fie funcțional și să devină o cerință obligatorie pentru mulți vizitatori în Regatul Unit, care în prezent beneficiază de acces fără viză în toate cele patru țări britanice: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Autorizația electronică de călătorie (Electronic Travel Authorisation – ETA) a fost introdusă pentru a consolida securitatea, asigurându-se că potențialii vizitatori nu reprezintă un risc infracțional sau terorist sau că nu încearcă să intre și să rămână ilegal pe teritoriul Regatului Unit.

O ETA din Regatul Unit se obține prin completarea unui formular de cerere online care solicită datele personale ale solicitantului, inclusiv condamnări pentru infracțiuni penale sau teroriste, precum și un istoric de călătorii în zone de conflict sau încălcări anterioare ale reglementărilor privind vizele.

Cum se procesează un ETA pentru Regatul Unit?

După ce informațiile furnizate au fost verificate cu atenție, ETA pentru Regatul Unit este acordat și legat digital de pașaportul solicitantului. Atunci când va fi introdus pe deplin și va fi obligatoriu, va trebui să se obțină un ETA pentru Regatul Unit înainte de a se putea efectua orice călătorie în Regatul Unit. Acesta va fi verificat la punctul de plecare al titularului pașaportului.

UK ETA este conceput pentru a se ocupa de vizitatorii străini care se află în Regatul Unit pentru o ședere de până la nouăzeci de zile și îi acoperă pe cei care vin în vizită pentru turism, afaceri, probleme familiale, studii pe termen scurt și motive medicale.

Cu toate acestea, întrucât Regatul Unit este un hub important între Statele Unite și destinații din Europa și Asia, este de așteptat ca o proporție semnificativă de sosiri pe un aeroport din Regatul Unit să tranziteze Regatul Unit doar în drum spre alte destinații.

Acest lucru ridică o întrebare: Astfel de vizitatori vor mai avea nevoie de un ETA pentru Regatul Unit dacă nu intenționează să rămână în Regatul Unit, ci doar să tranziteze un aeroport britanic?

Viza de tranzit

Conform reglementărilor privind imigrația din Regatul Unit, există două tipuri de tranzit, denumite uneori „layover”. Acestea sunt de tip „airside” și „landside” și ambele necesită ca pasagerul să dețină o viză de tranzit pentru Marea Britanie.

Tranzitul în zona de operațiuni aeriene este destinat pasagerilor care sosesc pentru a face o legătură ulterioară fără a trece prin controlul de imigrare. Aceasta înseamnă, în general, o perioadă de câteva ore petrecute într-o zonă securizată în așteptarea zborului de legătură.

Tranzitul terestru se aplică pasagerilor care sosesc și care trebuie să fie verificați la controlul de frontieră, deoarece zborul de legătură poate fi programat abia după 24 de ore (sau mai mult) de la sosire, iar timpul va fi petrecut în afara zonei securizate a aeroportului.

Alegerea corectă

Există două tipuri de vize de tranzit pentru Regatul Unit care se pot aplica vizitatorilor non-britanici, iar alegerea potrivită depinde de programul de călătorie al persoanei în cauză. Opțiunile sunt:

Viza de tranzit direct pe calea aerului

Viza de tranzit direct în zona de operațiuni aeriene (DATV) este destinată pasagerilor care urmează să efectueze o legătură ulterioară de pe același aeroport pe care au sosit și în aceeași zi de sosire. Titularii unui DATV nu sunt supuși verificărilor de control la frontieră și nu au voie să intre în aeroportul propriu-zis. Un DATV este valabil doar pentru o perioadă de maximum 24 de ore.

Vizitator în tranzit

Pasagerii care sosesc și care nu fac o legătură ulterioară în termen de 24 de ore sau care iau un zbor de pe un aeroport diferit de cel de sosire au nevoie de o viză de vizitator în tranzit. Acest lucru va implica, în mod necesar, o scurtă ședere în Regatul Unit, iar pasagerii în tranzit vor trebui, prin urmare, să fie verificați de către agenții de control la frontieră. Viza de vizitator în tranzit are o limită de 48 de ore.

Atât DATV, cât și viza de vizitator în tranzit trebuie solicitate și primite înainte de începerea oricărei călătorii în Regatul Unit, iar procesul de solicitare pentru ambele este destul de similar.

Procesul de aplicare

Atât cererea de DATV, cât și cea de viză pentru vizitatori în tranzit trebuie depuse online, cu excepția celor care solicită viză din Coreea de Nord, unde este necesar un formular tipărit. Formularul de solicitare cuprinde informații personale de bază, precum și detalii privind data sosirii și legătura aeriană programată. Este esențial să aveți un pașaport actual și valabil. Se vor solicita detalii precum numărul pașaportului, țara de eliberare și data expirării.

Odată ce formularul este depus, trebuie să se organizeze un interviu cu ambasada, consulatul sau centrul de procesare a vizelor din Regatul Unit. Solicitantul va fi rugat să explice motivul vizei și să răspundă la orice întrebare pe care funcționarii o pot avea cu privire la cerere.

În cadrul interviului, solicitantul va trebui, de asemenea, să:

  • Furnizați un pașaport actual (sau un alt document de călătorie acceptabil)
  • Prezentați orice viză valabilă pentru escală în Regatul Unit
  • Prezentați dovada continuării călătoriei (rezervări de zbor etc.)
  • Furnizați dovada permisiunii de a intra în țara următoare, dacă este necesar.

De asemenea, este posibil ca informațiile biometrice, cum ar fi scanările faciale/retiniene sau amprentele digitale, să trebuiască să fie furnizate la interviu, dar nu este întotdeauna cazul.

Orice document solicitat la interviu trebuie să fie luat și pentru escala din Regatul Unit, deoarece este posibil ca funcționarii vamali sau de frontieră să îl solicite.

Nu există taxe fixe nici pentru DATV, nici pentru viză de vizitator în tranzit, iar prețurile variază de la o țară la alta. În prezent, în 2023, o DATV costă aproximativ 35 de lire sterline (40 de euro), iar o viză de vizitator în tranzit aproximativ 64 de lire sterline (75 de euro), dar acestea sunt doar orientative, iar costul real trebuie verificat la momentul depunerii cererii.

Viză standard de vizitator

Pentru călătorii non-britanici care trebuie să tranziteze Regatul Unit în mod regulat, obținerea unei vize de tranzit pentru fiecare călătorie poate fi o activitate obositoare și costisitoare. Soluția pentru acești călători ar putea fi o viză standard de vizitator.

Acest tip de viză poate fi valabil pentru doi, cinci sau chiar zece ani și se supune acelorași reguli ca și vizele DATV și vizele pentru vizitatori în tranzit, cu o singură excepție notabilă. Posesorii unei vize standard de vizitator au dreptul de a rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă maximă de șase luni pentru fiecare călătorie.

Ca și în cazul celorlalte tipuri de vize de tranzit, solicitarea unei vize standard de vizitator trebuie făcută online, iar un interviu personal este, de asemenea, o parte obligatorie a procesului. De asemenea, toți solicitanții trebuie să dovedească faptul că au capacitatea financiară de a se finanța pentru orice ședere prelungită în Regatul Unit.

Funcționarii care se ocupă de procesarea vizelor pot solicita, de asemenea, dovada că solicitantul intră în Regatul Unit din motive întemeiate și că va părăsi jurisdicția la sfârșitul șederii. Acest lucru poate lua forma unei dovezi de angajare regulată, de legături familiale apropiate sau de proprietate în țara de origine a solicitantului.

Nu este nevoie de viză

Majoritatea, dar nu toți călătorii care nu sunt britanici și care tranzitează un aeroport britanic vor avea nevoie de o anumită formă de permisiune pentru a face acest lucru, în mod normal sub forma unei vize de tranzit. Cu toate acestea, există excepții de la această cerință, iar aceste excepții pot fi împărțite în patru grupe.

Cetățeni SEE și elvețieni

Cetățenii din oricare dintre țările din Spațiul Economic European (SEE) nu au nevoie în prezent de viză pentru a tranzita Regatul Unit sau pentru a rămâne în această țară pentru o perioadă maximă de nouăzeci de zile. SEE cuprinde toate cele douăzeci și șapte de țări ale Uniunii Europene, Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Cetățenii elvețieni sunt, de asemenea, scutiți de obligația de a deține viză.

Titularii de permise de familie SEE

Permisul de familie SEE permite titularului să călătorească cu membrii de familie care îndeplinesc condițiile necesare în Regatul Unit sau să se întâlnească cu familia în Regatul Unit. Permisul de familie este valabil șase luni, iar titularul are dreptul de a munci pe durata șederii în Regatul Unit. În prezent, acest sistem este deschis și cetățenilor ucraineni care au relații în Regatul Unit.

Deținătorii de documente de călătorie eliberate de Ministerul de Interne britanic

Documentele de călătorie pot fi eliberate solicitanților de azil, celor care cer protecție din motive umanitare, apatrizilor și persoanelor cărora li s-a acordat permisiunea de a rămâne în Regatul Unit. Cererile pentru permisiunea de a călători trebuie să fie depuse din interiorul Regatului Unit, iar odată aprobate, documentele de călătorie permit titularului să părăsească și să reintre în jurisdicție.

Titularii unei vize de căsătorie pentru vizitatori

Cu o viză de vizită pentru căsătorie, este permisă intrarea în Regatul Unit în scopul căsătoriei sau al încheierii unui parteneriat civil, care trebuie să se desfășoare într-un loc autorizat. De asemenea, este posibil să tranzitezi Regatul Unit în drum spre o altă destinație fără a avea nevoie de viză de tranzit.

Potențiale modificări viitoare ale ETA sau ale vizelor britanice

Pe măsură ce Uniunea Europeană începe să implementeze Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS) și Marea Britanie avansează cu propria formă de autorizare electronică a călătoriilor (UK ETA), există toate indiciile că cerințele actuale privind călătoriile între SEE și Regatul Unit se vor schimba.

În prezent, cetățenii britanici și europeni se bucură de acces fără vize între cele două jurisdicții, dar această simplitate a circulației se va schimba atunci când ETIAS și ETA pentru Regatul Unit vor fi pe deplin operaționale, ceea ce se preconizează că se va întâmpla până în 2024 în cazul ETIAS și în anul următor în cazul ETA pentru Regatul Unit.

În acest moment, nu se preconizează că se vor modifica în mod semnificativ cerințele impuse vizitatorilor europeni care trebuie să dețină o viză de tranzit pentru a folosi aeroporturile britanice ca punct de plecare, dar situația este fluctuantă și s-ar putea schimba dacă Comisia Europeană va decide să impună astfel de cerințe cetățenilor britanici care tranzitează aeroporturile europene.