Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit

| aprilie 5, 2023
Podul Tower Bridge din Londra pe timp de noapte

În anii următori, cetățenii străini care doresc să viziteze Regatul Unit vor trebui să dețină o autorizație electronică de călătorie sau ETA. La fel ca și alte sisteme de preselecție care funcționează în întreaga lume, ETA din Regatul Unit poate fi privită ca o viză digitală care îi acordă titularului o viză de intrare în Regatul Unit.

Trebuie reamintit faptul că Regatul Unit nu este o singură țară, ci o uniune de patru. Aceste patru țări sunt:

 1. Anglia
 2. Scoția
 3. Țara Galilor
 4. Irlanda de Nord

Odată ce va fi pe deplin operațional, un ETA britanic va fi obligatoriu pentru toți cetățenii străini care intră în oricare dintre cele patru țări, singurele excepții fiind:

 • Cetățeni ai Republicii Irlanda
 • Deținători de pașapoarte britanice sau irlandeze
 • Persoane care au permisiunea existentă de a studia, lucra sau locui în Marea Britanie
 • Deținătorii de vize britanice

Vizitatorii care intenționează să vină în Regatul Unit și care nu se califică în niciuna dintre aceste condiții vor avea nevoie de un ETA britanic, sistemul urmând să fie introdus treptat în lunile și anii următori.

Bazele ETA

Regatul Unit a părăsit recent Uniunea Europeană. În calitate de stat membru al UE, deținătorii de pașapoarte britanice beneficiau de acces fără viză în toate celelalte țări ale UE, iar un pașaport valabil era practic tot ce era necesar pentru a avea acces ușor în Europa.

Acest beneficiu de acces fără viză se aplică în continuare titularilor de pașapoarte britanice. Cu toate acestea, aceste zile se apropie cu pași repezi de sfârșit, pe măsură ce acordul Brexit se încheie și UE începe să pună în aplicare Sistemul european de informații și autorizații de călătorie sau ETIAS.

ETIAS este o formă actualizată de viză și îndeplinește aceeași funcție de bază. Procedura de solicitare presupune completarea unui chestionar detaliat și furnizarea de date personale și de informații privind starea de sănătate și antecedentele penale ale solicitantului.

Informațiile furnizate în formularul de cerere ETIAS sunt verificate în numeroase baze de date penale și de altă natură înainte ca unui solicitant să i se acorde un ETIAS. Cu alte cuvinte: Permisul de a călători. Odată aprobat, ETIAS nu este un document pe suport de hârtie, ci o formă digitală de aprobare care este legată electronic de pașaportul solicitantului selectat.

Noul sistem ETA din Regatul Unit este identic în ceea ce privește aplicarea, aprobarea și eliberarea. Un cetățean străin care dorește să intre în Regatul Unit pentru o perioadă scurtă de timp (vizită, vacanță) trebuie să completeze un formular de cerere online detaliat, iar informațiile furnizate sunt apoi verificate în bazele de date englezești, europene și mondiale pentru a detecta orice semnal de alarmă.

Odată acordat, ETA este legat de pașaportul respectiv. Titularul este apoi liber să călătorească în oricare dintre țările din Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni în scopuri personale, de vacanță, de vizită sau de studiu.

Procesul de solicitare ETA

Formularul de cerere pentru un ETA pentru Regatul Unit trebuie completat online, deoarece nu există (deocamdată) nicio altă opțiune. Prin urmare, este evident că orice solicitant va avea nevoie de acces la un computer (sau la aplicația telefonică ETA) și de o adresă de e-mail validă pentru orice corespondență și pentru a primi aprobarea sau refuzul ETA.

Portalul online pentru solicitarea ETA afirmă că procesul este „rapid și ușor” și că nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute, dar este discutabil dacă oricare dintre aceste afirmații este adevărată sau exactă.

Formularul de cerere urmează modelul obișnuit de solicitare a informațiilor de bază înainte de a cerceta mai în profunzime trecutul solicitantului.

În prima secțiune, solicitantul trebuie să furnizeze:

 • Numele și prenumele
 • Adresa
 • Data nașterii
 • Naționalitate
 • Detalii despre o vizită planificată în Regatul Unit

Toate cererile trebuie să fie însoțite de un pașaport biometric valabil și actual, eliberat de o țară recunoscută.

Deoarece procesul de depunere a cererii se desfășoară complet online, solicitanții trebuie să aibă o adresă de e-mail validă pentru a primi răspunsul și un card de credit sau de debit acceptabil pentru a plăti integral taxa de procesare.

A doua și cea mai dificilă parte a cererii online se referă la trecutul solicitantului, în special în ceea ce privește orice activitate infracțională sau teroristă. Solicitanții trebuie să răspundă la toate întrebările cât mai sincer și mai complet posibil, deoarece orice informație furnizată va fi verificată în numeroase baze de date britanice și internaționale.

Întregul scop al ETA din Regatul Unit este de a proteja Regatul Unit împotriva infractorilor sau a suspecților de terorism care încearcă să intre pe teritoriul său. Condamnările anterioare pentru infracțiuni grave sau pentru activități legate de terorism nu vor face decât să reducă șansele de reușită a unei cereri, însă furnizarea de informații incomplete sau false se va solda aproape sigur cu un refuz.

Implementarea ETA

Guvernul britanic se așteaptă ca sistemul de autorizare electronică a călătoriilor să fie pe deplin funcțional în 2025, dar această dată este departe de a fi definitivă. Sistemul este implementat în etape, cetățenii din Qatar fiind primii care vor fi supuși noii cerințe. Începând cu noiembrie 2023, titularii de pașapoarte qatareze trebuie să fi solicitat și să fi primit un ETA înainte de a vizita Regatul Unit.

Qatar va fi urmat la începutul anului 2024 de alte țări din Orientul Mijlociu, printre care:

 • Kuweit
 • Jordan
 • Bahrain
 • Oman
 • Emiratele Arabe Unite
 • Arabia Saudită

Aceste date și țări au fost confirmate până în prezent, dar se așteaptă ca lista să crească semnificativ în lunile următoare. Având în vedere că introducerea ETIAS în următoarele câteva luni va avea un impact asupra tuturor călătorilor, nu ar fi surprinzător să vedem că mai multe state membre ale UE (dacă nu toate) vor fi supuse unei cereri similare de copiere a versiunii britanice din partea autorităților britanice, mai devreme sau mai târziu.

Validitatea ETA

Pe site-ul guvernului britanic se precizează că o cerere trebuie aprobată sau respinsă în termen de trei zile lucrătoare, iar solicitantul trebuie să fie notificat la adresa de e-mail furnizată. Cu toate acestea, se precizează, de asemenea, că aprobarea poate dura mai mult timp în cazul în care sunt necesare verificări mai detaliate ale antecedentelor.

Odată acordat, un ETA pentru Regatul Unit este valabil doi ani, timp în care titularul poate intra și ieși din Regatul Unit în mai multe rânduri. Trebuie remarcat faptul că, dacă pașaportul expiră în acest interval de timp, atunci expiră și ETA. Prin urmare, este logic să vă asigurați că data de expirare a pașaportului o depășește pe cea a ETA.

Refuzul ETA

Nu există (încă) o procedură definită în cazul în care o cerere ETA nu este acceptată. Această omisiune ar trebui să fie abordată în viitorul apropiat, dar, așa cum stau lucrurile, un NU înseamnă NU!

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, un cetățean străin care dorește să viziteze Regatul Unit are alternative destul de limitate. În funcție de motivul vizitei în Regatul Unit, alternativele disponibile sunt:

 • Viză standard de vizitator în Marea Britanie
 • Viza de muncă temporară

Ambele opțiuni sunt nesatisfăcătoare și implică mai multă birocrație și birocrație. Este de sperat că va fi instituit în curând un proces de apel.

În cele din urmă, trebuie precizat că posesia unui ETA britanic nu dă automat dreptul titularului de a intra în Regatul Unit. Ca întotdeauna, decizia finală aparține oficialilor de frontieră și de securitate de la punctul de intrare.