Cum să solicitați ETA pentru Regatul Unit

| martie 15, 2023
Cum să solicitați ETA pentru Regatul Unit

Introducerea ETA în Regatul Unit

În timp ce Uniunea Europeană începe să implementeze Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, sau ETIAS, Regatul Unit își pregătește propria versiune a aprobării de verificare înainte de călătorie. Noua cerință de călătorie pentru majoritatea cetățenilor străini care doresc să viziteze oricare dintre cele patru
Regatul Unit
țări (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord) este în prezent în curs de elaborare și nu se preconizează că va deveni obligatorie până în 2025, deși această dată nu este stabilită în piatră.

Noul sistem de permise de intrare se numește Electronic Travel Authorisation (ETA) și nu va afecta titularii de pașapoarte britanice, dar va avea un impact asupra cetățenilor străini în vizită, care în prezent se bucură de acces ușor în Regatul Unit prin intermediul unui pașaport simplu și valabil.

Dar ce este ETA? Cum funcționează ETA? Și cine are nevoie (sau va avea nevoie) de ETA?

Ce este ETA?

În întreaga lume, mai multe țări, printre care Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă, au introdus un sistem electronic de preselecție pentru vizitatorii din străinătate. În prezent, Uniunea Europeană este în curs de a face același lucru, cu ETIAS, care este deja funcțional și urmează să devină obligatoriu înainte de sfârșitul anului 2023.

Conceptul de bază al acestor sisteme de control online este de a colecta informații despre vizitatorii care intenționează să vină, pentru a determina dacă aceștia reprezintă un risc penal, de securitate, terorist sau de sănătate, prin verificarea detaliilor furnizate în formularul de cerere în raport cu informațiile stocate în bazele de date de securitate (și de altă natură).

Aprobarea electronică este mai rapidă și mai ușor de solicitat decât vizele standard pe hârtie, iar verificările de fond ale solicitanților sunt, de asemenea, mai detaliate și mai actualizate decât era posibil anterior.

Noua autorizație electronică de călătorie este răspunsul Regatului Unit la sistemele deja existente în alte părți ale lumii. Este un mijloc de monitorizare a persoanelor care intră în Regatul Unit și de stabilire a celor cărora ar trebui să li se refuze intrarea.

Cum funcționează ETA?

ETA nu este un document pe suport de hârtie, precum o viză, ci o aprobare electronică pentru a intra și a se deplasa în cele patru țări ale Regatului Unit. Odată solicitată și aprobată, ETA este legată digital de pașaportul relevant, care, atunci când este scanat, apare la punctul de plecare și la punctul de sosire în Regatul Unit al titularului pașaportului.

Solicitarea unui ETA se face online, astfel încât solicitanții vor avea nevoie de acces la un computer și de o adresă de e-mail validă pentru a trimite cererea.

Procesul de aplicare

Se susține că procesul de solicitare online a ETA „durează doar câteva minute”, dar acest lucru depinde de ceea ce înseamnă exact câteva minute. În orice caz, o cerere ETA se depune în întregime online și necesită următoarele:

 • Formularul de cerere completat, cu datele personale de bază, inclusiv numele complet, data nașterii, naționalitatea și planurile de călătorie preconizate.
 • Pașaportul actual, valabil și biometric.
 • Adresa de e-mail
 • O metodă de plată acceptabilă (card de debit sau de credit).

Ca în cazul oricărui proces oficial, este esențial să furnizați toate informațiile și documentele solicitate. Necompletarea corectă și completă a formularului de cerere va duce la întârzieri și, eventual, la respingerea totală a cererii.

După verificarea informațiilor și a documentației furnizate, ETA ar trebui să fie aprobată în termen de două-trei zile.

Cine are nevoie de ETA?

Posesorii de pașapoarte din țările care în prezent au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit vor avea în continuare nevoie de viză. Cerința ETA se aplică țărilor care beneficiază în prezent de acces fără viză în Regatul Unit, ceea ce include aproape toate țările din Uniunea Europeană și din spațiul Schengen, precum și țări importante, cum ar fi Statele Unite, Canada, Japonia, Australia și China.

Deși status quo-ul rămâne în prezent, în următorii ani nu va mai fi suficient un pașaport valabil. Toți cetățenii străini care intră în Regatul Unit vor avea nevoie fie de un pașaport biometric cu ETA conectat electronic, fie de o viză britanică.

Odată ce UE va pune în aplicare integral programul ETIAS, titularii de pașapoarte britanici vor avea nevoie de un pașaport aprobat de ETIAS pentru a călători în zona europeană și în interiorul acesteia. În mod surprinzător, reversul va fi valabil după ce Regatul Unit va începe să opereze ETA.
Printre țările ai căror cetățeni vor avea nevoie de un ETA se numără:

 • Toate țările membre ale Uniunii Europene (cu excepția Republicii Irlanda)
 • Toate statele membre ale Spațiului Schengen
 • Cetățenii Statelor Unite, Canadei, Australiei și Noii Zeelande, precum și țările care beneficiază în prezent de statutul de scutire de viză, vor avea nevoie, de asemenea, de un ETA în viitorul apropiat, cu excepția cazului în care vor fi negociate și convenite alte acorduri.

Irlanda, o excepție

Încă din 1922, a existat o înțelegere între Republica Irlanda și Regatul Unit, care permite libertatea de călătorie între cele două entități și care acordă anumite drepturi cetățenilor unuia dintre ele care au reședința în celălalt. Acesta este cunoscut sub numele de „Zona de călătorie comună” și este un acord strict între Marea Britanie și Irlanda, independent de orice legislație a UE.
Zona de călătorie comună cuprinde toate cele patru țări din Regatul Unit și Irlanda (precum și Insulele Anglo-Normande și Insula Man), iar cetățenii irlandezi și britanici beneficiază de anumite drepturi și privilegii în cadrul acestor țări și insule.

Toți cetățenii din spațiul de călătorie comun au dreptul de a locui, studia și munci în acest spațiu, iar acest lucru se aplică și în cazul călătoriilor. Chiar și în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), cetățenii britanici și irlandezi se bucură în continuare de libertatea de a călători între cele două țări fără a avea nevoie de viză sau, așa cum se va întâmpla în curând, de un ETA.

Scopurile ETA

Deși lista finală a țărilor ai căror cetățeni vor avea nevoie de un ETA nu a fost încă confirmată, scopul aprobării de călătorie este clar definit. Cetățenii fără viză (NVN) vor avea nevoie de un ETA pentru a intra în Regatul Unit pentru:

 • Turism
 • Scopuri de afaceri
 • Cursuri de studiu de scurtă durată
 • Motive medicale

La fel ca în cazul unei vize Schengen standard, se preconizează că resortisanții străini cu ETA vor putea rămâne pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă maximă de 180 de zile înainte de a fi obligați să părăsească jurisdicția. Odată ajunși în Regatul Unit, NVN sunt liberi să circule și să călătorească oriunde în cele patru țări care alcătuiesc Regatul Unit, dar nu și în Republica Irlanda, care este o țară complet diferită.

Guvernul britanic se așteaptă ca ETA să înceapă să funcționeze în 2023 și ca sistemul să fie complet funcțional până în 2025, dar acesta este calendarul planificat și poate fi modificat. În prezent, cetățenii care nu dețin viză au nevoie doar de un pașaport valabil pentru a vizita Regatul Unit. Cu toate acestea, se recomandă cu insistență să vă țineți la curent cu toate actualizările privind punerea în aplicare a ETA, care ar putea avea un impact asupra călătoriilor viitoare în Regatul Unit.

Ca și în cazul cercetașilor, este recomandabil să „fiți pregătiți”, deoarece introducerea ETA este un proces în evoluție și se poate schimba în orice moment!