Tourist Group dezvăluie cele mai vizitate 10 atracții din Marea Britanie în 2023

| martie 29, 2024
Tourist Group dezvăluie cele mai vizitate 10 atracții din Marea Britanie în 2023

Association of Leading Visitor Attractions (ALVA) a dezvăluit care vor fi cele mai vizitate atracții turistice din Regatul Unit (UK) în 2023.

British Museum a ocupat primul loc, cu peste 5,8 milioane de vizitatori în 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 42% față de anul precedent. Ultima dată s-a aflat în fruntea listei în 2019.

ALVA a declarat că popularitatea sa a fost determinată în principal de expoziția „China’s Hidden Century” a muzeului, care a avut loc din mai până în octombrie 2023.

Muzeul de Istorie Naturală, din vestul Londrei, s-a clasat pe locul al doilea, cu 5,7 milioane de vizitatori.

Tate Modern, care găzduiește colecția națională de artă modernă și contemporană internațională din Marea Britanie, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 4,7 milioane de vizite anul trecut.

Un alt centru de artă, Southbank Centre, a urmat pe locul cinci, cu un număr de 3,1 milioane de vizitatori.

Alte cinci atracții cu cel mai mare număr de vizite din Marea Britanie au sediul la Londra.

Acestea sunt: Muzeul Victoria și Albert, Galeria Națională, Muzeul de Știință, Turnul Londrei și Somerset House.

Printre membrii ALVA se numără cele mai importante muzee, galerii, situri istorice și atracții de agrement din Marea Britanie, totalizând peste 2.200 de locații.

Atracțiile turistice din capitală domină clasamentul din acest an al celor mai vizitate locații, informează The Independent.

Topul atracțiilor turistice din Marea Britanie în afara Londrei

Crown Estate și Muzeul Național al Scoției sunt singurele atracții turistice din afara Londrei care figurează în topul celor mai vizitate zece locuri din Marea Britanie în 2023.

Contrar credinței populare, Crown Estate, care include Castelul Windsor și Windsor Great Park, se află în Berkshire. Se află la vest de Londra.

S-a clasat pe primul loc în 2021 și 2023, dar a alunecat pe locul trei, cu o scădere de trei procente a numărului de turiști. Numărul total de vizite în 2023 a fost de 5,5 milioane.

Crown Estate a fost, de asemenea, clasat în topul atracțiilor în aer liber din Marea Britanie pentru 2023.

Tourist Group dezvăluie cele mai vizitate 10 atracții din Marea Britanie în 2023

Pe de altă parte, Muzeul Național al Scoției din Edinburgh a avut 2,2 milioane de vizitatori.

Castelul Edinburgh și Galeria Națională a Scoției au fost, de asemenea, atracții turistice populare în capitala Scoției. Acestea au avut 1,9 și, respectiv, 1,8 milioane de vizitatori.

Alte puncte de atracție pentru vizitatori din afara Londrei includ RHS Garden, RHS Garden Wisley din Woking, Stonehenge din Salisbury și băile romane și Pump Room din Bath.

Topul primelor zece atracții turistice din afara capitalei Angliei este completat de Galeria de Artă și Muzeul Kelvingrove și Muzeul Riverside. Ambele sunt situate în Glasgow, Scoția.

În plus, Titanic Belfast a avut cele mai multe vizite din Irlanda de Nord, cu 800.000 de persoane care au vizitat atracția.

Muzeul Național de Istorie St Fagans din Cardiff a primit 600.000 de vizite, cel mai mare număr din Țara Galilor.

Numărul de vizitatori aproape că și-a revenit după pandemie

ALVA a raportat o creștere de 19% a numărului de vizitatori în 2023, cu 146,6 milioane de persoane, comparativ cu 2022.

Cu toate acestea, volumul de vizitatori este în continuare cu 11% mai mic față de 2019, înainte de pandemie, cu 163,9 milioane de vizite.

Directorul ALVA, Bernard Donoghue, a declarat că redresarea lentă se poate datora schimbărilor economice și costului vieții.

„Oamenii sunt mult mai tactici și mai raționali în ceea ce privește modul în care își cheltuiesc banii pentru petrecerea timpului liber”, a declarat el pentru podcastul Independent Travel al lui Simon Calder.

Cu toate acestea, Donoghue a declarat că membrii ALVA sunt „încântați” că oamenii „continuă să acorde prioritate petrecerii timpului special cu oameni speciali în locuri speciale”.

El a împărtășit aceleași previziuni privind numărul de vizitatori și cheltuielile pentru turismul receptor ca și VisitBritain.

Agenția națională de turism din Marea Britanie preconizează o revenire completă până în 2019, atât în ceea ce privește vizitele, cât și cheltuielile, până la începutul anului 2025.

Oportunități turistice pierdute în Marea Britanie

Directorul ALVA a declarat că reducerea taxelor pentru muzee, teatre și galerii a fost „un anunț foarte binevenit în recentul buget”.

Cu toate acestea, el nu și-a ascuns nemulțumirea față de unele dintre deciziile recente ale guvernului britanic care au afectat economia turismului.

Una dintre acestea este solicitarea de pașapoarte și interzicerea cetățenilor Uniunii Europene (UE) de a călători în Regatul Unit cu ajutorul cărților lor naționale de identitate (ID).

„Am crezut că a fost un act dezastruos de auto-vătămare economică”, a spus Donoghue.

Mulți cetățeni ai UE nu au pașapoarte, deoarece călătoresc în spațiul Schengen doar cu cartea de identitate.

Acest lucru a dus la pierderea a peste 200 de milioane de potențiali vizitatori britanici care au doar cărți de identitate.

Potrivit guvernului, Regatul Unit ar pierde anual 890 000 de vizite din partea cetățenilor UE, ceea ce ar duce la o pierdere financiară de 590 de milioane de lire sterline pe an.

Un alt exemplu este eliminarea cumpărăturilor fără taxe, care a dus la o „scădere semnificativă” a cheltuielilor turiștilor străini în magazinele de cadouri din atracții.

Donoghue a declarat că Marea Britanie „pierde din articolele scumpe cumpărate de vizitatori din întreaga lume, în special din America, Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat”.

El a spus că, fără regula cumpărăturilor fără taxe, vizitatorii și-ar scurta vacanța în Marea Britanie și ar face cumpărături la Paris, Milano, Madrid și Roma.