Vizitatorii din afara UE în Spania au acum nevoie de o dovadă de cazare și de o scrisoare de invitație

| februarie 29, 2024
Vizitatorii din afara UE în Spania au acum nevoie de o dovadă de cazare și de o scrisoare de invitație

Spania a emis o recomandare de călătorie pentru cetățenii britanici și alți deținători de pașapoarte non-UE, precizând că aceștia trebuie să aibă o dovadă de cazare sau un loc de cazare.

Aceasta poate fi o confirmare de rezervare la un hotel sau Airbnb, o dovadă de adresă în cazul în care vizitează propria proprietate sau a doua casă din Spania sau o dovadă de adresă în cazul în care se cazează la prieteni, familie sau la o altă terță parte.

În plus, vizitatorii trebuie să prezinte o „carta de invitación” sau o scrisoare de invitație în cazul în care se cazează la prieteni, familie sau alte terțe părți.

Vizitatorii din afara UE care se află în Spania trebuie să prezinte o dovadă de cazare, pe lângă alte cerințe de intrare, cum ar fi pașaportul valabil, viza (dacă este cazul), biletul de întoarcere și dovada că dispun de resurse financiare suficiente.

Această regulă a fost introdusă la 1 ianuarie 2022, dar mulți turiști, în special cei din Marea Britanie, o neglijează adesea.

Potrivit unui raport al Daily Express, cei care nu pot prezenta aceste două documente legale pot fi amendați cu până la 8.000 de lire sterline sau trimiși acasă.

Ce este o carta de invitación?

Cetățenii din afara UE care vizitează Spania trebuie să obțină o carta de invitación în cazul în care nu au rezervat o cazare comercială, cum ar fi un hotel sau Airbnb.

Carta de invitación este un document oficial pe care o persoană cu reședința legală în Spania trebuie să îl solicite la cel mai apropiat birou de poliție pentru a găzdui un cetățean din afara UE.

Cetățenii din afara UE care vizitează Spania trebuie, de obicei, să prezinte acest document ca parte a procesului de solicitare a vizei.

Acesta demonstrează scopul și durata vizitei călătorilor, dovada cazării și sprijinul financiar.

Călătorii britanici pot trece adesea cu vederea acest lucru, deoarece nu au nevoie de viză pentru a intra în Spania.

În cazul vizitatorilor care nu au nevoie de o viză de scurtă ședere, este posibil ca oficialii spanioli să le ceară să o prezinte la frontieră.

Carta de invitacion este valabilă timp de 90 de zile, perioada maximă pe care cetățenii din afara UE o pot petrece în spațiul Schengen.

Solicitarea unei carta de invitación

Trebuie remarcat faptul că cei care călătoresc în Spania nu solicită o carta de invitacion – este persoana care îi găzduiește atunci când îi vizitează.

Cetățenii spanioli sau străinii care locuiesc în mod legal în Spania trebuie mai întâi să se programeze la un birou de poliție.

Aceștia pot prezenta cerințele pentru o carta de invitacion doar în timpul întâlnirii lor. Aceste cerințe includ următoarele:

  • Un contract de închiriere sau un act de proprietate certifică faptul că o persoană deține sau închiriază o proprietate
  • Document de înregistrare la primărie(empadronamiento)
  • O copie și un document original care să ateste că gazda este rezident legal în Spania – cetățenii spanioli trebuie să prezinte Documento Nacional de Identidad (DNI). În același timp, rezidenții străini din Spania pot utiliza Número de identidad de extranjero (NIE) sau numărul de identitate al străinilor din UE sau Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE) sau cartea de identitate a străinilor din afara UE.
  • O copie a pașaportului vizitatorului care călătorește în Spania
  • Formularul de cerere completat
  • Taxa de cerere de stat de aproximativ 80-85 de euro, din care o parte trebuie plătită la depunerea documentelor, iar restul la ridicarea acestora.

De obicei, o secție de poliție eliberează o carta de invitación în aceeași zi, dar, în unele cazuri, poate dura chiar și o lună.

Odată ce carta de invitación este gata, gazda trebuie să o ridice de la secția de poliție și să o trimită în țara de origine a vizitatorului.

Vizitatorii trebuie să primească carta de invitación și să o aducă cu ei atunci când călătoresc în Spania.

Obținerea unei carta de invitación și trimiterea acesteia vizitatorilor care călătoresc în Spania poate dura între 20 și 60 de zile.

Alte atenționări pentru cetățenii britanici care vizitează statele UE

Cetățenii britanici pot intra în Spațiul Schengen al UE fără viză pentru șederi scurte, dar trebuie să se asigure că pașaportul lor îndeplinește două condiții.

În primul rând, pașapoartele britanice nu trebuie să fie mai vechi de zece ani în ziua călătoriei de plecare. Este posibil ca cetățenii britanici care folosesc încă pașapoarte roșii să nu îndeplinească această cerință.

În al doilea rând, pașaportul trebuie să rămână valabil timp de cel puțin trei luni atunci când părăsesc UE sau se întorc în țară. Guvernul britanic recomandă ca pașapoartele călătorilor britanici să aibă cel puțin șase luni înainte de expirare.

În octombrie 2024, UE va înlocui ștampilarea pașapoartelor cu sistemul automatizat de intrare/ieșire (EES).

Acest lucru îi va afecta pe cei care călătoresc fără viză, cum ar fi cetățenii britanici, precum și pe deținătorii de vize de scurtă ședere.

SEE utilizează date biometrice, cum ar fi amprentele digitale sau scanările faciale, pentru a înregistra intrările și ieșirile la frontierele externe ale spațiului Schengen.

Până la jumătatea anului 2025, UE va lansa, de asemenea, Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) pentru toți cei care nu dețin viză.

ETIAS funcționează în mod similar cu autorizația electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – ETA) din Regatul Unit, permițând o verificare prealabilă a călătorilor și o experiență de călătorie mai ușoară.