Cetățenii britanici și ETA din Regatul Unit

| mai 10, 2023
Cetățenii britanici și ETA din Regatul Unit

Cerințele europene în materie de călătorie sunt în curs de schimbare atât în Europa, cât și în Regatul Unit. Uniunea Europeană își desfășoară în prezent programul electronic de verificare prealabilă a călătoriei numit ETIAS, care va deveni în curând o cerință obligatorie pentru cetățenii britanici care doresc să viziteze oricare dintre țările membre ale Uniunii Europene sau ale spațiului Schengen.

Regatul Unit urmează exemplul și își dezvoltă în prezent propriul sistem de verificare prealabilă a vizitatorilor străini în oricare dintre cele patru țări membre ale Regatului Unit: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Noul sistem se numește UK Electronic Travel Authorisation (autorizație electronică de călătorie în Regatul Unit) sau UK ETA short.

Ce este ETA în Regatul Unit?

Asemănător altor sisteme precum ESTA american, eTA canadian și ETIAS european, ETA britanic este un mijloc de verificare a cetățenilor străini care doresc să intre în oricare dintre cele patru țări din Regatul Unit. ETA din Regatul Unit nu este o viză, ci o formă de scutire de vize. Acest lucru înseamnă că străinilor care sunt eligibili pentru acest sistem li se va permite să intre în Regatul Unit după ce vor obține aprobarea ETA. Acești vizitatori nu vor fi obligați să dețină nicio formă de viză.

Scopul declarat al ETA din Regatul Unit este de a consolida securitatea frontierelor britanice și de a reduce riscul ca infractorii sau teroriștii să intre în jurisdicție. Procesul de depunere a cererii este conceput pentru a obține cât mai multe informații de fond despre solicitant. Vor fi solicitate detalii personale de bază, precum și informații privind eventualele condamnări anterioare sau călătorii în țări aflate în război sau în conflict.
Solicitarea ETA pentru Regatul Unit se face în întregime online, fie pe computer, fie prin intermediul unei aplicații mobile. Ambele metode de aplicare sunt încă în curs de construcție și de testare, dar se așteaptă ca ambele să fie funcționale până la sfârșitul anului 2023, când se preconizează că va avea loc o primă perioadă de testare.

Odată ce cererea este depusă și plătită, se așteaptă ca aprobarea să fie acordată în mai puțin de trei zile. Solicitanții sunt sfătuiți să depună cererile cu mult înainte de acest termen de procesare de trei zile, pentru a ține cont de eventualele erori sau întârzieri.

Cine va avea nevoie de un ETA pentru Marea Britanie?

Urmând să intre în funcțiune în 2023 și să devină obligatoriu în 2024, ETIAS garantează că elementele criminale și teroriste nedorite vor fi împiedicate să pătrundă pe arena europeană. ETA din Regatul Unit va îndeplini aceleași funcții ca și ETIAS și va proteja cele patru țări din Regatul Unit de activități teroriste sau criminale și va contribui la reducerea imigrației ilegale.

În perioada în care Regatul Unit era membru al Uniunii Europene, cetățenii britanici beneficiau de acces fără viză în toate țările din UE și din Spațiul Schengen. În urma Brexitului, s-a ajuns la un acord prin care acest privilegiu va rămâne în vigoare pentru o perioadă de tranziție. Această perioadă de timp se apropie în curând de sfârșit. În acest caz, cetățenii britanici vor trebui să solicite (și să primească) un ETIAS înainte de a putea călători în Europa.

ETIAS (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie) va fi o cerință obligatorie pentru cetățenii tuturor țărilor care beneficiază în prezent de acces european fără viză. Lista țărilor scutite de viză include Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă și (în prezent) Regatul Unit.

La fel ca și UE, Regatul Unit permite în prezent cetățenilor din anumite țări să intre pe teritoriul său fără viză, dar urmează acum exemplul european de a verifica în prealabil vizitatorii străini. Aceasta înseamnă că cetățenii acestor țări scutite de viză vor trebui să dețină în curând un ETA britanic înainte de a călători în Regatul Unit.

Lista țărilor ai căror cetățeni vor avea nevoie de un ETA britanic include următoarele:

 • Toți cei 27 de membri actuali ai Uniunii Europene
 • Toate statele membre ale Spațiului Schengen
 • Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia
 • Toate țările din Orientul Mijlociu

*Aceasta nu este o listă completă, deoarece alte țări sunt adăugate în mod regulat.
Pe scurt, cetățenii din orice țară pot călători în prezent în Regatul Unit fără a avea nevoie de viză. De asemenea, se preconizează că și cetățenii țărilor care în prezent au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit vor fi incluși în sistemul ETA din Regatul Unit.

Odată acordat, ETA pentru Regatul Unit permite titularului să intre și să iasă din Regatul Unit în mai multe rânduri. Acesta este valabil pentru o perioadă de doi ani, după care trebuie reînnoit prin aceeași procedură de solicitare. Totuși, două lucruri de remarcat sunt:

 1. ETA din Regatul Unit expiră odată cu pașaportul asociat, așa că este important să vă asigurați că pașaportul are o dată de expirare ulterioară celei a ETA din Regatul Unit. Cu toate că ETA pentru Regatul Unit va fi o cerință obligatorie pentru a vizita Regatul Unit, aceasta nu garantează în mod automat intrarea în țară. Această decizie este lăsată în întregime la discreția agenților de securitate la frontieră de serviciu, care pot refuza intrarea unui vizitator dacă au suspiciuni sau îndoieli cu privire la calitatea titularului.
 2. La fel ca în cazul vizei Schengen, ETA pentru Regatul Unit permite titularului să rămână în Regatul Unit pentru o perioadă maximă de 90 de zile în scop de vacanță, studii sau afaceri, dar nu îi conferă titularului dreptul de a lucra sau de a rămâne pe termen nelimitat în jurisdicție.
  Orientul Mijlociu Introducere.

Sistemul ETA din Regatul Unit este deja foarte avansat, iar autoritățile britanice intenționează să introducă o testare limitată spre sfârșitul anului 2023. Această primă fază va afecta doar cetățenii din Qatar, scopul exercițiului fiind acela de a identifica orice erori sau defecte ale sistemului.

În cazul în care totul merge bine, sistemul va fi extins la începutul anului 2024 pentru a include și alte țări din Orientul Mijlociu:

 • Kuweit
 • Bahrain
 • Arabia Saudită
 • Oman
 • Emiratele Arabe Unite

În prezent, cetățenii acestor țări din Orientul Mijlociu folosesc o viză EVW (Electronic Visa Waiver) de unică folosință în loc de o viză britanică, care este valabilă șase luni și costă 34,30 euro (30 de lire sterline). Noul sistem ETA din Regatul Unit va avea avantajul de a fi mai ieftin și de a dura mai mult, deoarece ETA din Regatul Unit este valabil pentru o perioadă de doi ani și se preconizează că va costa aproximativ la fel ca un ETIAS, care este de 7 euro (6,15 lire sterline). Totuși, acest lucru nu a fost încă confirmat.

Cu excepția unor probleme neprevăzute sau a unor defecțiuni de sistem, ETA din Regatul Unit va fi implementat în întreaga lume până în 2024, înainte de a deveni o cerință obligatorie până la sfârșitul anului.

Excepții de la regulă

Există (sau vor exista) foarte puține excepții de la mandatul ETA din Regatul Unit. Țările și teritoriile ai căror cetățeni nu vor avea nevoie de un ETA britanic sunt:

 • Anglia
 • Scoția
 • Țara Galilor
 • Irlanda de Nord
 • Republica Irlanda

Republica Irlanda este exclusă de la cerința ETA pentru Regatul Unit, deoarece Regatul Unit și Irlanda au încheiat de mai mulți ani un acord privind zona de călătorie comună (CTA). În temeiul acestui acord, cetățenii irlandezi și britanici au dreptul de a călători liber, de a munci și de a locui în oricare dintre cele două jurisdicții. CTA se aplică, de asemenea, în dependențele Coroanei: Insula Man, Jersey și Guernsey.

În afară de posesorii de pașapoarte britanice sau irlandeze, singurele excepții de la sistemul ETA din Regatul Unit sunt rezidenții dintr-o țară britanică cărora li s-a acordat „settled status” sau care au permisiunea oficială de a studia, lucra sau locui în Regatul Unit.