Procesul de autorizare electronică de călătorie în Regatul Unit

| martie 8, 2023
Procesul de autorizare electronică de călătorie în Regatul Unit

Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a introduce ceea ce numește o cerință de „permisiune de călătorie” pentru viitorii vizitatori în Regatul Unit. Noua cerință este aproape identică în natură cu Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) al Uniunii Europene și va servi aceluiași scop: verificarea prealabilă a cetățenilor străini care intră pe teritoriu.

Noul sistem de control al Marii Britanii se numește Electronic Travel Authorisation (ETA). Când va fi pe deplin operațional, se va aplica cetățenilor din toate țările, cu excepția cetățenilor irlandezi și britanici. În prezent, există o gamă largă de cetățeni străini care pot intra în Regatul Unit pentru perioade scurte de timp fără a avea nevoie de viză. Acești resortisanți fără viză (NVN) au nevoie doar de un pașaport valabil ca mijloc de identificare și pot rămâne pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă de până la nouăzeci de zile, la fel cum posesorii de pașapoarte britanice se bucură în prezent de același privilegiu atunci când călătoresc într-un stat membru Schengen sau UE.

În urma Brexitului, însă, Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană. Situația se schimbă, deoarece vizitatorii britanici în Europa vor trebui în curând să solicite și să primească un ETIAS înainte de a putea efectua orice vizită în Europa. Un ETIAS nu este încă obligatoriu, dar va deveni obligatoriu mai târziu, în 2023.
La fel cum ETIAS este menit să protejeze Europa de potențiale atacuri teroriste, activități criminale sau riscuri pentru sănătate, ETA din Regatul Unit este introdus în același scop.

Preselecție

Similar altor sisteme deja utilizate în Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite și Canada (și în curând în Europa), ETA este o metodă de preselecție a vizitatorilor care intenționează să intre în Regatul Unit, pentru a se asigura că elementele nedorite sunt împiedicate să intre pe teritoriul britanic.

La fel ca în cazul unei cereri de viză, un formular de cerere ETA va necesita datele personale ale solicitantului, inclusiv numele complet, data nașterii, naționalitatea și datele de călătorie spre și dinspre țara de origine.
Regatul Unit
. De asemenea, va fi necesar un pașaport biometric actual și valabil și, întrucât ETA este un proces online, solicitantul va avea nevoie de o adresă de e-mail și de o metodă de plată acceptabilă.

Acestea vor fi cerințele minime, însă, în funcție de informațiile furnizate de solicitant în chestionarul online, se pot solicita documente suplimentare, care vor trebui anexate la formularul de cerere. Deși se afirmă că aplicația este simplă și rapidă, s-ar putea ca acest lucru să nu fie întotdeauna valabil pentru acei solicitanți ale căror cunoștințe de operare pe calculator sunt doar la un nivel de bază.

Informațiile furnizate în chestionarul online vor fi apoi verificate în diverse baze de date de securitate britanice, europene și mondiale. ETA ar trebui să fie acordată în termen de două-trei zile, dacă nu există probleme cu cererea.

O ETA nu este o viză. Este vorba de permisiunea de a intra în Regatul Unit pentru o perioadă limitată de timp (maximum 90 de zile) și este destinată vizitatorilor care doresc să vină în vizită pentru:

  • Cursuri de studii de scurtă durată
  • Scopuri de afaceri
  • Turism
  • Tratament medical

Noul ETA se aplică doar cetățenilor fără viză aflați pe lista guvernului britanic. Cetățenii din țările care nu se află pe lista NVN sau cetățenii care îndeplinesc condițiile necesare pentru a rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de timp extinsă vor trebui să solicite o viză corespunzătoare, așa cum se întâmplă în prezent.

ETA Introducere

Când anume va fi introdus noul sistem ETA este o chestiune de conjectură. O sursă afirmă că ETA va fi operațională „în următorii câțiva ani”, în timp ce o alta insistă că va fi funcțională și obligatorie până la sfârșitul anului 2024. Este dificil de prevăzut ca ETA să devină o cerință obligatorie pentru resortisanții fără viză încă din 2024, deoarece există o serie de legi și regulamente care trebuie încă modificate, iar acest lucru, în sine, poate fi un proces de lungă durată.

Proiectul de lege britanic privind naționalitatea și frontierele a consolidat reglementările privind imigrația, iar acest lucru va avea un efect asupra celor care pot primi un ETA și celor care nu. Verificările mai stricte și mai amănunțite ale antecedentelor vor fi norma, iar modificările aduse proiectului de lege vor transforma obținerea unei ETA prin înșelăciune într-o infracțiune penală.

La fel ca în cazul tuturor sistemelor electronice de preselecție, trebuie să se obțină o ETA înainte ca un călător să ajungă în țară, ceea ce ar trebui să fie un scenariu foarte puțin probabil. Transportatorul (companie aeriană sau agenție de transport maritim) va fi responsabil pentru a se asigura că toți pasagerii care călătoresc în Regatul Unit dețin un ETA sau alte documente corespunzătoare. Acest lucru va presupune ca guvernul britanic să aducă modificări la Legea privind imigrația și azilul din 1999 pentru a obliga transportatorii să efectueze verificările corespunzătoare sau să se confrunte cu sancțiuni financiare severe.

Cerere ETA

Solicitanții trebuie să fi primit un ETA înainte de sosirea în Regatul Unit. Formularul de cerere poate fi completat online și se estimează că durează între zece și cincisprezece minute. Fiecare persoană, indiferent dacă călătorește singură sau ca parte a unei familii sau a unui grup, trebuie să aibă propriul ETA legat de pașaportul său.

Procesul de depunere a cererilor constă în următoarele:

  • Completarea fiecărei secțiuni a formularului de cerere
  • Răspundeți la orice întrebări personale, de călătorie și de securitate
  • Efectuarea plății integrale utilizând o metodă de plată acceptabilă

Trebuie să aveți mare grijă atunci când completați formularul de cerere. Greșelile, omisiunile sau răspunsurile suspecte vor duce la întârzierea aprobării sau (foarte posibil) la un refuz categoric. În mod similar, toate documentele solicitate trebuie să fie anexate. În cele mai multe cazuri, aprobarea (sau refuzul) ar trebui să fie transmisă prin e-mail în termen de trei zile. ETA nu este un document pe suport de hârtie, ci un atașament electronic la pașaport, care va apărea pe un scaner la punctul de plecare al călătorului spre Regatul Unit sau la orice control ulterior.

O ETA nu este, deocamdată, obligatorie, dar ar trebui să fie funcțională până la sfârșitul anului 2023, potrivit publicațiilor guvernamentale. De asemenea, se preconizează că sistemul va fi implementat integral până în 2025. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi sau nu cazul. Cu toate acestea, orice cetățean fără viză care dorește să viziteze Regatul Unit începând cu vara anului 2023 ar trebui să verifice ultima situație cu privire la necesitatea sau nu a unui ETA în cazul său particular.

O taxă exactă pentru un ETA nu a fost încă dezvăluită și ar fi o prostie să presupunem care va fi costul real. ETIAS UE costă 7 euro (6 lire sterline) și poate oferi o indicație cu privire la costul estimat al unei ETA. Cu toate acestea, sistemul american ESTA (Electronic System for Travel Authorization) costă acum 21 de dolari (20 de euro/17,50 lire sterline), ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de anul trecut, când a costat 14 dolari.