Minorii sau copiii au nevoie de un ETA pentru Marea Britanie?

| august 3, 2023
Minorii sau copiii au nevoie de un ETA pentru Marea Britanie?

În prezent, Regatul Unit este în curs de a introduce un sistem de verificare prealabilă a călătorilor străini care se deplasează în oricare dintre cele patru țări care compun Regatul Unit. Aceste patru țări sunt Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord și se preconizează că, până la sfârșitul anului 2024, toți cetățenii străini care intră în Regatul Unit vor avea nevoie de această aprobare electronică înainte de a părăsi țara de origine.

Noul sistem este aproape identic cu ETIAS (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie) al Uniunii Europene. Acesta se numește UK ETA, prescurtarea de la United Kingdom Electronic Travel Authorisation (autorizație electronică de călătorie în Regatul Unit). Inițial, sistemul se va aplica cetățenilor din mai multe state din Orientul Mijlociu, iar apoi va fi extins pentru a include toate țările din lume.

Indiferent de vârstă, cetățenii din țările care nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit vor avea nevoie de un ETA britanic pentru a intra în țară începând cu 2024. Singurele excepții sunt cetățenii britanici și cei din Republica Irlanda.

Mandatul ETA din Regatul Unit se va aplica cetățenilor din toate țările, chiar și celor care beneficiază în prezent de acces fără viză în Regatul Unit și va fi obligatoriu pentru toți vizitatorii de toate vârstele, inclusiv pentru copii.

Motive pentru ETA în Regatul Unit

Când Regatul Unit era stat membru al Uniunii Europene, era suficient să prezinte un pașaport valabil pentru a călători într-o altă țară membră a UE sau chiar într-un stat membru al Spațiului Schengen. Acest lucru s-a datorat faptului că, practic, întreaga Europă a operat un sistem de acces și de călătorie ușor pentru toate statele membre ca parte a politicii Uniunii Europene.

După Brexit, însă, Marea Britanie nu mai face parte din UE. Modul în care Uniunea Europeană privește acum vizitatorii britanici este pe cale să se schimbe odată cu introducerea ETIAS în 2023 și 2024. ETIAS este introdus pentru a digitaliza frontierele europene, consolidând astfel securitatea în ceea ce privește persoanele care intră și ies din Europa și unde pot fi localizați vizitatorii în orice moment.

ETA din Regatul Unit este concepută în mod similar pentru a spori securitatea la frontieră și pentru a monitoriza mai îndeaproape persoanele care intră în Regatul Unit. ETA din Regatul Unit nu este nici un document pe hârtie, nici o ștampilă în pașaport, ci o legătură electronică cu pașaportul, iar aprobarea de intrare apare atunci când este scanată la punctul de plecare și la punctul de intrare în Regatul Unit al titularului pașaportului.

Deși ETA pentru Regatul Unit nu este o viză standard tipică, are restricții similare, deoarece titularul are dreptul de a rămâne în Regatul Unit doar pentru o perioadă de până la 90 de zile. După expirarea acestei perioade de timp, titularii unui ETA britanic trebuie să părăsească Regatul Unit, deși sunt liberi să se întoarcă, deoarece ETA britanic este un permis de intrare multiplă. Această ședere poate fi pentru concediu, pentru vizitarea prietenilor sau a rudelor sau din alte motive personale, dar nu permite titularului să se angajeze în nicio formă de muncă, chiar dacă aceasta este neremunerată.

Obligatoriu pentru toți

În prezent, cetățenii statelor membre ale UE și ale Spațiului Schengen pot intra în Regatul Unit doar cu un pașaport valabil. Același lucru este valabil și pentru o serie de țări care beneficiază în prezent de un acord de scutire reciprocă de vize cu Regatul Unit. Printre aceste țări scutite de vize se numără Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Japonia, Canada și Statele Unite.

La fel cum cetățenii din aceste țări vor avea nevoie în curând de un ETIAS pentru a vizita Europa, aceștia vor avea nevoie și de un ETA britanic înainte de a efectua orice vizită în Regatul Unit. Se preconizează că aceasta va intra pe deplin în vigoare până la sfârșitul anului 2024, cu excepția unor probleme tehnice neprevăzute sau a unor întârzieri.

În acest moment, toți potențialii vizitatori trebuie să dețină un pașaport biometric valabil, care să aibă aprobarea ETA necesară pentru Regatul Unit. Copiii nu vor fi scutiți de mandatul ETA pentru Regatul Unit și va fi de datoria părinților sau a tutorelui legal să depună formularele de cerere ETA pentru Regatul Unit și să se asigure că pașapoartele tuturor copiilor au atașat ETA pentru Regatul Unit.

Solicitarea ETA pentru copii în Marea Britanie

La fel ca în cazul tuturor cererilor pentru un ETA pentru Marea Britanie, totul se face online, așa că va fi necesar accesul la un computer, precum și o adresă de e-mail validă. Depunerea unei cereri în numele unui copil sau al unui minor este datoria părinților sau a tutorelui legal al copilului. Pentru a începe acest proces, copilul va trebui, desigur, să aibă propriul pașaport.

La fel ca în cazul tuturor cererilor, acesta trebuie să fie un pașaport biometric și să aibă o vechime mai mică de zece ani. În plus, data de expirare a pașaportului trebuie să fie la cel puțin șase luni după ultima dată la care se va petrece în Regatul Unit.
De asemenea, va fi necesar ca persoana care depune cererea copilului să demonstreze relația sa cu acesta.

Pentru a depune cu succes cererea ETA pentru Regatul Unit, va fi necesar să furnizați:

  • Detalii despre pașaportul copilului, inclusiv numărul pașaportului și data de expirare
  • Copie a certificatului de naștere al copilului
  • Dovada documentată a relației
  • Datele de intrare și de ieșire din Regatul Unit
  • Detalii despre persoana cu care va sta copilul (dacă nu sunt părinții)
  • Informații de contact pentru copil pe durata șederii în Regatul Unit

Deoarece majoritatea acestor documente vor trebui scanate și atașate la cerere, este important să aveți un scaner și să știți cum să îl folosiți.
Toate cererile trebuie achitate integral în momentul depunerii, astfel încât este extrem de important să aveți un card de credit sau de debit acceptabil.

Pe scurt

Atunci când ETA pentru Regatul Unit va deveni obligatorie, aceasta se va aplica tuturor călătorilor care nu provin din Regatul Unit sau din Irlanda și care intră în oricare dintre cele patru țări britanice. Fiecare pașaport trebuie să fie legat de propriul ETA din Regatul Unit, iar acest lucru este valabil și pentru pașapoartele copiilor. Copiii mici care călătoresc cu pașaportul unui părinte sau al unui tutore nu vor avea nevoie de propriul ETA pentru Regatul Unit, deoarece acesta va fi legat de pașaportul părintelui și al copilului.

Mandatul ETA pentru Regatul Unit va intra în vigoare doar atunci când copilul are propriul pașaport. Nu ar trebui să existe probleme cu autoritățile britanice de imigrare în cazul copiilor foarte mici, dar pot apărea probleme în cazul copiilor mai mari. Deși ETA din Regatul Unit este o aprobare digitală de călătorie, este necesar să aveți asupra dumneavoastră o versiune tipărită a formularului de aprobare, deoarece acesta poate fi solicitat de personalul de securitate la frontieră la orice punct de intrare în Regatul Unit.

În mod similar, ar fi prudent să aveți la dumneavoastră copii ale certificatelor de naștere ale copiilor, precum și orice altă dovadă documentată a relației cu copiii. Deși această documentație suplimentară nu este o cerință, ea poate fi extrem de utilă în cazul în care apar probleme.