Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit

| decembrie 15, 2023
Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit

Guvernul britanic introduce o nouă metodă de control pentru majoritatea cetățenilor străini care doresc să viziteze Regatul Unit. UK ETA, acronimul de la United Kingdom Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie în Regatul Unit), va deveni o cerință obligatorie pentru vizitatorii din Regatul Unit care, în prezent, nu au nevoie de viză britanică pentru a intra în oricare dintre cele patru țări britanice: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

În ciuda ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în urma Brexitului, cetățenii britanici beneficiază în continuare de acces fără vize în toate statele membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Schengen. Cu toate acestea, această situație se va schimba începând cu 2023, când deținătorii de pașapoarte britanice vor avea nevoie de aprobarea ETIAS înainte de a întreprinde orice călătorie în Europa.

ETIAS (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie) este similar cu alte sisteme de control electronic utilizate în prezent în țări precum Canada, Australia și Statele Unite. Procesul de aplicare pentru toate aceste sisteme electronice de aprobare este conceput pentru a elimina călătorii sau vizitatorii indezirabili care pot reprezenta un risc de securitate sau un risc penal.

Spre deosebire de o viză tradițională pe hârtie, autorizația electronică de călătorie este legată digital de pașaport și apare atunci când este scanată la punctul de plecare din țara de origine a titularului pașaportului. Toate aprobările digitale trebuie să fie obținute înainte de călătorie, deoarece călătorilor li se va refuza accesul la toate formele de călătorie dacă pașaportul nu are forma de aprobare necesară.

Acest lucru va fi valabil și pentru cetățenii străini care doresc să intre sau să tranziteze Regatul Unit, odată ce noul sistem va fi pe deplin operațional. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să se întâmple cândva în 2024.

Lansare eșalonată

Introducerea noului ETA în Regatul Unit este o activitate complicată și este imposibil de pus în funcțiune peste noapte. Din acest motiv, guvernul britanic implementează ETA în etape. Noul sistem va intra în funcțiune pentru prima dată în noiembrie 2023, când cetățenii din Qatar vor avea nevoie de un ETA britanic înainte de orice vizită planificată în Regatul Unit.

În februarie 2024, programul va fi extins pentru a include alte șase țări din Orientul Mijlociu, respectiv Iordania, Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Oman și Emiratele Arabe Unite.

După ce vor fi detectate și corectate eventualele erori ale sistemului, cerința ETA din Regatul Unit va fi implementată în restul lumii pe parcursul anului 2024.

ETA pentru Regatul Unit va fi o cerință doar pentru cetățenii țărilor care beneficiază în prezent de acces fără viză în Regatul Unit. Aceasta include toate țările UE și Schengen și o serie de țări care au o politică de scutire reciprocă de vize cu Regatul Unit. Printre țările de pe această listă se numără Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Africa de Sud și o serie de țări din America de Sud.

Posesorii de pașapoarte britanice sau din Republica Irlanda sunt scutiți de cerința ETA pentru Regatul Unit, la fel ca și cei care dețin permise de ședere, de muncă sau de studii în Regatul Unit. Cetățenii din țările care în prezent au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit vor trebui să dețină în continuare forma corectă de viză, dar nu va fi necesară o viză ETA pentru Regatul Unit.

Procesul de aplicare

Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit se face în întregime online, unde solicitantul trebuie să furnizeze detalii personale de bază și să răspundă la o serie de întrebări. Aceasta include:

  • Numele și prenumele solicitantului în întregime
  • Data nașterii
  • Naționalitate
  • Detalii de contact

Formularul de cerere conține, de asemenea, o secțiune în care se solicită detalii despre orice condamnări anterioare pentru infracțiuni penale sau teroriste. Acestea trebuie să fie complete, deoarece toate informațiile furnizate sunt verificate în detaliu în numeroase baze de date de securitate din Regatul Unit și din întreaga lume. În mod similar, o altă secțiune se referă la istoricul călătoriilor recente, unde solicitanții trebuie să ofere detalii privind vizele eliberate anterior, călătoriile în zone de conflict și orice antecedente de depășire a perioadei de ședere a vizei sau de expulzare.

Solicitanții vor trebui să furnizeze, de asemenea, detalii despre călătoria viitoare în Regatul Unit, precum și motivul (motivele) principal(e) al(e) vizitei. Deoarece este un proces online, solicitantul trebuie să aibă o adresă de e-mail validă, care va fi folosită pentru a fi contactat și pentru a confirma acordarea ETA pentru Regatul Unit.

Pentru a finaliza cu succes procesul de depunere a cererii, va fi necesar să furnizați și detalii despre pașaport, cum ar fi numărul pașaportului, țara de eliberare și data expirării. Este important să vă asigurați că data de expirare a pașaportului este ulterioară ultimei zile petrecute în Regatul Unit. Un pașaport care expiră în timpul șederii în Regatul Unit nu va fi acceptat, iar ETA pentru Regatul Unit va fi refuzat.

De asemenea, va fi necesar să aveți un card de credit sau de debit acceptabil, deoarece plata integrală trebuie efectuată în momentul depunerii cererii. În prezent, taxa pentru un ETA pentru Regatul Unit este stabilită la 10 lire sterline (11,70 euro), dar aceasta poate fi modificată în orice moment.

Odată acordat, un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru o perioadă de doi ani, timp în care titularul poate intra în Regatul Unit de mai multe ori, atâta timp cât pașaportul nu a expirat. În cazul în care pașaportul expiră în perioada de doi ani, ETA pentru Regatul Unit expiră odată cu el.

Se preconizează că marea majoritate a eliberărilor de ETA din Regatul Unit vor fi pentru turiștii care vizitează Regatul Unit pentru vacanțe sau perioade scurte de timp. Cu toate acestea, un număr semnificativ de permise de ședere vor fi eliberate și cetățenilor străini care intră în Regatul Unit în scopuri de afaceri sau de studiu. ETA din Regatul Unit acoperă aceste scopuri (și altele), dar titularul este limitat la o ședere maximă de șase luni într-un singur bloc. Pentru șederile mai lungi de șase luni este necesară o viză britanică adecvată.

Se estimează că procesul de depunere a cererii online ar trebui să dureze între zece și cincisprezece minute, iar o decizie ar trebui să fie trimisă în termen de trei zile lucrătoare (dacă nu mai devreme), confirmarea fiind transmisă prin e-mailul furnizat în formularul de cerere.

Utilizarea ETA pentru Regatul Unit

Odată ce va fi pe deplin operațional, un ETA britanic va fi o cerință obligatorie pentru vizitatorii non-britanici în Regatul Unit. ETA pentru Regatul Unit trebuie să fie asigurată înainte de orice călătorie, deoarece aceasta va fi verificată de către transportatorul care îl duce pe vizitator în Regatul Unit. Acest lucru include toate formele de transport, nu doar transportatorii aerieni sau naționali.

Pașapoartele vor fi verificate pentru a se asigura că acestea au o oră estimată de sosire în Marea Britanie valabilă la orice punct de plecare în Regatul Unit, fie că este vorba de transport terestru, maritim sau aerian. Posesorii de pașapoarte care nu dețin autorizația ETA a Regatului Unit va fi refuzată pentru a călători. De asemenea, pașapoartele vor fi verificate la sosirea în Regatul Unit, iar cei care au reușit cumva să ajungă în Regatul Unit fără a avea o ETA pentru Marea Britanie vor fi returnați la punctul de plecare.

Fiecare persoană trebuie să aibă propriul ETA britanic, iar această regulă se aplică și în cazul copiilor și al sugarilor. Un părinte sau un tutore poate depune o cerere pentru copiii mici, dacă aceștia au propriul pașaport. ETA din Regatul Unit se referă la copiii care călătoresc cu pașaportul unui părinte sau al unui tutore legat de pașaportul respectiv.

Deși ETA pentru Regatul Unit este un link digital către un pașaport, este bine să imprimați o copie pe hârtie a e-mailului de confirmare, deoarece aceasta poate fi de neprețuit în cazul în care apar probleme la punctele de control de la granița britanică.

Sistemul este introdus în primul rând pentru a proteja Regatul Unit de imigrația ilegală, precum și pentru a depista posibilii infractori și teroriști. Solicitanții ETA din Regatul Unit cu cazier judiciar sau cu antecedente de infracțiuni în materie de vize pot întâmpina dificultăți, dacă nu chiar imposibilitatea, de a obține permisiunea de călătorie necesară.

Trebuie remarcat faptul că, deși un ETA britanic va fi o cerință obligatorie pentru a vizita Regatul Unit, acesta nu garantează intrarea automată în niciuna dintre cele patru țări britanice. Decizia finală aparține agenților de securitate la frontieră de serviciu, care pot refuza accesul unui călător dacă au motive rezonabile de suspiciune.

În cazul în care o cerere ETA pentru Regatul Unit este respinsă, nu există motive de apel, iar solicitantul trebuie să solicite în schimb o formă adecvată de viză britanică.