Aflați mai multe despre noul ETA din Marea Britanie pentru cetățenii luxemburghezi

În conformitate cu noua legislație introdusă prin Legea privind naționalitatea și frontierele din 2022, începând cu 2024 este necesar un nou permis de călătorie pentru toți vizitatorii în Regatul Unit.

Programul Electronic Travel Authorisation ( ETA ) este un program care implică un permis digital și va fi aplicat în mod universal, chiar și acelor țări ai căror cetățeni au beneficiat anterior de o scutire de vize.

Acest articol va detalia toate informațiile importante și relevante pentru cetățenii luxemburghezi care intenționează să călătorească în Regatul Unit după 2023. Acest ghid prezintă modul în care călătorii din Luxemburg vor fi afectați de introducerea sistemului ETA, precum și sfaturi utile pentru completarea cererii ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii luxemburghezi?

Programul ETA din Regatul Unit urmează să fie implementat integral până la sfârșitul anului 2024 și este foarte asemănător cu sistemele de imigrare din SUA și Canada, precum și din Australia și Noua Zeelandă.

Conform noii legislații, toate frontierele Regatului Unit vor fi complet digitalizate, iar ETA va lua forma unui permis digital care va permite intrarea tuturor vizitatorilor autorizați. Accesul acordat prin acest permis se aplică fiecăreia dintre cele patru țări din Regatul Unit: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Toate porturile de intrare vor face obiectul noului permis, inclusiv aeroporturile, porturile maritime și gările care servesc drept porturi de intrare pentru Eurostar. Toate eGates actuale vor fi, de asemenea, incluse în noul sistem.

Permisul se va aplica pentru toate motivele pentru călătorii de scurtă durată (mai puțin de șase luni), inclusiv călătorii de afaceri, vacanțe sau călătorii de agrement, vizite la prieteni sau familie, studii sau tratament medical.

În calitate de membru al UE, Luxemburgul este inclus automat pe lista celor 92 de țări eligibile pentru ETA. Criteriile pentru ETA pentru cetățenii luxemburghezi sunt aceleași ca și cele standardizate pentru toate celelalte țări.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii luxemburghezi?

Cetățenii luxemburghezi sunt călători entuziaști. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, 83% dintre luxemburghezi au făcut o călătorie în afara țării lor de origine în 2019, una dintre cele mai mari rate de călătorie în străinătate din UE.

Înainte de retragerea țării din Uniunea Europeană, vizitarea Regatului Unit era un simplu salt peste Canalul Mânecii cu cartea de identitate sau pașaportul, atât timp cât îndeplineați cerințele standard pentru vizitatori și nu intenționați să rămâneți mai mult de șase luni.

Începând cu 2024, indiferent de motivele călătoriei sau de metoda de transport, pentru cetățenii luxemburghezi este obligatorie o ETA pentru Marea Britanie. Orice persoană care călătorește fără un ETA valabil va fi refuzată la intrare.

Ce este procesul de solicitare ETA?

Deși este posibil să apară modificări pe măsură ce legislația va fi finalizată, mai sunt câteva detalii care trebuie puse la punct. Cu toate acestea, procesul de solicitare a ETA este cunoscut. Pentru a solicita un ETA pentru Regatul Unit, aveți nevoie de următoarele:

– Un pașaport valabil.
– O fotografie recentă de pașaport în format digital.
– O adresă de e-mail validă.

Există un formular care trebuie completat cu următoarele detalii:

– Detalii de identificare personală – numele și prenumele la naștere, data nașterii și adresa de domiciliu.
– Detalii despre pașaport – numărul, data și țara de eliberare.
– Detalii privind locul de muncă – numele, adresa și datele de contact ale angajatorului.
– Detaliile de călătorie – scopul vizitei și adresa de contact pe durata șederii în Regatul Unit.

De asemenea, fiecărui candidat i se va cere să dezvăluie anumite elemente de informații personale sensibile:

– Istoricul de imigrare și detalii despre orice dublă naționalitate sau cetățenie
– Antecedente penale
– Istoricul medicamentelor
– Întrebări privind sănătatea
– Afilieri sau asocieri cu grupuri interzise

Aceste informații vor fi verificate în bazele de date naționale și internaționale utilizate de forțele de frontieră și de alte departamente ale guvernului britanic, iar solicitanților care au primit semnalul roșu li se poate refuza acordarea unui ETA.

Cum se procesează cererea?

Solicitarea unui ETA britanic pentru cetățenii luxemburghezi trebuie să se facă online. Nu există alternativă. Nu există niciun proces de întocmire a documentelor și nici nu există un proces personal, așa cum este cazul cererilor de viză standard.

Timpul de procesare preconizat este de 48 până la 72 de ore, dar este recomandabil să depuneți cererea din timp și este recomandabil să nu vă faceți planuri ferme de călătorie până când cererea este aprobată.

Formularul de cerere trebuie să includă și plata prin card de debit sau de credit. Cererile fără detalii de plată nu vor fi procesate.

Cum va afecta ETA procesul de intrare?

Odată ce cererea ETA este aprobată, călătorii vor primi ETA sub forma unui permis digital care va fi legat de pașaportul lor.

Detaliile fiecărui călător căruia i s-a aprobat o ETA vor fi înregistrate în bazele de date avansate de informații despre pasageri. Acest lucru va fi disponibil pentru toți transportatorii care vor avea responsabilitatea de a se asigura că pasagerii pe care îi transportă în Regatul Unit au permisele necesare pentru a putea intra în mod legal.

O ETA nu garantează intrarea. Forțele de frontieră pot refuza intrarea și pot întoarce înapoi orice călător care este considerat inadmisibil în țară în conformitate cu legislația britanică.

În cazul în care aceasta a fost întotdeauna necesară înainte de introducerea acestui nou sistem, ETA nu acoperă sau înlocuiește necesitatea unei vize. Dacă doriți să rămâneți în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni sau dacă doriți să locuiți și să lucrați în Regatul Unit, aveți nevoie de viză.

Care este perioada de timp pe care o acoperă o ETA?

Legislația actuală prevede că ETA pentru Regatul Unit este valabilă pentru o perioadă de 180 de zile de la data eliberării și permite libertatea de a călători în toate cele patru țări din Regatul Unit. Singura excepție de la această regulă va fi situația în care pașaportul asociat expiră înainte de expirarea celor 180 de zile.

Niciun călător din oricare dintre cele 92 de țări enumerate, inclusiv Luxemburg, nu va fi autorizat să rămână în Regatul Unit după data expirării pașaportului său, indiferent dacă ETA este sau nu valabilă după această dată.

În cazul în care un cetățean luxemburghez se află încă în Regatul Unit atunci când ETA expiră, va trebui să depună o nouă cerere de prelungire a șederii legale. În unele cazuri, acest lucru ar putea necesita întoarcerea în țara de origine pentru a începe din nou procesul. Mai multe informații despre ETA în Marea Britanie pentru cetățenii luxemburghezi pot fi găsite în secțiunea Întrebări frecvente.