ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Palau: Ghidul călătorului dumneavoastră

Actualul program britanic de scutire de vize va fi în curând suspendat, fiind înlocuit cu noul sistem ETA până în anul 2024. Acest lucru îi va afecta pe cetățenii din Palau care călătoresc în Regatul Unit. În acest ghid veți afla cum funcționează noul sistem, la ce să vă așteptați de la el și cum pot solicita călătorii ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Palau?

ETA(Electronic Travel Authorisation) este o nouă inițiativă a guvernului britanic. Aceasta face parte dintr-un program mai amplu, menit să digitalizeze frontierele țării. ETA se bazează pe sistemele care au fost introduse în ultimii ani în alte țări, cum ar fi ESTA în Statele Unite sau ETA în Canada. Aceasta are un dublu scop: oferă guvernului o mai mare supraveghere asupra persoanelor care intră în Regatul Unit, permițând o monitorizare mai eficientă a acestora, și facilitează identificarea potențialelor riscuri de securitate.

ETA este conceput pentru a înlocui sistemul britanic de scutire de vize. Călătorii care au nevoie de viză în prezent vor avea nevoie în continuare de viză atunci când va fi introdusă ETA, dar vor fi afectați și cei care pot intra în prezent în Regatul Unit fără viză. ETA nu este o viză, ci le oferă călătorilor permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a rămâne acolo pentru o perioadă de până la șase luni.

Cum îi afectează ETA pe călătorii din Palau?

Palau se găsește pe lista celor 92 de țări ai căror cetățeni pot intra în Regatul Unit fără a solicita în prealabil o viză. La fel ca și călătorii din celelalte țări de pe această listă, cetățenii din Palau nu trebuie să completeze niciun fel de documente pentru a intra în Regatul Unit, având nevoie doar de un pașaport valabil. Când va fi introdus noul sistem, acest lucru se va schimba, deoarece aceștia vor trebui să solicite ETA pentru cetățenii din Palau.

Există o serie de motive diferite pentru care locuitorii din Palau aleg să călătorească în Regatul Unit. Aceste motive pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Deși cetățenii din Palau pot avea motive diferite pentru a vizita Regatul Unit, toți vor trebui să parcurgă același proces de solicitare a ETA. Există o singură ETA, astfel încât procesul nu se schimbă în funcție de scopul vizitei persoanei. Toți călătorii din Palau care intenționează să petreacă mai puțin de șase luni în Regatul Unit și cei care nu vor lucra în această țară trebuie să solicite un ETA.

Unii cetățeni din Palau vor avea nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. În prezent, cei care doresc să locuiască permanent în Regatul Unit, să lucreze acolo (chiar dacă doar temporar) sau să petreacă mai mult de șase luni în Regatul Unit au nevoie de viză. Acest lucru nu se va schimba atunci când va fi introdus noul program. Sistemul britanic de solicitare a vizelor este complet separat de ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii Palauani

Călătorii vor trebui să completeze formularul de cerere ETA online. De asemenea, trebuie să fie pregătiți să plătească online taxa de înscriere cu un card de debit sau de credit. Întrucât acest sistem este în întregime digital, călătorii nu vor avea la dispoziție alternative pe suport de hârtie.

În prezent, poate fi consultată o listă de cerințe pentru ETA. Cu toate acestea, este important să rețineți că aceste informații pot fi modificate. Sistemul nu a fost încă complet finalizat, iar unele detalii sunt încă neclare. De exemplu, prețul taxei de solicitare a ETA nu a fost încă publicat. Cu toate acestea, lista de cerințe care a fost publicată merită să fie consultată, deoarece le va da călătorilor o idee despre ce vor trebui să declare în formularul de cerere. Unele dintre cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale – acestea vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi o adresă în timpul șederii în țară.
– Un card de credit sau de debit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor anterioare în materie de imigrație și a apartenenței (trecute sau prezente) la grupuri sau organizații interzise.

Unul dintre obiectivele cheie ale sistemului ETA este întărirea securității Regatului Unit. Din acest motiv, călătorii sunt obligați să dezvăluie informații sensibile despre trecutul lor. Cererile ETA vor fi respinse în cazul în care solicitantul este considerat o amenințare la adresa siguranței țării.

Taxa nerambursabilă trebuie achitată și formularul trebuie completat în întregime înainte ca cererea ETA să poată fi procesată.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Palau

Se așteaptă ca transportatorii să facă din ETA din Regatul Unit o condiție de transport. Există deja un precedent în acest sens, cu programe similare în alte țări. Prin urmare, călătorii trebuie să se asigure că solicită ETA cu suficient timp înainte de data călătoriei. Pasagerilor care nu pot prezenta o ETA aprobată din Regatul Unit pentru cetățenii din Palau li se poate refuza îmbarcarea atunci când ajung la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare.

Se așteaptă ca o cerere ETA să fie procesată în 72 de ore înainte de a fi aprobată sau respinsă. În cazul în care este aprobat, călătorul va trebui să fie pregătit să arate ETA la aeroportul de plecare și din nou la sosirea în Regatul Unit.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, călătorii au la dispoziție câteva opțiuni. Aceștia pot alege să conteste respingerea. Chiar și în cazul unui apel respins, un călător poate încerca să solicite o viză pentru a vizita Regatul Unit. Aceștia trebuie să țină cont de faptul că acest proces este mai lung și mult mai complicat decât o cerere ETA.

Călătoria cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Palau

Odată ce un cetățean din Palau a primit aprobarea pentru ETA, acesta poate vizita Regatul Unit și poate rămâne în această țară pentru o perioadă de până la șase luni. Cu toate acestea, resortisanții din Palau nu pot lucra pe durata șederii în această țară, dar li se permite să se înscrie la cursuri de scurtă durată. Regatul Unit are patru țări constitutive: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Nu există niciun control la frontieră între aceste patru națiuni, astfel încât un cetățean din Palau care deține un ETA poate circula liber. Cu toate acestea, Republica Irlanda este o țară independentă, iar ETA din Regatul Unit nu va fi valabilă în această țară.

Deoarece Palau este atât de departe de Europa, mulți cetățeni din Palau aleg să viziteze alte țări europene în cadrul călătoriei lor. În acest caz, ei vor trebui să cerceteze cerințele de intrare în diferite țări înainte de a-și începe călătoria. Regatul Unit nu este membru al zonei comune de călătorie Schengen și nici al Uniunii Europene. ETA este valabilă doar pentru intrarea în Regatul Unit și nu are nicio relevanță juridică în alte părți ale Europei. Călătorii din Palau ar trebui să știe că Uniunea Europeană este în prezent în curs de implementare a noului său sistem de autorizare a călătoriilor, denumit programul ETIAS.