ETA din Regatul Unit pentru cetățenii papuași: Ghidul călătorului

În prezent, Regatul Unit este în curs de a introduce noul sistem ETA. Acest program, care urmează să fie implementat integral până în anul 2024, va înlocui actualul sistem de scutire de vize. Cetățenii din Papua Noua Guinee se vor număra printre cei afectați de acest nou sistem de permise de călătorie. Citiți în continuare un ghid complet despre ETA, la ce să vă așteptați atunci când călătoriți și cum să o solicitați.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii papuași?

Noul program ETA face parte dintr-o inițiativă a guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării. ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (autorizație electronică de călătorie), înlocuiește actualul sistem de scutire de vize. Acesta se bazează pe sistemele de succes deja existente în alte țări, cum ar fi ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada. La fel ca aceste sisteme, ETA din Regatul Unit va oferi guvernului o mai bună supraveghere a persoanelor care intră în țară, permițând o monitorizare mai eficientă a frontierelor și identificarea potențialelor riscuri de securitate.

ETA este un permis de călătorie, nu o viză. Acesta va fi eliberat călătorilor care intenționează să petreacă mai puțin de șase luni în Regatul Unit. Călătorii care au nevoie de viză pentru a intra în țară nu vor fi afectați de introducerea acestui nou program.

Cum vor fi afectați călătorii papuași?

În calitate de membru al Commonwealth-ului, Papua Noua Guinee este una dintre cele 92 de țări care beneficiază de programul de scutire de vize al Regatului Unit. În prezent, călătorii din aceste țări pot intra în Regatul Unit doar cu pașapoartele lor și fără alte documente. Acest lucru se va schimba atunci când va fi implementat sistemul ETA. Cetățenii din Papua Noua Guinee nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit, dar vor trebui să solicite un ETA înainte de a călători.

ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Papua Noua Guinee va fi disponibil pentru călătorii care vin în Regatul Unit din mai multe motive diferite. Aceste motive pot include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Procesul de solicitare a ETA este același pentru toți vizitatorii, indiferent de motivul călătoriei lor. Cu un ETA aprobat, papuașii pot intra în Marea Britanie și pot petrece până la șase luni în această țară.

În prezent, unii papuași trebuie să solicite o viză pentru Marea Britanie. Acesta este cazul cetățenilor din Papua Noua Guinee care doresc să lucreze în Regatul Unit, să se stabilească permanent sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară. Acești călători nu vor fi afectați de introducerea noului sistem. Cererile de viză vor rămâne complet separate de ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii papuași

Papuașii care doresc să călătorească în Marea Britanie vor trebui mai întâi să completeze formularul de cerere ETA. Ei vor trebui să facă acest lucru online. Deoarece sistemul ETA se dorește a fi complet digital, nu vor exista alternative offline. Procesul de solicitare implică, de asemenea, o taxă. Aceasta poate fi plătită online cu ajutorul unui card de debit sau de credit.

Au fost publicate unele informații despre cerințele pentru cererea ETA. Cu toate acestea, aceste informații nu au fost finalizate, iar unele detalii sunt incomplete. De exemplu, ETA va avea o taxă de înscriere, dar suma pe care o va costa această taxă nu a fost încă anunțată. Alte criterii pot fi, de asemenea, supuse unor modificări, cum ar fi perioada de valabilitate a pașaportului solicitantului.

Cu toate că aceste informații se pot schimba, merită totuși să fie analizate. Acesta le oferă călătorilor papuași o idee despre ceea ce îi așteaptă atunci când completează formularul de cerere ETA. Unele dintre cerințe vor include probabil următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

O parte a sistemului ETA este concepută pentru a proteja Regatul Unit de amenințările la adresa securității. Din acest motiv, călătorilor li se cere să furnizeze informații despre cazierul lor judiciar și așa mai departe. Solicitanții care sunt identificați ca reprezentând un potențial risc de siguranță vor fi marcați în sistem, iar cererile lor vor fi respinse.

Înainte ca o cerere să poată fi procesată, formularul trebuie completat corect și taxa trebuie plătită integral.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii papuași

În alte țări cu sisteme similare de permise de călătorie digitale, transportatorii au adoptat un permis aprobat ca o condiție de transport. Se pare că acest precedent va fi urmat în cazul Regatului Unit. Acest lucru înseamnă că pasagerilor li se va cere să prezinte, înainte de a se îmbarca la aeroportul de plecare, legitimația de călătorie aprobată de Regatul Unit pentru cetățenii papuași. În cazul în care nu pot face acest lucru, li se poate refuza îmbarcarea.

Având în vedere acest lucru, călătorii ar trebui să solicite ETA, acordând suficient timp pentru procesare. Este de așteptat ca o cerere să fie aprobată sau respinsă în termen de 72 de ore. O ETA aprobată trebuie prezentată la aeroportul de plecare, apoi din nou la sosirea în Regatul Unit.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate face recurs. În cazul în care recursul nu este admis, este posibil să poată solicita o viză pentru a vizita Regatul Unit. Procesul de solicitare a vizei este mai lung și mai complicat decât cel de solicitare a ETA.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii papuași

Odată ce un papuaș a primit aprobarea pentru un ETA, acesta poate intra în Regatul Unit și poate petrece până la șase luni în această țară. În această perioadă, nu pot lucra, dar li se permite să se înscrie la cursuri de studii. De asemenea, li se permite să se deplaseze liber în Regatul Unit, fără alte formalități, folosind diferite mijloace de transport. Aceștia pot călători între oricare dintre cele patru țări constitutive ale Regatului Unit: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Republica Irlanda, care este independentă, nu este acoperită de ETA și are propriile cerințe de intrare.

ETA le permite papuașilor să intre în Regatul Unit, dar nu are valabilitate legală în nicio altă țară europeană. Regatul Unit nu este membru al spațiului comun de călătorie Schengen și nici al Uniunii Europene. Papuașii care doresc să viziteze alte țări europene vor trebui să verifice cerințele de intrare înainte de a călători. În prezent, Uniunea Europeană este în curs de a introduce propriul sistem digital de permise de călătorie, ETIAS, ceea ce ar putea afecta călătorii papuași care doresc să viziteze această țară.