ETA în Marea Britanie pentru cetățenii danezi: Un ghid complet

Din 2024, Marea Britanie va adopta un nou sistem ETA care îi va afecta pe vizitatorii danezi. Acest nou sistem prevede că toți vizitatorii din Regatul Unit care nu au nevoie de viză pentru a călători trebuie să solicite acum permisiunea de a intra în țară sub forma unui ETA. Acest proces online va deveni o parte obligatorie a procesului de intrare în Regatul Unit. Aflați în acest ghid ce presupune ETA pentru cetățenii danezi, inclusiv cum, când și unde să depuneți cererea.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii danezi

Marea Britanie își va lansa noul sistem ETA în 2024, iar faza de testare va avea loc în 2023. ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este ca o scutire electronică de vize și acționează ca un permis. Cei care au experiență de călătorie în SUA sunt familiarizați cu conceptul de ESTA (Electronic System for Travel Authorization). În mod similar, Danemarca și UE adoptă propriul sistem ESTA (Sistemul european de informații și autorizații de călătorie) pentru călătorii care nu fac parte din UE și care nu au nevoie de viză.

Noul sistem ETA din Regatul Unit a fost anunțat ca parte a planurilor generale de imigrare prezentate în proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele. Obiectivele acestui proiect de lege sunt atât consolidarea securității la frontieră, cât și digitalizarea completă a intrărilor la frontieră. Pentru vizitatorii danezi în Regatul Unit, acest lucru înseamnă că va fi necesară o planificare suplimentară pentru a completa o cerere online de „permisiune de călătorie”, o ETA.

Noul sistem ETA va afecta 92 de țări, inclusiv toate statele UE și Danemarca. Aceste țări nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit pentru sejururi scurte, fiind cunoscute și sub numele de „non-visa nationals”. Cetățenii care nu dețin viză pot vizita Regatul Unit fără viză pentru o perioadă de până la 6 luni, în scopuri turistice, printre altele. Printre acestea se numără înscrierea la studii, călătoriile de afaceri și reuniunile de familie. În cazul în care un vizitator îndeplinește aceste cerințe, acesta poate călători fără viză în Regatul Unit cu un ETA. Este necesară o viză pentru călătorii prelungite, angajare, căsătorie sau stabilire.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii danezi?

Noul ETA pentru Regatul Unit este o etapă nouă și suplimentară pe care toți danezii trebuie să o parcurgă. Vizitatorii danezi în Regatul Unit nu mai pot călători doar cu pașaportul; ei trebuie să fi primit un ETA înainte de sosire. Acest lucru va schimba libertatea de călătorie pe care danezii o primeau cândva în Regatul Unit, deoarece nu vor mai putea intra în Regatul Unit la fel de ușor ca atunci când călătoreau în UE.

Danezii încă nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit pentru o perioadă de până la 180 de zile. În schimb, aceștia trebuie să solicite un ETA britanic pentru cetățenii danezi înainte de a călători. Fără un ETA, danezii nu vor putea intra în Marea Britanie. Cererea ETA este un proces online scurt, care nu durează mai mult de 10 minute. Nu este nevoie de documente fizice sau de cereri personale la consulat, după cum se arată mai jos.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii danezi

Cererea ETA nu a fost încă finalizată în totalitate. Cu toate acestea, elementele de bază au fost publicate. În primul rând, a fost publicată o listă a cetățenilor care sunt acum eligibili pentru ETA. De asemenea, este cunoscută o listă suplimentară de cerințe preconizate. Pe măsură ce ETA trece prin anul de probă, aceste detalii pot fi modificate.

Cetățenii danezi trebuie să solicite un ETA online prin intermediul portalului oficial al Regatului Unit înainte de a călători. Nu este nevoie să vă deplasați la un consulat sau la un centru de vize, deoarece totul se realizează online. Solicitantul trebuie să aibă la îndemână următoarele documente atunci când trimite formularul online:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Danemarca.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii, ocupația și datele de contact.
– Scopul și detaliile privind aranjamentele de călătorie ale solicitantului în Regatul Unit.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de înscriere.

Solicitanții danezi trebuie să semneze, de asemenea, un formular de divulgare a informațiilor care confirmă că nu au antecedente penale, nu au comis infracțiuni în materie de imigrație și nu fac parte dintr-un grup sau organizație interzisă. La aceste întrebări de securitate trebuie să se răspundă cu sinceritate. În cazul în care se constată că un solicitant reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit, cererea sa va fi respinsă. Este posibil ca solicitanților cu antecedente penale să li se ceară să completeze în schimb o cerere de viză standard.

Procesarea ETA pentru cetățenii danezi în Regatul Unit

Deși timpul de depunere a cererii ETA este scurt, procesarea acesteia va dura ceva timp. Durata de procesare este estimată între 48 și 72 de ore. Solicitantul va primi o confirmare odată ce ETA este aprobat.

Întrucât timpul potențial de procesare este de 72 de ore, solicitanții danezi trebuie să se asigure că depun cererea cu suficient timp înainte de data preconizată pentru călătorie. În cazul în care nu se prezintă un ETA valabil, se va refuza intrarea persoanei în cauză, chiar dacă ETA este încă în curs de procesare. În cazul în care ETA este respinsă, este de așteptat să existe un proces de apel.

Cetățenii danezi nu trebuie să solicite un ETA în Danemarca, ci pot face acest lucru în format digital de oriunde din afara Regatului Unit. Aceasta permite trecerea frontierelor și plecări în toată Europa, inclusiv traversarea Canalului Mânecii. Indiferent de modul în care solicitantul intenționează să intre în Regatul Unit, la frontieră trebuie să prezinte un ETA valabil. De asemenea, transportatorii trebuie să verifice pasagerii înainte de îmbarcare. În cazul în care nu prezintă un ETA, pasagerului i se poate refuza îmbarcarea în țara sa de origine. La sosirea în Regatul Unit, cetățenii danezi pot trece prin porțile electronice care scanează și confirmă ETA și pașaportul biometric al pasagerului pentru un acces rapid la frontieră.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii danezi în Regatul Unit

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru călătoriile în Regatul Unit, permițând danezilor să viziteze Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără a fi nevoie de documente suplimentare. Aceasta include, de asemenea, majoritatea dependențelor Coroanei, inclusiv Insula Man, Jersey și Guernsey. În calitate de membri ai UE, cetățenii danezi pot, de asemenea, să călătorească fără viză în Regatul Unit prin Republica Irlanda cu un ETA. Pentru detalii suplimentare, călătorii pot consulta secțiunea Întrebări frecvente privind ETA în Marea Britanie.

Daneză în Regatul Unit

Cetățenii danezi pot călători fără viză în Regatul Unit și trebuie doar să solicite un ETA înainte de a pleca. Fie că se află în Marea Britanie pentru turism, afaceri sau familie, vizitatorii danezi au la dispoziție 6 luni de la data intrării în țară pentru a explora țara. Există multe porturi de intrare pentru călătorii danezi, cu zboruri directe din Copenhaga, Billund, Aarhus și Aalborg către toate orașele din Marea Britanie.