ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Botswana: Ce trebuie să știți înainte de a pleca

În prezent, cetățenii din Botswana care doresc să călătorească în Regatul Unit beneficiază de programul de scutire de vize al acestei țări. Cu toate acestea, acest program va fi întrerupt în curând și va fi înlocuit de noul sistem ETA. Acest lucru îi va afecta pe cetățenii din Botswana care călătoresc în Regatul Unit, precum și pe cetățenii din peste 90 de alte țări. Citiți acest ghid pentru a afla cum îi va afecta noul sistem pe călătorii botoșăneni și la ce să vă așteptați înainte și după sosirea în Marea Britanie.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Botswana?

ETA(Electronic Travel Authorisation) este un nou sistem digital de călătorie care ar urma să fie implementat de guvernul britanic înainte de sfârșitul anului 2024. Acest program se bazează pe programe deja existente în țări precum Statele Unite și Canada. Acesta urmează să înlocuiască actualul program de scutire de vize al Regatului Unit.

ETA este, în esență, un formular digital care le va acorda vizitatorilor permisiunea de a intra în Regatul Unit. Acesta servește drept permis și va trebui prezentat la aeroport înainte de plecare și la sosire. Mulți călători vor trebui să solicite un ETA, nu doar turiștii – sistemul va acoperi și vizitatorii care vin în țară în interes de afaceri, cei care își vizitează prietenii sau familia, studenții înscriși la cursuri în Regatul Unit, precum și persoanele care vin în țară pentru a primi tratament medical.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii botoșăneni?

Ca majoritatea țărilor din Commonwealth, Botswana beneficiază de un program de scutire de vize cu Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că, în prezent, cetățenii din Botswana pot intra în Regatul Unit pentru perioade scurte de timp fără a fi nevoie să solicite o viză. ETA nu va schimba acest lucru. Cu toate acestea, va fi necesar ca botoșănenii să dețină un ETA înainte de a putea intra în Regatul Unit. Este important de reținut că ETA nu este o viză. Procesul de solicitare este mult mai simplu și mai rapid decât cel de obținere a unei vize.

Odată ce a fost eliberat un ETA pentru cetățenii din Botswana, călătorul poate rămâne în țară pentru o perioadă de până la șase luni. Aceștia nu pot lucra în Regatul Unit. În cazul în care doresc să rămână în țară pentru o perioadă mai lungă de timp sau intenționează să lucreze în Regatul Unit, atunci vor trebui să parcurgă un proces separat de solicitare a vizei.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Botswana

Înainte de a începe să depună cererea ETA, călătorii trebuie să verifice dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Cetățenii botoșăneni se află pe lista ETA. De asemenea, ar trebui să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Acest lucru se poate schimba în viitor, pe măsură ce sistemul va intra în vigoare. Cu toate acestea, lista actuală oferă o imagine de ansamblu a ceea ce poate aștepta fiecare solicitant.

Formularul de cerere ETA este disponibil doar online. Acesta este un sistem complet digital conceput pentru a ajuta guvernul să își atingă obiectivul de digitalizare a frontierelor, astfel încât nu există nicio alternativă pe suport de hârtie. Atunci când completează formularul, călătorii trebuie să se asigure că au pregătit deja toate informațiile necesare, cum ar fi:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă care să respecte liniile directoare privind fotografia de pașaport.
– Informații personale, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, date de contact etc.
– Scopul vizitei în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, inclusiv adresa lor în timpul șederii în țară.
– Plata taxei ETA.

În plus față de aceste informații, solicitanții vor trebui să dezvăluie detalii despre trecutul lor. Solicitanții ETA vor fi întrebați dacă au cazier judiciar, dacă au comis vreodată vreo infracțiune în materie de imigrație și dacă sunt sau au fost vreodată membri ai unui grup sau organizație interzisă. În cazul în care se consideră că reprezintă un risc de securitate pentru Regatul Unit, cererea lor nu va fi aprobată.

Procesarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Botswana

ETA are un timp de procesare de până la 72 de ore. Formularul trebuie completat în întregime, iar taxa nerambursabilă trebuie plătită înainte de începerea perioadei de procesare.

Se așteaptă ca multe companii aeriene și alți transportatori să condiționeze transportul de o ETA aprobată. Prin urmare, este esențial ca călătorii să solicite ETA cu suficient timp înainte de sosirea la aeroport pentru ca aceasta să fie procesată complet. Pasagerilor care ajung la poarta de îmbarcare fără a prezenta personalului companiei aeriene un ETA aprobat li se poate refuza îmbarcarea.

În cazul în care ETA este respinsă din orice motiv, călătorii pot contesta decizia sau pot trece printr-un proces separat de solicitare a vizei. Acest lucru va dura mult mai mult timp, așa că este un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când depuneți cererea. Călătorii vor trebui să prezinte dovada ETA la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit.

Călătoriile cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii botoșăneni

După ce ETA pentru cetățenii din Botswana a fost aprobat, un călător poate petrece până la șase luni în Regatul Unit. În Regatul Unit, aceștia se pot bucura de libertatea de circulație. Deși Regatul Unit este format din patru țări constitutive, nu există un control la frontierele interne. Prin urmare, un călător cu un ETA valabil poate vizita Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord după cum dorește. Aceștia pot călători în interiorul țării cu avionul, trenul, feribotul sau cu mașina.

ETA este valabilă numai pentru Regatul Unit. Întrucât Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene și nici al spațiului Schengen, un ETA aprobat nu va avea niciun beneficiu sau valabilitate pentru călătorii care doresc să viziteze alte țări europene. Cei care intenționează să treacă granița în Republica Irlanda, să ia trenul spre Franța sau să viziteze orice altă țară europeană în cadrul călătoriei lor vor trebui să analizeze cerințele de intrare relevante și să solicite separat orice documente sau permise.

Vizitatori Botswanezi în Marea Britanie

Botswana a fost în trecut Protectoratul britanic al Bechuanalandului, dar și-a câștigat independența în 1966. Continuă să aibă legături puternice cu Regatul Unit, iar primul său președinte, marele patriot Seretse Khama, a fost decorat cu KBE de către regina Elisabeta a II-a. Este o țară mică, cu o populație de doar 2,3 milioane de locuitori și o densitate a populației extrem de scăzută, datorită condițiilor inospitaliere ale deșertului Kalahari.

În ciuda dimensiunilor sale reduse, Botswana este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, în mare parte datorită industriei sale înfloritoare de diamante. Acest lucru înseamnă că tot mai mulți cetățeni botoșăneni vizitează Marea Britanie pentru afaceri și de plăcere. Marea Britanie are o mică diasporă botoșăneană, iar apartenența la Commonwealth înseamnă că relațiile dintre cele două țări sunt prietenoase, astfel încât acest lucru creează un context pozitiv pentru vizitatori.