ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Liechtensteiner: Un ghid complet

Dacă intenționați să vizitați Marea Britanie, va trebui să vă familiarizați cu noul sistem ETA al Regatului Unit începând cu 2023. Acest nou sistem impune ca mulți vizitatori, inclusiv cei din Liechtenstein, să solicite permisiunea de a vizita Regatul Unit sub forma unui ETA. Aflați în acest ghid cum va funcționa acest sistem și cum să solicitați un ETA pentru cetățenii din Liechtenstein.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Liechtenstein?

Noul sistem ETA din Regatul Unit va fi lansat în 2023, cu o implementare completă până la sfârșitul anului 2024. ETA, care înseamnă Electronic Travels Authorisation (autorizație electronică de călătorie), este un sistem de permise necesar pentru a intra în Regatul Unit. Pentru cei care au experiență de călătorie în SUA, se așteaptă ca ETA din Regatul Unit să fie similar cu sistemul ESTA (Electronic System for Travel Authorization) din Statele Unite, necesar pentru a avea acces.

ETA din Regatul Unit a fost lansată ca parte a noului proiect de lege privind naționalitatea și frontierele din această țară. Acest nou proiect de lege este menit să consolideze securitatea frontierelor Regatului Unit, să controleze mai bine numărul de imigranți și să digitalizeze frontierele țării pentru accesul fără contact. Pentru vizitatorii din Liechtensteiner, acest lucru înseamnă că trebuie completată o cerere înainte de sosirea în Regatul Unit.

Noile norme ETA afectează în total 92 de țări, inclusiv toate țările UE, cu excepția Republicii Irlanda și a statelor membre ale SEE, precum Liechtenstein. Aceste țări nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit și pot vizita Regatul Unit pentru o perioadă de până la 180 de zile pentru șederi scurte, cum ar fi călătoriile turistice sau de afaceri.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii din Liechtensteiner?

Noile norme ETA adaugă un pas în plus la procesul de planificare a vizitei în Regatul Unit. Cetățenii din Liechtenstein nu mai pot vizita Regatul Unit fără un ETA prin simpla sosire la frontieră. În schimb, aceștia trebuie să își planifice în prealabil șederea prin completarea și primirea unui ETA înainte de călătorie. În lipsa unui ETA, persoanei respective i se va refuza intrarea în țară. Acest lucru face ca deplasarea în Regatul Unit să fie mai puțin ușoară decât în întreaga UE și în spațiul Schengen. De asemenea, pentru a intra în Regatul Unit este acum necesar un pașaport, alături de un ETA, în timp ce până în 2021 era necesară doar o carte de identitate națională.

În timp ce în prezent trebuie să se completeze un ETA înainte de sosire, cetățenii din Liechtenstein nu trebuie să depună o cerere de viză. În schimb, ETA este un formular online rapid care necesită informații de bază și detalii despre pașaport. Pentru obținerea unui ETA nu sunt necesare documente fizice sau vizite la consulat. Cei care plănuiesc o ședere mai îndelungată în Regatul Unit sau care se căsătoresc, se stabilesc sau încep să lucreze trebuie să solicite o viză.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii Liechtensteiner

Sistemul ETA este încă în curs de finalizare, dar cerințele de bază au fost anunțate. În primul rând, au fost anunțați toți resortisanții așteptați care sunt acum eligibili pentru un ETA. Printre acestea se numără aproximativ 92 de țări care beneficiază în prezent de scutire de vize, inclusiv Lichtenstein. A fost publicată o listă suplimentară de cerințe pentru cei care pregătesc o cerere. Acestea se pot schimba, pe măsură ce ETA va fi testată pe parcursul anului 2023, înainte de punerea în aplicare completă în 2024.

Pentru a solicita un ETA online, Liechtensteiner trebuie să facă acest lucru prin intermediul portalului oficial al Regatului Unit. Cererea este concepută pentru a fi completată online în maximum 10 minute. Pentru a grăbi acest proces, solicitantul ar trebui să aibă la îndemână următoarele informații:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Lichtenstein.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, care includ numele și prenumele solicitantului, data nașterii, ocupația și datele de contact.
– Scopul și detaliile aranjamentelor de călătorie în Regatul Unit, cum ar fi datele.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de solicitare a ETA.

De asemenea, trebuie completat un formular de divulgare a informațiilor pentru a confirma că solicitantul nu are antecedente penale, nu a comis nicio infracțiune în materie de imigrație și nu este membru (nici în trecut, nici în prezent) al unui grup sau al unei organizații interzise. Aceste întrebări de securitate pot afecta rezultatul unei ETA, iar candidaților cu antecedente penale, de exemplu, li se poate cere să solicite o viză.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Liechtensteiner

ETA este conceput pentru a nu dura mai mult de 10 minute. Cu toate acestea, timpul de procesare poate dura până la 72 de ore. Acest lucru înseamnă că solicitanții trebuie să aloce suficient timp pentru a depune cererea și a primi ETA înainte de a călători. Solicitantul va fi notificat prin e-mail atunci când i se confirmă ETA. Pot apărea întârzieri și potențiale respingeri, iar pentru acestea din urmă există un proces de apel. Deși acest timp de procesare nu permite călătoria în aceeași zi, poate fi solicitat de oriunde din afara Regatului Unit, permițând astfel călătorii de ultim moment.

Indiferent de modul în care solicitantul intră în Regatul Unit, trebuie să scaneze sau să prezinte la frontieră un ETA valabil. Transportatorii, cum ar fi companiile aeriene, vor trebui să își verifice pasagerii pentru a se asigura că aceștia dețin un ETA valabil. În cazul în care pasagerul nu prezintă un ETA, i se poate refuza îmbarcarea. La sosirea în Regatul Unit, ETA trebuie să fie scanate la porțile electronice din aeroporturi sau prezentate la punctele de securitate la frontieră pentru cei care călătoresc cu feribotul maritim.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Liechtenstein

Un ETA pentru cetățenii din Liechtensteiner va fi valabil pentru călătorii în Regatul Unit, permițându-le să călătorească în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fără a fi nevoie de documente suplimentare. Aceasta include dependențele Coroanei, cum ar fi Insula Man, Jersey sau Guernsey. Călătorii din Liechtenstein sunt încurajați să consulte întrebările frecvente privind ETA în Regatul Unit pentru informații suplimentare.

Liechtensteinii din Regatul Unit

Cetățenii din Liechtenstein călătoresc fără viză în Regatul Unit și trebuie doar să solicite online un ETA înainte de a călători. Marea Britanie oferă o multitudine de atracții care îi atrag pe vizitatorii din Liechtenstein, inclusiv Turnul Londrei, Catedrala St Paul și British Museum, unde sunt expuse tipărituri istorice din Liechtenstein. În ciuda numărului mic de 38 254 de locuitori, liechtensteinienii călătoresc frecvent în Regatul Unit, atât pentru plăcere, cât și pentru afaceri, Liechtenstein fiind printre primii semnatari ai acordurilor comerciale post-Brexit ale Regatului Unit.