ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Monacan: Un ghid pentru noul sistem

Ministerul de Interne a anunțat că sistemul ETA îi va afecta pe cei care intenționează să viziteze Regatul Unit începând cu 2023/2024. Mai exact, călătorii care se află în prezent sub incidența programului de scutire de vize vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA) înainte de a putea intra în țară. Acest ghid oferă informații despre cerințele și procesul de obținere a ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Monaco, inclusiv îndrumări privind criteriile de eligibilitate, durata de procesare a cererilor și alte detalii utile pentru o cerere de succes.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Monacan?

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Monacan este un nou permis digital de autorizare a călătoriei, care va fi legat de pașapoartele biometrice ale călătorilor. Sistemul nu înlocuiește actuala viză britanică, dar îi afectează pe cetățenii din țările care sunt în prezent scutite de viză, cum ar fi Monaco. Toți cetățenii monahi care intenționează să viziteze Marea Britanie începând cu sfârșitul anului 2023 trebuie să solicite un ETA. Sistemul va fi implementat integral până la sfârșitul anului 2024, moment în care toți cetățenii din Monaco care călătoresc în Regatul Unit vor trebui să aibă un ETA valabil.

Principalul avantaj al ETA față de viză este că călătorii pot depune cererea online, ceea ce ar trebui să facă procesul mai rapid și mai simplu. Printre programele similare sistemului ETA din Regatul Unit se numără ETA din Australia și ESTA din America. Sistemul ETA din Regatul Unit permite călătorilor eligibili din 92 de țări să intre în Regatul Unit în scop turistic, pentru afaceri, tratament medical și în scopuri familiale.

Posesorii de ETA pot rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni și se pot bucura de tot ceea ce țara are de oferit, de la orașele aglomerate și orașele istorice până la peisajele rurale. Cu toate acestea, pentru acei călători care intenționează să viziteze Regatul Unit în scop de muncă, este esențial să rețineți că este necesară o viză. Vizele de muncă sunt eliberate, de obicei, pentru o anumită perioadă de timp și le permit titularilor să se angajeze ca angajați plătiți în Regatul Unit.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii din Monacan?

Monaco este considerată o țară dezvoltată, cu reguli și politici stricte în materie de imigrație. Pașaportul monegasc se află în prezent pe locul 15 în topul pașapoartelor la nivel mondial. Cetățenii din Monaco pot avea acces fără vize în 177 de țări. Acordul Schengen, care a intrat în vigoare în 1995, a eliminat pașapoartele și controalele la frontierele interne între 26 de țări europene. Astfel, călătoria în țările învecinate Monaco este mult mai ușoară pentru cetățenii monegasci, deoarece aceștia nu au nevoie de viză pentru a călători în zona Schengen.

Regatul Unit nu face parte din zona Schengen, dar există un program de scutire de vize care le permite cetățenilor din Monaco să intre în Regatul Unit fără viză. Cu toate acestea, odată cu eliminarea de către guvernul britanic a programului de scutire de vize și înlocuirea acestuia cu sistemul ETA, toate acestea se vor schimba. Cetățenii din Monacan vor trebui să solicite ETA înainte de a pleca în Regatul Unit.

Solicitarea ETA pentru Marea Britanie pentru cetățenii din Monacan

Solicitarea unei vize pentru Regatul Unit poate fi un proces lung și anevoios. Există mai multe cereri diferite care trebuie completate și trebuie depuse o gamă largă de documente justificative. În multe cazuri, solicitantul va trebui să participe și la un interviu. Întregul proces poate dura câteva săptămâni și, adesea, se așteaptă mult timp până la luarea unei decizii. Acest lucru poate fi frustrant pentru cei care încearcă să călătorească în Regatul Unit pentru muncă sau tratament medical.

Din fericire, solicitarea unui ETA pentru Marea Britanie pentru cetățenii din Monacan este un proces mult mai simplu decât solicitarea unei vize. În primul rând, solicitanții vor trebui să completeze un formular online cu informațiile lor personale. Apoi, aceștia vor trebui să trimită formularul pentru aprobare. Întregul proces poate fi finalizat în doar câteva minute și nu este nevoie să furnizați documente detaliate sau să vă supuneți unui interviu.

Eligibilitate ETA pentru Marea Britanie

Pentru a fi eligibili pentru ETA în Regatul Unit, solicitanții trebuie să provină din una dintre cele 92 de țări aflate pe lista țărilor eligibile. Există unele excepții în ceea ce privește persoanele care trebuie să solicite ETA. Printre aceste persoane scutite de ETA se numără deținătorii de pașapoarte britanice, cetățenii britanici de peste mări, supușii britanici, cetățenii din teritoriile britanice de peste mări și deținătorii de pașapoarte irlandeze.

Scutirea pentru deținătorii de pașapoarte irlandeze se datorează acordului privind spațiul de călătorie comun dintre Regatul Unit și Irlanda. Acest acord permite cetățenilor ambelor țări să călătorească, să studieze, să locuiască și să muncească liber în oricare dintre ele fără a avea nevoie de viză. Citiți mai multe despre criteriile de eligibilitate aici.

Cerințe ETA pentru Marea Britanie

Călătorii din Monacan trebuie să aibă un pașaport electronic valabil pentru a solicita ETA pentru Marea Britanie. În cazul în care nu au un pașaport valabil, vor trebui să obțină unul de la agenția guvernamentală locală. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că pașaportul lor mai are o valabilitate de cel puțin șase luni. În plus, solicitanții trebuie să demonstreze că intenționează să rămână în Regatul Unit pentru mai puțin de șase luni.

Scopul șederii lor trebuie să fie de afaceri, turistic sau de tranzit. În cele din urmă, solicitanții nu trebuie să fie considerați o amenințare la adresa siguranței publice sau a securității naționale. Cei care au încălcat anterior orice politică de imigrare în orice țară pot fi considerați neeligibili pentru ETA. Aflați mai multe despre cerințele ETA pentru Marea Britanie aici.

Cerere ETA pentru Marea Britanie

Există mai multe cerințe pe care solicitanții ar trebui să le aibă la îndemână înainte de a începe procesul de solicitare. Aceste cerințe includ:

Informații personale

Monacanii vor trebui să furnizeze unele informații personale, cum ar fi numele complet, data nașterii și sexul. De asemenea, va trebui să furnizeze informații despre pașaport, cum ar fi numărul pașaportului, data eliberării și data expirării. În cele din urmă, solicitanții vor trebui să furnizeze informații de contact, cum ar fi o adresă de e-mail și un număr de telefon.

Informații de lucru

De asemenea, candidații vor trebui să furnizeze unele informații despre locul de muncă, cum ar fi numele angajatorului și adresa de e-mail. În cazul în care solicitantul este un lucrător independent, acesta va trebui să furnizeze informații similare despre activitatea sa.

Întrebări privind eligibilitatea

Solicitanților li se vor pune o serie de întrebări pentru a determina dacă sunt eligibili pentru un ETA în Regatul Unit. De exemplu, vor fi întrebați dacă au fost condamnați penal, dacă au fost acuzați de terorism, dacă dețin și consumă droguri sau dacă li s-a refuzat vreodată intrarea în Regatul Unit. Solicitanții ar trebui să răspundă sincer la aceste întrebări; dacă o cerere este respinsă deoarece solicitantul a făcut o prezentare eronată a propriei identități, i se poate interzice să mai solicite un ETA pentru Regatul Unit în viitor.

Plata

După ce au completat formularul de cerere, solicitanții vor trebui să plătească taxa de înscriere folosind un card de credit sau de debit. Taxa de înscriere nu a fost încă precizată. După ce plata a fost procesată, cererea va fi considerată completă și va intra în coada de procesare.

Timp de procesare

În general, cererile sunt procesate în câteva zile; cu toate acestea, timpii de procesare pot varia în funcție de perioada anului și de volumul de muncă al Serviciului de Vize și Imigrări al Regatului Unit. În cazul în care cererea pentru ETA este respinsă, solicitanții pot oricând să solicite o viză, dacă sunt eligibili. Pentru mai multe informații despre ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Monacan, călătorii pot consulta pagina de întrebări frecvente.