ETA pentru cetățenii nicaraguayeni

Dacă sunteți cetățean nicaraguan și intenționați să vizitați Regatul Unit în următorii doi ani, trebuie să fiți la curent cu noile reglementări de călătorie.

În conformitate cu noua legislație privind frontierele și imigrația, începând cu 2024, toate frontierele britan ice vor fi digitalizate, iar toți vizitatorii de scurtă ședere vor avea nevoie de un permis digital (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.

Noua ETA pentru Regatul Unit se aplică tuturor formelor de călătorie și este necesară, indiferent dacă luați un zbor de 13 ore din Nicaragua spre Londra sau intrați în Regatul Unit cu feribotul sau cu trenul Eurostar din Europa continentală. Toate aeroporturile, porturile maritime și porturile Eurostar vor fi dotate cu eGates pentru verificarea ETA.

Mai jos sunt enumerate toate informațiile de care un cetățean nicaraguan ar putea avea nevoie pentru a călători cu succes în Regatul Unit începând cu 2024, inclusiv modul în care veți fi afectat de noul sistem ETA și de procesul de aplicare.

Ce este ETA în Marea Britanie?

Noul ETA din Regatul Unit pentru cetățenii nicaraguayeni este similar cu procesul pe care l-ați urma dacă ați călători în Statele Unite sau Canada. Programul de autorizare electronică a călătoriilor (ETA) este planificat să fie implementat integral până la sfârșitul anului 2024.

Toate măsurile de control la frontieră vor fi complet digitalizate, iar ETA este un permis digital care permite accesul vizitatorilor care au depus o cerere aprobată. ETA acordă acces la toate cele patru țări de origine ale Regatului Unit: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Guvernul britanic a publicat o listă de eligibilitate la care se aplică ETA. Printre cele 92 de țări se numără Nicaragua. Toate motivele de călătorie în Regatul Unit sunt acoperite de ETA, inclusiv vizitarea familiei și a prietenilor, o vacanță sau o călătorie de agrement, o călătorie de afaceri, studii pe termen scurt și tratament medical.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii din Nicaragua?

În anii care au precedat noul sistem ETA propus, călătorii din Nicaragua care doreau să viziteze Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de 6 luni puteau face acest lucru doar cu un pașaport valabil – atâta timp cât îndeplineau cerințele standard pentru vizitatori.

Pentru o ședere mai lungă de șase luni sau pentru dreptul de a rămâne și de a lucra în Regatul Unit, era necesară o viză. Odată cu introducerea ETA, nu există nicio modificare a acestui proces sau a condițiilor pentru cererile de viză pentru Regatul Unit.

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii din Nicaragua este o cerință nouă, dar procesul este conceput pentru a fi simplu și rapid, cu acces ușor, precum și pentru a oferi autorităților britanice o mai mare transparență în materie de imigrație și control asupra frontierelor.

Care este procesul de solicitare a unui ETA?

Guvernul britanic a publicat orientări privind sistemul ETA, inclusiv detalii privind procesul de solicitare.

Deși unele elemente ar putea suferi modificări înainte de startul oficial din 2024, călătorii din Nicaragua se pot aștepta să urmeze procedura descrisă aici:

Cererile ETA trebuie să fie depuse online. Nu există documente sau alternative în persoană. Sunt necesare următoarele:

– Un pașaport biometric nicaraguan valabil.
– O fotografie recentă de pașaport în format digital.

Formularul de cerere va solicita prezentarea următoarelor informații:

– Detalii personale – numele complet, data nașterii și adresa actuală de reședință.
– Detalii despre pașaport – numărul, data și țara de eliberare.
– Detalii despre angajator – nume, adresă și date de contact.
– Detalii privind călătoria, inclusiv scopul vizitei în Regatul Unit și adresa (adresele) de reședință pe durata șederii în țară.

Toți solicitanții ETA, indiferent de naționalitate, rasă, sex sau vârstă, vor fi rugați să dezvăluie informații despre anumite elemente din trecutul și viața lor personală. Aceasta include detalii privind statutul de imigrant, afilierea la orice grup interzis, istoricul drogurilor și cazierul judiciar. Vor fi, de asemenea, întrebări legate de sănătate.

Informațiile furnizate vor fi comparate cu bazele de date naționale și mondiale utilizate de forțele de frontieră și de guvernul britanic. Solicitanții considerați ca reprezentând un risc de securitate sau o amenințare la adresa sănătății în Regatul Unit nu vor primi un ETA.

Cum se procesează cererea ETA?

Plata prin card de debit sau de credit este solicitată împreună cu cererea. Orice cerere fără plată nu va fi procesată. Timpul estimat de procesare a unei cereri ETA este între 48 și 72 de ore. Cu toate acestea, poate dura mai mult, în funcție de activitățile desfășurate la un moment dat.

Se recomandă cu tărie călătorilor din Nicaragua să completeze cererea ETA cu mult timp înainte de data la care doresc să călătorească.

Cum va afecta ETA din Marea Britanie procesul de intrare?

După aprobare, ETA este atribuit călătorului sub forma unui permis digital legat de pașaportul său.

Toate ETA emise sunt înregistrate în bazele de date globale de informații avansate privind pasagerii, deoarece transportatorii internaționali vor continua să fie responsabili pentru a se asigura că pasagerii lor au permisele corecte pentru a intra în Regatul Unit. Orice călător din Nicaragua despre care se constată că nu are o ETA (sau viză) aprobată va fi refuzată intrarea în țară, chiar și în portul de sosire.

Care este perioada de timp pe care o acoperă o ETA?

Un ETA din Regatul Unit pentru cetățenii nicaraguayeni va fi valabil 180 de zile de la data eliberării. Singura excepție de la această regulă este în cazul în care pașaportul la care a fost asociat permisul expiră înainte de expirarea celor 180 de zile.

Orice vizitator de pe lista celor 92 de țări menționate mai sus (inclusiv Nicaragua) nu are voie să rămână în Regatul Unit pentru o perioadă mai lungă decât durata de valabilitate a pașaportului propriu, indiferent de timpul rămas din ETA.

Dacă un cetățean nicaraguan se află încă în Regatul Unit atunci când ETA expiră, singura opțiune este să depună o nouă cerere dacă dorește să își prelungească șederea. În anumite situații, acest lucru ar putea necesita chiar o călătorie înapoi în Nicaragua pentru a finaliza acest proces.

Cei care doresc să afle mai multe informații despre procesul de solicitare a ETA pentru cetățenii nicaraguayeni în Marea Britanie o pot face accesând această secțiune de întrebări frecvente.