ETA în Marea Britanie pentru cetățenii paraguayeni: Ghidul călătorului

Introducerea noului sistem ETA din Regatul Unit va afecta călătorii paraguayeni. Acest sistem, care va fi pus în aplicare până în anul 2024, înlocuiește actualul program de scutire de vize și îi obligă pe călători să solicite un ETA înainte de a începe călătoria. În acest ghid, veți afla cum funcționează sistemul ETA, cum să solicitați un ETA și la ce să vă așteptați atunci când călătoriți în Regatul Unit.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii paraguayeni?

Noul program ETA este introdus ca parte a unui plan mai amplu al guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării. ETA (Electronic Travel Authorisation – Autorizație electronică de călătorie) este un înlocuitor al actualului sistem de scutire de vize. Deși este primul program digital de permise de călătorie utilizat în Regatul Unit, călătorii experimentați ar putea fi deja familiarizați cu sisteme similare. ETA se bazează pe programe precum ETA canadian sau ESTA din Statele Unite. Aceasta oferă guvernului o supraveghere mai puternică asupra persoanelor care intră în țară, permițând un control mai strict la frontieră și o mai mare securitate.

ETA nu este o formă de viză. În schimb, este un permis de călătorie digital. Călătorii cărora li se eliberează un ETA vor avea permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a rămâne în această țară pentru o perioadă de până la șase luni. Sistemul de vize va rămâne în vigoare pentru călătorii care nu sunt incluși în programul ETA.

Cum vor fi afectați călătorii paraguayeni?

Regatul Unit menține acorduri de scutire de vize cu 92 de țări. Paraguay se află pe această listă, ceea ce înseamnă că, în prezent, deținătorii unui pașaport paraguayan pot intra în Regatul Unit fără a mai fi nevoie de alte documente. Acest lucru se va schimba odată cu introducerea sistemului ETA. Înainte de a-și începe călătoria, acești călători vor trebui să solicite un ETA britanic pentru cetățenii paraguayeni.

Există multe motive diferite pentru care paraguayenii aleg să vină în Marea Britanie, printre care:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

Indiferent de motivul călătoriei, toți solicitanții vor folosi același formular de cerere, care este unic pentru toți. ETA le oferă solicitanților permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit. Aceștia nu pot munci cât timp se află în țară.

Unii paraguayeni călătoresc din alte motive. Aceștia pot intenționa să locuiască permanent în Regatul Unit, să lucreze acolo (temporar sau permanent) sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară. În acest caz, aceștia vor trebui să solicite o viză. Acest lucru este valabil în prezent și va rămâne neschimbat prin introducerea sistemului ETA.

Cum vor fi afectați călătorii paraguayeni?

Înainte de a călători în Regatul Unit, paraguayenii vor trebui să completeze formularul de cerere ETA. Aceasta este disponibilă doar online. Deoarece sistemul ETA este complet digital, nu vor fi disponibile alternative offline. Ca parte a procesului de depunere a cererii, solicitanții trebuie să plătească o taxă. Din nou, acest lucru se poate face online.

Au fost făcute publice unele detalii referitoare la cerințele pentru cererea ETA. Aceste informații nu au fost finalizate și pot suferi modificări pe măsură ce sistemul este introdus. Cu toate acestea, le oferă vizitatorilor o idee despre ceea ce vor trebui să pregătească pentru cererea lor. Unele dintre cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Ultimul punct este inclus deoarece unul dintre obiectivele sistemului ETA este de a îmbunătăți sistemele de protecție din Regatul Unit. Solicitanților care se consideră că prezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit sau a cetățenilor săi li se va refuza cererea.

Formularul de cerere trebuie completat corect, iar taxa trebuie achitată în întregime înainte de a începe procesarea cererii.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii paraguayeni

În alte țări cu sisteme de permise de călătorie digitale, transportatorii au adoptat, în general, permisul aprobat ca o condiție de transport. Acest precedent sugerează că același lucru se va întâmpla și în Regatul Unit, iar cetățenii paraguayeni nu vor mai putea călători fără un ETA aprobat pentru Regatul Unit. Îmbarcarea poate fi refuzată pasagerilor care nu își pot prezenta ETA la aeroportul de plecare.

Prin urmare, călătorii vor trebui să solicite ETA cu suficient timp înainte de începerea călătoriei, pentru ca aceasta să fie procesată și aprobată. Se așteaptă ca ETA să dureze până la 72 de ore pentru a fi procesată complet.

Un ETA refuzat nu interzice neapărat solicitantului să intre în Regatul Unit. Solicitanții ale căror cereri inițiale ETA sunt respinse pot alege să conteste decizia. În cazul în care apelul este respins, aceștia pot solicita o viză. Acesta va fi un proces mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii paraguayeni

Un paraguayan căruia i se eliberează un ETA poate petrece până la șase luni în Regatul Unit. Aceștia se pot înscrie la un curs de studii, dar nu au voie să lucreze. Aceștia pot călători liber între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, adică Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Republica independentă Irlanda are propriile cerințe de intrare, iar ETA nu este un document de călătorie valabil în această țară.

Paraguayenii care doresc să viziteze alte țări în timp ce se află în Europa vor trebui să verifice cerințele de intrare relevante. Regatul Unit nu face parte din zona comună de călătorie Schengen, iar ETA nu este valabilă în nicio altă țară din UE. În prezent, Uniunea Europeană este în curs de a introduce propriul permis de călătorie digital, cunoscut sub numele de ETIAS.

Mulți cetățeni paraguayeni au dublă cetățenie cu țări europene precum Italia, Spania sau Germania, datorită strămoșilor lor. Acești călători vor trebui, de asemenea, să treacă prin sistemul de aplicare ETA. Întrucât Regatul Unit nu mai este membru al Uniunii Europene, deținătorii de pașapoarte europene nu mai au libertatea de circulație pentru a intra în această țară.