ETA în Marea Britanie pentru cetățenii Vaticanului: Tot ce trebuie să știți

Ca o modalitate eficientă pentru țările care nu dețin viză de călătorie în această țară, guvernul britanic a anunțat recent introducerea sistemului Electronic Travel Authorisation (ETA). Acest ghid explorează cerințele și beneficiile obținute de cetățenii Vaticanului pentru a obține o viză ETA pentru Marea Britanie, acoperind totul, de la procesul de solicitare a vizei până la criteriile de eligibilitate.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii Vaticanului?

ETA din Regatul Unit este un sistem de scutire de vize care permite vizitatorilor din 92 de țări, inclusiv din Vatican, să intre în Regatul Unit fără a fi nevoie să solicite o viză. Solicitanții trebuie să se înscrie online și să furnizeze datele personale ca parte a cererii lor. Aceste informații sunt apoi verificate în bazele de date guvernamentale, iar dacă totul este verificat, se generează electronic un ETA și se leagă de pașaportul solicitantului.

La intrarea în țară, toți vizitatorii cu un ETA valabil trebuie să prezinte pașapoartele la controlul de imigrare pentru ca datele de identificare să fie comparate cu bazele de date guvernamentale. Acest proces le permite polițiștilor de frontieră să confirme că solicitanții îndeplinesc toate cerințele necesare pentru a călători și că nu sunt considerați ca prezentând un risc ridicat sau neeligibili pentru intrare din cauza unor informații sau a unor antecedente penale care nu au fost dezvăluite anterior.

Cât timp este valabilă ETA din Marea Britanie pentru Vatican City?

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii Vaticanului este valabil pentru o perioadă de șase luni de la data eliberării. Acest lucru înseamnă că vizitatorii trebuie să își planifice cu atenție călătoriile pentru a se asigura că folosesc la maximum timpul alocat în Regatul Unit. De exemplu, călătorii ar trebui să ia în considerare numărul de zile necesare pentru activitățile legate de scopul călătoriei, precum și orice întârzieri sau anulări care pot apărea în timpul călătoriei.

În cazul în care vizitatorii din Vatican depășesc perioada de valabilitate de șase luni, aceștia nu vor putea să-și reînnoiască ETA în timp ce se află în Marea Britanie, deoarece acest lucru nu este permis. În cazul în care se constată că un vizitator a depășit limita de ședere, acesta poate fi expulzat și i se poate interzice pe termen nelimitat să revină în Regatul Unit. De asemenea, aceștia ar putea fi pasibili de o sancțiune financiară sau chiar de urmărire penală, în funcție de perioada de timp în care au rămas în țară fără o autorizație corespunzătoare. În plus, cei care au depășit termenul de sosire în străinătate ar putea întâmpina dificultăți în obținerea de vize în viitor, atunci când călătoresc în străinătate. În cele din urmă, cetățenii Vaticanului ar trebui să se asigure că își calculează cu exactitate timpul de care au nevoie pentru a utiliza pe deplin ETA și pentru a evita repercusiuni nefericite.

Cum îi va afecta ETA din Marea Britanie pe cetățenii Vaticanului?

În prezent, pașaportul Vaticanului ocupă locul 27 în lume din 2022, permițând cetățenilor să intre în 154 de țări cu o relativă ușurință. Regatul Unit este una dintre aceste țări, care a instituit un program de scutire de vize (VWP) în iulie 1988. VWP permite cetățenilor din anumite țări să intre în Regatul Unit fără viză. Principala cerință este că trebuie să îndeplinească anumite criterii și să dețină un pașaport valabil cu documente de călătorie, cum ar fi bilete sau itinerarii.

Scopul principal al programului de scutire de vize este de a încuraja turismul și de a facilita vizitarea Regatului Unit. Cu toate acestea, se dovedește din ce în ce mai dificil să se gestioneze și să se mențină programul de scutire de vize fără a compromite siguranța și securitatea cetățenilor britanici. Ca atare, guvernul britanic a anunțat că intenționează să elimine VWP în 2024 și să îl înlocuiască cu sistemul ETA. În cadrul acestui nou sistem, cetățenii Vaticanului vor avea nevoie de un ETA valabil dacă vor dori să intre în Marea Britanie începând din 2024.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că pot exista restricții sau cerințe suplimentare impuse cetățenilor Vaticanului care doresc să călătorească în alte țări. Prin urmare, ar trebui să se facă cercetări amănunțite înainte de a face orice călătorie internațională. De exemplu, cetățenii Vaticanului care intenționează să călătorească în țări precum Statele Unite sau Japonia vor trebui să solicite o viză adecvată înainte de călătorie.

Cine trebuie să solicite ETA în Marea Britanie pentru cetățenii Vaticanului?

Oameni de afaceri

Este vorba de persoane care călătoresc din Vatican în Marea Britanie în scopuri profesionale, cum ar fi întâlniri, conferințe și seminarii, semnarea de contracte, obținerea de noi oportunități de afaceri sau cursuri de formare. Călătorii de afaceri nu au voie să se angajeze în nicio formă de muncă plătită. Aceasta include atât munca cu normă întreagă, cât și cea cu fracțiune de normă, precum și stagiile și alte forme de angajare temporară.

Plăcere

Cei care vizitează Marea Britanie de plăcere pot avea nevoie, de asemenea, de un ETA. În Marea Britanie, turiștii se pot bucura de atracții de top, cum ar fi British Museum, Castelul Windsor și Stonehenge. Anumite documente, cum ar fi permisul de conducere, pot fi necesare pentru a se deplasa în Regatul Unit, așa că este esențial ca vizitatorii să le ia cu ei la destinație.

Studii pe termen scurt

Studiile pe termen scurt includ cursuri cu o durată de până la 6 luni, cum ar fi cursurile de limbi străine sau programele de schimb la universități. De asemenea, este posibil ca solicitanții să aibă nevoie de documente suplimentare, în funcție de programul lor de studii, cum ar fi transcrierile academice sau dovada înscrierii la o instituție recunoscută.

Tranzit

Cetățenii Vaticanului care intenționează să treacă prin Regatul Unit în drum spre o altă destinație ar putea avea nevoie de un ETA. ETA de tranzit se referă la călătorii care doresc să folosească aeroporturile din Marea Britanie, fie că fac o escală, fie că schimbă zborul, dar nu părăsesc zona respectivă. Rețineți că sistemul ETA nu va afecta normele actuale de tranzit terestru și de tranzit aerian.

Cerințe ETA pentru Marea Britanie

Pentru a fi eligibili pentru un ETA în Regatul Unit pentru cetățenii Vaticanului, solicitanții trebuie să aibă un pașaport biometric valabil și să planifice o ședere în Regatul Unit pentru mai puțin de 180 de zile. Aceștia trebuie să fie în vizită de afaceri, de tranzit, de studii pe termen scurt, de plăcere sau pentru tratament medical. În plus, toți solicitanții nu trebuie să fi încălcat anterior politica de imigrare sau să aibă cazier judiciar. De asemenea, trebuie să dețină un card de debit sau de credit pentru a plăti taxa de înscriere și să aibă acces la internet pentru a completa cererea online.

Procesul de solicitare a ETA în Marea Britanie

Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit ar trebui să fie un proces online simplificat, fără a fi nevoie de documente. Cetățenii Vaticanului care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot completa cererea în doar câteva minute. Timpul de procesare poate varia, în funcție de viteza cu care agenții primesc formularul de cerere. Cu toate acestea, majoritatea cererilor sunt aprobate în câteva zile. În cazul în care ETA este refuzată, cetățenii Vaticanului pot solicita o viză online și pot programa un interviu la ambasada sau consulatul britanic din țara lor de origine. Aflați mai multe despre sistemul ETA aici.

Cine nu trebuie să solicite ETA?

Există mai multe grupuri de persoane care sunt scutite de solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit. Printre acestea se numără cetățenii din teritoriile britanice de peste mări, persoanele protejate britanice, cetățenii britanici de peste mări, posesorii de pașapoarte irlandeze, posesorii de pașapoarte britanice și cetățenii britanici de peste mări. Fiecare dintre aceste grupuri are propriul set de cerințe care trebuie îndeplinite pentru a fi considerat scutit de ETA. De exemplu, cetățenii din teritoriile britanice de peste mări trebuie să aibă un pașaport valabil al unuia dintre teritoriile care fac parte din Regatul Unit, cum ar fi Gibraltar sau Insulele Virgine Britanice.