ETA în Regatul Unit pentru cetățenii Andorrei: Ghidul dumneavoastră complet

Dacă intenționați să călătoriți în Regatul Unit începând cu anul 2024, trebuie să știți despre noul sistem ETA. Călătorii care se califică în prezent pentru o scutire de vize vor trebui să treacă prin noul program, solicitând un ETA înainte de a începe călătoria. Acest ghid explică modul în care ETA va afecta persoanele din Andorra care doresc să viziteze Regatul Unit și oferă sfaturi privind modul de obținere a ETA pentru cetățenii andorrani.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii andorrani?

Noul sistem ETA va fi pus în aplicare până la sfârșitul anului 2024. ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este o noutate pentru Regatul Unit. Cu toate acestea, principiile care stau la baza acestuia vor fi cunoscute de călătorii care au vizitat SUA sau Canada, deoarece sistemul se bazează pe programele ESTA american și ETA canadian.

ETA este introdus ca parte a planului guvernului britanic de digitalizare a frontierelor țării. Nu este același lucru cu o viză, iar procesul de solicitare a unui ETA este mult mai simplu decât cel al unei vize. În esență, acesta funcționează ca un permis digital, care oferă vizitatorilor permisiunea de a intra în Regatul Unit.

ETA va fi emisă pentru vizitatorii din cele 92 de țări care în prezent nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Călătorii pot solicita un ETA dacă intenționează să petreacă mai puțin de șase luni în Regatul Unit și dacă nu intenționează să lucreze în această țară. Aceștia pot veni în calitate de turiști, în călătorie de afaceri, pentru a se înscrie la cursuri de studii, pentru a-și vizita prietenii și familia sau pentru a urma un tratament medical. Toate aceste motive sunt considerate valabile pentru o cerere ETA.

Cum îi va afecta noul sistem pe cetățenii andorrani?

Deși Andorra nu face parte din Uniunea Europeană sau din zona Schengen, țările vecine, printre care Franța și Spania, fac parte din această zonă. Andorra are acorduri speciale de liberă circulație cu vecinii săi, astfel încât călătorii pot trece cu ușurință din principat într-o țară din UE. Cu toate acestea, Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene sau al spațiului Schengen, astfel că nu are aceleași acorduri în vigoare. Prin urmare, cetățenii din Andorra nu vor putea intra în Regatul Unit la fel de ușor ca într-o țară din UE.

În prezent, vizitatorii andorrani în Regatul Unit intră sub incidența programului de scutire de vize al acestei țări. Acest program va fi întrerupt în curând. Acest lucru nu înseamnă că andorranii vor avea nevoie de viză pentru a intra în țară. Aceștia vor trebui, totuși, să solicite ETA pentru cetățenii andorrani din Regatul Unit. Fără un ETA, aceștia nu vor putea intra în Regatul Unit.

Cu un ETA britanic valabil pentru cetățenii andorrani, călătorii pot intra în Regatul Unit și pot rămâne până la șase luni. În această perioadă, nu vor putea lucra, deși se pot înscrie la un curs în scop de studiu. Andorranii care intenționează să petreacă o perioadă mai lungă de timp în Regatul Unit sau cei care speră să lucreze în această țară trebuie să solicite o viză separat.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii andorrani

Încă nu au fost finalizate toate informațiile despre noul sistem ETA. Cu toate acestea, guvernul a publicat informații despre eligibilitatea pentru ETA. Cetățenii din 92 de țări vor trebui să solicite un ETA, iar Andorra este una dintre aceste țări.

De asemenea, a fost publicată o listă de cerințe pentru ETA. Aceste informații pot suferi modificări înainte de finalizarea sistemului, dar oferă câteva informații despre ceea ce se pot aștepta solicitanții de la acest proces.

Pentru a solicita ETA, călătorii andorrani vor trebui să completeze un formular online. Acesta este un sistem exclusiv digital, astfel încât nu vor fi disponibile alternative pe suport de hârtie. Înainte de a completa formularul, călătorii ar trebui să fie pregătiți cu datele de care vor avea nevoie. Aceasta include:

  • Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
  • O fotografie digitală recentă de pașaport.
  • Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
  • Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit
  • Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
  • Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.

De asemenea, candidații andorrani vor trebui să răspundă la întrebări despre trecutul lor. Aceștia vor trebui să dezvăluie dacă au cazier judiciar, dacă au comis infracțiuni legate de imigrație și dacă sunt sau au fost vreodată membri ai unui grup sau ai unei organizații interzise. Aceste date sunt necesare pentru a determina dacă solicitantul este considerat un risc de securitate pentru Regatul Unit. Solicitanților care sunt considerați nesiguri li se va refuza cererea ETA.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii andorrani

Înainte ca o cerere ETA să poată fi procesată, toți solicitanții vor trebui să plătească o taxă nerambursabilă prin intermediul unui card de debit sau de credit. Odată ce formularul este completat și taxa a fost plătită, începe perioada de procesare. Procesul ETA poate dura până la 72 de ore.

Călătorii trebuie să aibă un ETA aprobat înainte de a li se permite să intre în Regatul Unit, așa că este esențial să își planifice acest lucru, acordând suficient timp pentru ca cererea lor să fie complet procesată înainte de a călători. În cazul în care ETA este respinsă, călătorii pot contesta decizia sau pot solicita o viză, însă acest proces este mult mai lung.

Toți călătorii care intră în Regatul Unit vor avea nevoie de un ETA, indiferent de mijlocul de călătorie. Unii cetățeni andorrani aleg să traverseze Franța cu mașina și să ajungă în Regatul Unit cu feribotul sau prin tunelul de sub Canalul Mânecii. În orice caz, aceștia vor avea nevoie de o oră estimată de sosire, la fel ca și în cazul în care ar călători cu avionul.

Călătorii trebuie să aibă la dispoziție ETA aprobată înainte de a începe călătoria. Se așteaptă ca transportatorii să facă din ETA o condiție de transport. Acest lucru înseamnă că pasagerii vor trebui să prezinte o ETA aprobată atunci când sosesc la aeroport, port sau gară – dacă nu au una, li se poate refuza îmbarcarea. La sosirea în Regatul Unit, călătorii vor trebui să prezinte din nou dovada unui ETA valabil legat de pașaportul lor biometric.

Călătoriile cu ETA din Regatul Unit pentru cetățenii andorrani

Regatul Unit este alcătuit din patru țări: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Un ETA britanic valabil pentru cetățenii din Andorra oferă libertate totală de circulație între aceste patru țări. Nu este nevoie să completați alte formulare sau documente suplimentare.

Andorranii din Regatul Unit

Cu o populație de doar 79.000 de locuitori, Andorra este una dintre cele mai mici țări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, PIB-ul său ridicat înseamnă că cetățenii săi călătoresc frecvent de plăcere. Cei mai mulți vizitatori andorrani în Regatul Unit vin în scop turistic, deși unii pot intra în țară și pentru afaceri sau cu intenția de a urma studii superioare.