ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni: Un ghid complet

În 2024, cetățenii estonieni care călătoresc în Regatul Unit (UK) vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA).

ETA este un nou permis de călătorie digital, obligatoriu pentru cetățenii țărilor care pot vizita Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord fără viză pentru călătorii scurte. Printre aceștia se numără și cetățenii Estoniei.

Acesta va simplifica călătoriile pentru estonienii care vizitează aproximativ 20 000 de rude și prieteni care locuiesc în Regatul Unit, precum și pentru cei care călătoresc în Regatul Unit în scop turistic, de afaceri sau de studiu.

Acest ghid explică tot ceea ce călătorii estonieni trebuie să știe despre ETA în Marea Britanie: eligibilitate, cerințe, procesul de solicitare, așteptări de călătorie și multe altele.

De ce se introduce ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni?

ETA din Regatul Unit are ca scop îmbunătățirea securității frontierelor britanice și permite guvernului un mai mare control și supraveghere a persoanelor care intră în țară.

Sistemul urmărește să contribuie la prevenirea imigrației ilegale, la contracararea sindicatelor de crimă organizată și la identificarea potențialelor amenințări la adresa securității naționale chiar înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul britanic.

ETA este, de asemenea, conceput pentru a îmbunătăți controlul la frontieră și pentru a simplifica procesul de imigrare pentru călătorii verificați în prealabil și cu risc scăzut.

Avantajele ETA pentru cetățenii estonieni în Marea Britanie

ETA este un document electronic prin care se acordă resortisanților care nu dețin viză, care au fost verificați în prealabil, permisiunea de a călători în Regatul Unit. Nu este o viză, astfel încât solicitanții pot sări peste procesul complex și îndelungat de obținere a vizei.

Pentru cetățenii estonieni, ETA din Regatul Unit prezintă beneficii care includ următoarele:

Proces rapid și ușor

Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit se face în întregime online și fără hârtie. Solicitanții estonieni pot completa cererea în mai puțin de 20 de minute. De asemenea, aceștia nu trebuie să se deplaseze la consulate sau la birourile de vize pentru un interviu personal sau pentru a prezenta documente.

În general, o cerere ETA este procesată în trei zile. Călătorii vor primi decizia, aprobată sau respinsă, prin intermediul adresei de e-mail pe care au furnizat-o.

În cazul în care este acordată, ETA va fi legată de pașaportul pe care l-au folosit pentru a depune cererea, astfel încât nu este nevoie să o tipăriți.

Taxă accesibilă

O cerere ETA pentru Marea Britanie costă 10 lire sterline fiecare. Prețul este comparabil cu cel al permiselor de călătorie digitale similare impuse de alte țări.

De exemplu, Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) din Statele Unite (SUA) costă 21 USD (17 lire sterline).

Autorizația electronică de călătorie (ETA) din Australia costă 20 de dolari australieni (10 lire sterline), în timp ce autorizația electronică de călătorie (eTA) din Canada costă 7 dolari canadieni (4 lire sterline).

Odată devenit operațional, viitorul sistem european de autorizare a călătoriilor (ETIAS) al Uniunii Europene va costa 7 euro (6 lire sterline).

Perioadă lungă de valabilitate

Cele mai multe permise de călătorie digitale sunt valabile între un an și cinci ani sau până la expirarea pașaportului la care sunt asociate.

ETA pentru Regatul Unit va fi valabilă pentru mai multe vizite de scurtă durată pe parcursul a doi ani. Călătorii trebuie să solicite un ETA doar o dată la doi ani sau când le expiră pașaportul, în funcție de ce se întâmplă mai devreme, nu de fiecare dată când vizitează Regatul Unit.

Cum îi va afecta sistemul ETA din Marea Britanie pe călătorii estonieni

În prezent, estonienii nu au nevoie de un ETA pentru a călători în Regatul Unit.

Cu toate acestea, odată ce sistemul se va deschide pentru cetățenii estonieni în 2024, aceștia trebuie să solicite și să obțină un ETA britanic valabil înainte de a călători în Regatul Unit.

Acesta este necesar indiferent de modul de transport utilizat, indiferent dacă sosirea se face cu avionul, pe o navă (de exemplu, în cadrul unei croaziere) sau pe uscat, cum ar fi tunelul feroviar care leagă Marea Britanie de Franța.

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru următoarele scopuri de călătorie:

 • Ședere pe termen scurt, pentru o perioadă mai mică de șase luni (180 de zile), pentru turism, studii de scurtă durată, vizitarea prietenilor și a familiei, precum și pentru activități comerciale și tratamente medicale permise.
 • Ședere pe termen scurt de până la trei luni (90 de zile) în baza vizei de lucrător creativ (Creative Worker Visa Concession)
 • Tranzitul prin Regatul Unit (adică schimbarea avionului), indiferent dacă treceți sau nu prin controlul de frontieră al Regatului Unit.

Ghidul de eligibilitate ETA pentru cetățenii estonieni

Pentru a fi eligibili pentru un ETA, estonienii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să fie cetățean al unei țări care are un statut de scutire de vize cu Regatul Unit. Estonia este inclusă pe lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de un ETA pentru a călători în Regatul Unit.
 • să dețină un pașaport biometric valabil pentru cel puțin șase luni după data prevăzută pentru plecarea din Regatul Unit.
 • Intenționați să rămâneți, să lucrați sau să studiați în Regatul Unit doar pentru o perioadă de până la șase luni.
 • Nu aveți cazier judiciar sau încălcări ale legislației privind imigrația în Marea Britanie sau în altă parte.

Toți călătorii, inclusiv copiii și bebelușii, vor avea nevoie de un ETA înainte de a călători în Regatul Unit. Părinții și tutorii pot solicita un ETA în numele lor.

Persoanelor cu antecedente de încălcare a legislației privind imigrația, condamnări penale sau încarcerări de peste 12 luni în Regatul Unit sau în altă parte li se poate refuza un ETA. Acești călători ar trebui să ia în considerare obținerea unei vize britanice.

Cetățenii estonieni care intenționează să rămână în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni sau să lucreze vor avea nevoie de o viză britanică corespunzătoare. Noul sistem ETA nu îi afectează pe acești călători.

Cerințele de solicitare a ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni

Estonienii eligibili pentru un ETA pentru Regatul Unit trebuie să îndeplinească următoarele cerințe pentru depunerea cererii:

 • Un pașaport biometric valabil eliberat de Estonia, ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit pentru călătorii scurte.
 • O fotografie digitală recentă de pașaport
 • O adresă de e-mail validă
 • O metodă de plată electronică funcțională, cum ar fi un card de credit sau de debit, Apple Pay sau Google Pay

Cum se aplică pentru ETA în Marea Britanie

Cetățenii Estoniei pot solicita un ETA pentru Marea Britanie prin intermediul site-ului oficial al guvernului britanic sau al aplicației.

Procesul de solicitare a ETA pentru Regatul Unit este în întregime online și fără hârtii, astfel încât nu este necesară vizitarea consulatelor sau a birourilor de vize. Este nevoie doar de câteva minute pentru a finaliza acest proces, atunci când toate documentele și informațiile necesare sunt pregătite.

Mai jos găsiți un ghid pas cu pas privind modul în care estonienii pot solicita un ETA.

1. Încărcați sau faceți o fotografie a pașaportului pe care îl veți folosi pentru a călători în Regatul Unit.

Asigurați-vă că includeți imaginea și cele două rânduri de numere și litere din partea de jos.

2. Încărcați o fotografie recentă de pașaport sau faceți o fotografie cu ajutorul aparatului foto al dispozitivului dvs.

Imaginile trebuie să fie salvate ca fișier jpeg sau cu extensia de fișier .jpg. Copiii cu vârsta de până la nouă ani nu vor trebui să încarce o fotografie de pașaport.

3. Completați toate informațiile solicitate.

Acestea includ informații personale (de exemplu, numele, data nașterii), detalii despre pașaport, detalii despre locul de muncă, adresa de domiciliu și informații de contact.

4. Răspundeți la întrebări privind securitatea și eligibilitatea.

La fel ca orice alt vizitator din Regatul Unit, solicitanții estonieni ai ETA trebuie să dezvăluie cu sinceritate cazierul judiciar, infracțiunile din trecut în materie de imigrație și orice asociere sau apartenență la orice grup sau organizație ilegală sau nelegală.

5. Plătiți online cererea ETA pentru Regatul Unit.

O cerere ETA pentru Marea Britanie costă 10 lire sterline fiecare. Pentru a depune cererea, trebuie să plătiți taxa online utilizând un card de credit sau de debit, Apple Pay sau Google Pay.

După ce au completat online cererea ETA pentru Marea Britanie, călătorii vor primi o confirmare prin intermediul e-mail-ului pe care l-au furnizat.

Sfaturi pentru solicitarea unui ETA în Marea Britanie

Solicitarea unui ETA este simplă, dar există totuși loc de erori. Pentru a evita greșelile frecvente, urmați aceste orientări pentru o cerere ETA online rapidă și eficientă.

 • Furnizați sau realizați fotografii clare și de înaltă calitate ale pașaportului și ale dumneavoastră. Asigurați-vă că imaginile sunt conforme cu specificațiile pentru fotografii de pașaport și că sunt color, fără filtre sau efecte.
 • Asigurați-vă că furnizați datele corecte. Furnizarea de informații false sau incorecte și chiar reținerea de informații ar putea duce la întârzieri sau la respingerea cererii dumneavoastră.
 • Verificați în prealabil dacă metoda de plată online funcționează și dacă dispuneți de fonduri suficiente pentru a plăti online cererea.
 • Revizuiți și verificați de două ori datele pe care le-ați furnizat în cererea ETA înainte de a o trimite.

După depunerea cererii ETA pentru Regatul Unit, călătorii nu o mai pot modifica sau retrage. În cazul în care călătorii estonieni au nevoie să corecteze greșeli simple din cererea ETA, pot face acest lucru rapid, retrimițând cererea și plătind din nou taxa.

Prelucrarea și primirea ETA pentru resortisanții estonieni

Odată ce este depusă o cerere online pentru ETA în Marea Britanie, sistemul va verifica detaliile prezentate în mai multe baze de date de securitate din Marea Britanie și din întreaga lume pentru a verifica dacă solicitantul este calificat pentru ETA.

De obicei, solicitanții primesc o decizie privind cererea ETA prin intermediul adresei de e-mail furnizate în termen de trei zile (72 de ore).

Mulți călători primesc o decizie în câteva ore de la depunerea cererii. Cu toate acestea, unele cereri pot dura mai mult de trei zile pentru a primi o decizie.

Cetățenilor estonieni li se recomandă să solicite un ETA britanic înainte de a-și rezerva călătoria în Regatul Unit pentru a preveni întârzierile sau alte probleme.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate alege să completeze un nou formular de cerere ETA și să plătească din nou taxa. Cu toate acestea, acest lucru este recomandat numai dacă pot stabili motivul respingerii inițiale și dacă îl pot aborda înainte de a face acest lucru.

Respingerea unui ETA nu înseamnă că solicitantului i se interzice să călătorească în Regatul Unit. Alternativa la ETA este o viză britanică adecvată: o viză standard de vizitator, o viză de muncă temporară sau o viză de tranzit.

Cu toate acestea, obținerea unei vize este o procedură mai complicată și mai îndelungată, astfel încât planurile de călătorie trebuie ajustate în consecință.

Călătoriți cu un ETA pentru Marea Britanie

Un ETA britanic este legat digital de pașaportul unei persoane. Acesta este valabil doi ani, permițând mai multe vizite scurte, cu o durată maximă de șase luni pentru fiecare vizită.

Călătorii din Estonia trebuie să solicite un nou ETA după doi ani sau după ce le expiră pașaportul, în funcție de care dintre acestea survine prima, pentru a putea călători în continuare în Regatul Unit.

Plecarea în Regatul Unit

Deoarece este un document electronic, vizitatorii estonieni nu trebuie să aducă o copie fizică a ETA. Cu toate acestea, ei pot să o tipărească și să aibă la ei o copie pe hârtie sau să fie pregătiți să arate e-mailul cu decizia ETA în căsuța de e-mail în cazul unor circumstanțe fără precedent.

În cazul călătorilor cu mai multe pașapoarte, asigurați-vă că veți călători în Regatul Unit cu pașaportul utilizat în cerere.

Înainte de a se îmbarca în avion, vapor sau tren, transportatorii vor scana pașapoartele pentru a verifica dacă călătorii dețin documentul de autorizare a călătoriei. Transportatorii vor permite îmbarcarea doar călătorilor estonieni care pot prezenta o viză sau o ETA aprobată în Regatul Unit.

De asemenea, cei care încă așteaptă să se ia o decizie cu privire la cererile lor ETA nu vor avea voie să se îmbarce.

Sosirea în Marea Britanie

Un ETA nu garantează intrarea în Regatul Unit. La sosire, cetățenii estonieni care au un ETA aprobat în Regatul Unit trebuie să își prezinte documentele de identitate la forțele de frontieră britanice sau să treacă prin poarta electronică pentru pașapoarte (eGate), dacă este disponibilă.

Pregătiți-vă să prezentați, la cerere, o dovadă a continuării călătoriei. Aceasta înseamnă, de obicei, prezentarea unui bilet de ieșire din Regatul Unit în termen de șase luni de la sosire.

Dacă li se cere, călătorii estonieni trebuie, de asemenea, să demonstreze că dispun de fonduri suficiente pentru a se întreține pe toată durata șederii în Regatul Unit și a călătoriei de întoarcere acasă.

Călătorilor cu un ETA valabil li se poate refuza totuși intrarea în Regatul Unit dacă nu trec de un control la frontieră sau dacă îndeplinesc alte condiții de intrare.

Odată ce au trecut de controlul de frontieră, cetățenii estonieni cu un ETA valabil pot călători liber între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Vizitatorii estonieni pot folosi toate mijloacele de transport din Regatul Unit, cum ar fi trenurile, feriboturile și zborurile locale. Înainte de a se îmbarca pe un feribot sau pe un zbor intern în Marea Britanie, aceștia trebuie doar să prezinte un act de identitate, de obicei un pașaport sau un permis de conducere.

Notă importantă: ETA pentru Regatul Unit nu este valabil în Irlanda sau în alte țări europene.

Un ETA din Regatul Unit nu permite intrarea în Republica Irlanda și în alte țări europene. Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene (UE) sau al zonei comune de călătorie Schengen.

Estonia este membră a UE și face parte din Spațiul Schengen. În calitate de cetățeni ai UE, cetățenii estonieni pot călători liber în zona Schengen.

Cu toate acestea, estonienii care vizitează Irlanda sau alte țări europene trebuie să verifice cerințele de intrare în țara de destinație înainte de a rezerva o călătorie.

Pentru mai multe informații, călătorii pot consulta pagina de întrebări frecvente privind ETA în Marea Britanie.