ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni: Un ghid complet

Regulile de călătorie pentru estonienii care vizitează Regatul Unit sunt pe cale să se schimbe. Din 2024, Regatul Unit va adopta un sistem ETA. Acest nou sistem înseamnă că cetățenii din țările care nu au nevoie de viză pentru șederi de scurtă durată în Regatul Unit trebuie acum să solicite o autorizație sub forma unui ETA. Estonienii trebuie să depună o cerere online pentru acest permis înainte de data la care intenționează să călătorească. Aflați în acest ghid ce înseamnă noul ETA pentru cetățenii estonieni și cum să solicitați acest permis.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii estonieni

Marea Britanie va lansa un nou sistem ETA în 2024. ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (autorizație electronică de călătorie), este o cerință de intrare pentru toți vizitatorii care intră în Regatul Unit și care nu au nevoie de viză. Aceasta permite Regatului Unit să verifice pasagerii din motive de transparență și securitate. Pentru cei care au experiență de călătorie în SUA, acest sistem seamănă foarte mult cu ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Estonia și UE adoptă un sistem similar, cunoscut sub numele de ESTA (European Travel Information and Authorisation System), pentru cei care călătoresc fără viză în afara UE.

ETA a fost anunțată ca parte a noilor planuri de imigrație ale Regatului Unit în proiectul de lege privind naționalitatea și frontierele din 2022. Pe lângă consolidarea securității prin numărarea și controlul vizitatorilor, ETA face parte dintr-o campanie de digitalizare menită să aducă Regatul Unit la zi cu cerințele digitale globale. Pentru estonieni, acest lucru înseamnă că vizitatorii trebuie să solicite și să primească permisiunea de a călători sub forma unui ETA înainte de a începe călătoria în Regatul Unit.

Noul sistem ETA afectează în total 92 de naționalități. Aceasta include Estonia printre toate statele UE, cu excepția Republicii Irlanda. Cu un ETA, estonienii pot vizita Regatul Unit fără viză pentru o perioadă de până la 6 luni ca vizitator standard pentru turism sau afaceri. Pentru cei care intenționează să rămână mai mult timp sau să înceapă să lucreze în Regatul Unit, să se căsătorească sau să se stabilească, este necesară o viză.

Cum îi va afecta noul sistem ETA pe cetățenii estonieni?

Cetățenii estonieni vor trebui acum să solicite un ETA înainte de a ajunge în Regatul Unit. Dacă până acum estonienii puteau vizita Regatul Unit doar cu o carte de identitate, acum trebuie să îndeplinească o etapă suplimentară de solicitare și să dețină un pașaport. Acest lucru va afecta libertatea de circulație a estonienilor, deoarece aceștia nu vor mai putea intra în țară la fel de ușor ca în alte state membre ale UE.

Deși acest lucru înseamnă că sunt necesare mai multe pregătiri și planificări, estonienii încă nu au nevoie de viză pentru a vizita Regatul Unit. În schimb, ETA din Regatul Unit pentru cetățenii estonieni funcționează ca o scutire de viză, care poate fi completată rapid online. Nu este nevoie de documente fizice sau de cereri personale la consulat.

Solicitarea unui ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni

Aplicația ETA nu a fost încă finalizată, dar elementele de bază sunt cunoscute. Marea Britanie a anunțat ce cetățeni sunt acum eligibili pentru un ETA, printre care se numără și estonienii. De asemenea, este publicată o listă de cerințe, astfel încât vizitatorii să știe ce fel de informații sunt necesare. Aceste detalii se pot modifica pe măsură ce ETA este testat.

Pentru început, cetățenii estonieni trebuie să solicite un ETA online prin intermediul site-ului oficial al Regatului Unit. Întregul proces este conceput pentru a fi finalizat în cel mult 10 minute cu ajutorul unui formular online. Solicitantului i se vor cere următoarele informații:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de o țară eligibilă, cum ar fi Estonia.
– O fotografie digitală recentă de tip pașaport.
– Detalii personale, inclusiv numele și prenumele, data nașterii, ocupația și datele de contact.
– Scopul și detaliile privind aranjamentele de călătorie ale solicitantului în Regatul Unit.
– Un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de înscriere.

Solicitanții estonieni trebuie, de asemenea, să completeze un formular de informare care să confirme că solicitantul nu are antecedente penale, nu a comis nicio infracțiune în materie de imigrație și nu este și nu a fost niciodată membru al unui grup interzis. La acestea trebuie să se răspundă cu sinceritate. În cazul în care se constată că un solicitant reprezintă un risc pentru securitatea Regatului Unit, cererea sa va fi respinsă.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii estonieni

ETA va fi transmisă după plata unei taxe de cerere nerambursabile. Procesarea va dura între 48 și 72 de ore. Solicitantul va primi un e-mail de confirmare după ce ETA este aprobat – abia atunci va putea intra în Regatul Unit.

Având în vedere timpul maxim de procesare de 72 de ore, solicitanții ar trebui să depună cererea cu suficient timp înainte de a călători. Pentru a intra în Regatul Unit, va fi obligatoriu un ETA. În cazul în care un solicitant estonian nu a finalizat sau încă așteaptă ca ETA să fie procesat, i se va refuza intrarea în Regatul Unit. În plus, transportatorii trebuie să verifice pasagerii pentru a se asigura că dețin un ETA valabil.

Nu există limitări în ceea ce privește locul și modul în care estonienii călătoresc în Regatul Unit cu un ETA, iar formularul poate fi completat online în orice moment înainte de sosire. Acest lucru permite călătoria în Europa și intrarea pe diverse rute din UE către Regatul Unit. Indiferent de modul în care solicitantul sosește în Regatul Unit, la frontieră va trebui să prezinte un ETA valabil. Aeroporturile sunt dotate cu porți electronice pentru accesul rapid la frontieră, confirmând că ETA a persoanei corespunde cu pașaportul biometric al acesteia.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii estonieni în Marea Britanie

Un ETA pentru Regatul Unit este valabil pentru călătorii în Regatul Unit și în cele patru țări care îl compun: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Pentru fiecare dintre aceste țări nu sunt necesare documente suplimentare. Aceasta permite, de asemenea, accesul la multe dependențe ale Coroanei britanice, inclusiv la Insula Man, Jersey și Guernsey. În calitate de membri ai UE, cetățenii estonieni pot, de asemenea, să călătorească fără viză în Regatul Unit prin Republica Irlanda cu un ETA. Pentru mai multe informații, călătorii pot consulta pagina ETA FAQ.

Estonienii din Regatul Unit

Cetățenilor estonieni li se acordă acces fără viză în Regatul Unit, cu un ETA valabil până la 180 de zile. Având în vedere că aproximativ 20.000 de estonieni trăiesc în Regatul Unit, estonienii au o legătură puternică cu Regatul Unit. Există o mulțime de atracții și activități de descoperit, de la Londra la Edinburgh. Estonienii au la dispoziție numeroase rute către Marea Britanie, inclusiv legături aeriene directe între Tallinn și Londra. Sunt disponibile zboruri de legătură sau rute rutiere și feroviare alternative prin Eurostar sau feribot.