ETA în Regatul Unit pentru cetățenii norvegieni: Ghidul dumneavoastră complet

UK ETA este un permis de călătorie pentru vizitatorii din țările scutite de viză care călătoresc în Regatul Unit. Autorizația electronică de călătorie este un permis de călătorie cu o singură intrare care permite cetățenilor norvegieni să viziteze Regatul Unit timp de șase luni. Toți călătorii din Norvegia care intră în prezent în Regatul Unit cu pașaport vor trebui să solicite permisul online înainte de a ajunge la aeroport. Iată un ghid cu privire la impactul ETA din Regatul Unit asupra călătorilor norvegieni, la procesul de solicitare și la cerințele pentru obținerea permisului de călătorie:

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii norvegieni?

Noul permis electronic de autorizare de călătorie (ETA) va fi lansat în 2024, ca parte a reformei imigrației din Regatul Unit. ETA pentru Regatul Unit va fi cea mai rapidă metodă de a intra pe teritoriul britanic fără viză. Cu toate acestea, permisul va fi disponibil doar pentru cetățenii fără viză. Aceasta înseamnă că țările europene, inclusiv Norvegia, vor folosi ETA pentru a intra în țară. Alte țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit vor putea, de asemenea, să obțină permisul de călătorie. Cetățenii norvegieni care au vizitat Canada și SUA ar trebui să fie deja familiarizați cu programele ESTA și ETA, iar permisul de călătorie pentru Regatul Unit utilizează același principiu.

Programul ETA din Regatul Unit este introdus ca parte a unui sistem de transformare a frontierelor și de imigrare. Autorizația universală de călătorie impune tuturor vizitatorilor din Regatul Unit să solicite în prealabil o autorizație de călătorie. Aceasta înseamnă că autoritățile de frontieră vor avea informații suplimentare despre călătorii norvegieni care intenționează să viziteze Regatul Unit.

Cu actualul sistem de imigrație, cetățenii norvegieni pot intra în Regatul Unit fără viză, ceea ce face imposibilă colectarea de informații despre vizitatorii care intră sau ies de la graniță de către autoritățile de frontieră. De asemenea, este dificil pentru autoritățile de frontieră să evalueze riscurile de securitate ale călătorilor fără informații prealabile. Cu autorizația de călătorie în avans, autoritățile britanice vor avea un control mai mare asupra frontierelor și vor putea bloca intrarea amenințărilor pe teritoriul britanic. Permisul de călătorie îi va asigura pe cetățenii norvegieni că pot vizita Regatul Unit înainte de a călători.

Autorizația electronică de călătorie este destinată pasagerilor care tranzitează Regatul Unit și care nu au nevoie de viză pentru șederi scurte. Acesta este valabil doar șase luni, iar călătorii trebuie să-l solicite înainte de a ajunge la aeroport. Transportatorii vor trebui să confirme faptul că pasagerii dețin un ETA sau o formă de permisiune care să le permită să viziteze Regatul Unit, cum ar fi o viză sau un statut de imigrant.

Cum pot utiliza cetățenii norvegieni ETA din Regatul Unit

Norvegia este membră a Uniunii Europene, iar înainte de Brexit, cetățenii norvegieni puteau călători liber în Marea Britanie. În prezent, cetățenii norvegieni au nevoie doar de pașaport pentru a intra pe teritoriul Regatului Unit. Din 2024, cetățenii norvegieni vor avea nevoie de un ETA pentru a intra în țară. Cu un permis de călătorie valabil, călătorii norvegieni pot sta până la șase luni în Regatul Unit. În această perioadă, aceștia nu pot lucra sau începe o afacere în Regatul Unit fără viză sau permis de muncă.

ETA în Regatul Unit pentru cetățenii norvegieni este potrivit pentru călătorii care se află în vizită de afaceri, cum ar fi participarea la conferințe sau negocierea unor contracte cu o companie britanică. De asemenea, cetățenii norvegieni se pot înscrie la un curs de scurtă durată în termen de șase luni. Vizitatorii care intenționează să petreacă o perioadă mai lungă de timp în Regatul Unit trebuie să solicite o viză.

În afară de educație și afaceri, ETA este util pentru turiștii norvegieni care explorează atracțiile de top din Regatul Unit sau care își vizitează familia și prietenii. De asemenea, călătorii pot folosi permisul pentru a solicita tratament medical în Regatul Unit.

Solicitarea ETA pentru Regatul Unit prezintă diverse avantaje pentru călători. Vizitatorilor li se garantează intrarea în Regatul Unit la frontieră, deoarece permisiunea este acordată în avans. De asemenea, călătorii pot traversa orice țară din Regatul Unit cu un singur permis de călătorie. Cetățenii norvegieni care călătoresc în Scoția, Irlanda de Nord, Țara Galilor sau Anglia nu vor avea probleme la graniță. ETA garantează, de asemenea, siguranța cetățenilor străini în Regatul Unit, deoarece guvernul poate consolida securitatea la frontieră.

Cerințele pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii norvegieni

Deoarece ETA nu a fost încă lansat, guvernul nu a făcut publice toate detaliile privind modul în care va funcționa sistemul. În afară de eligibilitatea pentru ETA în Regatul Unit, călătorii ar trebui să găsească informații despre cerințele și procesul de solicitare a ETA în Regatul Unit. Cu toate acestea, cerințele pot fi modificate, deoarece sistemul ETA nu a fost încă finalizat.

Cetățenii norvegieni care solicită ETA pentru Regatul Unit trebuie să finalizeze procesul online. Sistemele digitale vor cere călătorilor să furnizeze următoarele informații în formularul de cerere:

– Informații personale: Solicitantul trebuie să furnizeze numele său complet și data nașterii. Este important să vă asigurați că informațiile sunt corecte și că numele corespunde cu cel din pașaport pentru a evita refuzul ETA.
– Informații de contact: Călătorii trebuie să furnizeze datele de contact în timpul procesului de solicitare pentru a facilita contactarea autorităților de frontieră pentru întrebări ulterioare. O adresă de e-mail validă este obligatorie, deoarece solicitanții vor primi confirmarea ETA prin e-mail. De asemenea, pot fi solicitate un număr de telefon și o adresă fizică. Atunci când solicită un ETA pentru un minor, solicitantul trebuie să furnizeze datele de contact ale unui tutore legal sau ale unui părinte. Cetățenii norvegieni care călătoresc în interes de serviciu vor furniza informații despre angajator și datele de contact ale acestuia.
– Detalii privind pașaportul: Cetățenii norvegieni au nevoie de un pașaport biometric pentru a solicita un ETA. Solicitanții trebuie să furnizeze numărul pașaportului, naționalitatea, data eliberării și data expirării. Este important să furnizați detalii privind dubla cetățenie sau alte numere de pașaport aflate în posesia solicitantului, dar numai unul dintre acestea va fi utilizat pentru cerere. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin trei luni de la data depunerii cererii.
– Întrebări privind eligibilitatea: Solicitanții trebuie să răspundă, de asemenea, la întrebări de securitate pentru a determina eligibilitatea lor pentru ETA. Unele întrebări de securitate pe care le vor întâlni călătorii se referă la cazierul judiciar și la posesia de droguri. Solicitanții cu cazier judiciar trebuie să dezvăluie detaliile infracțiunilor. Călătorul ar trebui să furnizeze orice antecedente de posesie sau de distribuire de droguri. Solicitanții vor răspunde, de asemenea, la întrebări privind afilierea lor la grupuri teroriste și acuzațiile de terorism din trecut. La întrebările legate de sănătate, călătorii trebuie să ofere detalii despre vaccinări sau imunizări și despre istoricul infecțiilor.

După ce au completat formularul de cerere, călătorii trebuie să plătească taxa ETA înainte de a-și trimite datele. Prin urmare, cetățenii norvegieni trebuie să utilizeze un card de credit/debit valabil pentru tranzacție. Cererea ETA va fi procesată numai după efectuarea plății. Când ETA pentru cetățenii norvegieni este aprobat, solicitantul va primi un e-mail de confirmare.

Călătoria în Regatul Unit din Norvegia cu un ETA

Din 2024, toți călătorii care intră în Regatul Unit vor avea nevoie de un ETA, indiferent de mijlocul de călătorie. Cetățenii norvegieni care au un ETA valabil nu trebuie să tipărească e-mailul de confirmare. Aceștia își pot scana pașapoartele la frontieră pentru a verifica permisul de călătorie. Sistemul ETA al Regatului Unit va accelera procesul la frontieră și va reduce cozile de așteptare. Pentru mai multe informații despre ETA în Marea Britanie pentru cetățenii norvegieni, vă rugăm să consultați pagina de întrebări frecvente.