ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samarinezi: Ce trebuie să știți

Atunci când Regatul Unit va introduce noul sistem ETA, vor fi afectați călătorii din mai multe țări. Programul, care aduce permise de călătorie digitale în Marea Britanie, va intra în vigoare până în anul 2024. Acesta va înlocui actualul sistem de scutire de vize al Regatului Unit. Vizitatorii samarinezi se numără printre cei care vor trebui să solicite un ETA înainte de a intra în Regatul Unit. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre noul sistem, cum funcționează și cum să solicitați un ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii samarinezi?

Sistemele digitale de permise de călătorie sunt din ce în ce mai utilizate în mai multe țări din întreaga lume. Călătorii experimentați ar putea avea deja o anumită experiență cu aceste programe, care includ ETA în Canada și ESTA în Statele Unite. Noul sistem ETA va introduce un permis de călătorie digital pentru Regatul Unit. Acesta a fost conceput ca parte a unui program guvernamental de digitalizare a frontierelor și este menit să asigure o supraveghere și un control mai mare asupra persoanelor care intră în țară. De asemenea, va permite o mai bună protecție a frontierei.

ETA este conceput pentru a înlocui actualul program de scutire de vize al Regatului Unit. Nu este o viză. În schimb, este un permis de călătorie digital. Un vizitator din San Marino care deține un ETA va avea permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit.

Cum vor fi afectați călătorii samarinezi?

Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize cu 92 de țări, inclusiv cu San Marino. Acest lucru înseamnă că, în conformitate cu sistemul actual, călătorii samarinezi pot intra în Regatul Unit doar cu pașapoartele lor, fără a fi nevoie să obțină alte documente. Acest lucru se va schimba odată cu intrarea în vigoare a programului ETA. De acum înainte, călătorii din San Marino vor trebui să solicite un ETA înainte de a putea călători în Regatul Unit.

Călătorii din San Marino ar putea călători în Regatul Unit din mai multe motive diferite. Acestea ar putea include diverse activități, cum ar fi:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samarinezi este conceput pentru a fi „universal”, cu un singur formular de cerere care acoperă toate motivele pentru care un călător ar putea veni în Regatul Unit. Persoanele care ar trebui să solicite un ETA sunt cele care intenționează să rămână în Regatul Unit pentru mai puțin de șase luni și care nu vor lucra în țară.

Este destul de frecvent ca cetățenii samarinezi să dețină dublă cetățenie cu Italia. De asemenea, deținătorii de pașapoarte italiene vor trebui să parcurgă procesul de solicitare a ETA exact în același mod ca și persoanele cu pașaport samarinean.

Sistemul ETA nu va avea niciun efect asupra programului de vize al Regatului Unit. În prezent, unii cetățeni samarinezi au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit. În acest caz, aceștia vor avea nevoie de viză atunci când noul sistem va intra în vigoare. Printre persoanele care trebuie să solicite o viză pentru Marea Britanie se numără cei care doresc să locuiască permanent în această țară, cei care intenționează să petreacă mai mult de șase luni în această țară și cei care doresc să lucreze în Regatul Unit.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samarinezi

Călătorii vor trebui să solicite ETA prin completarea unui formular disponibil online. De asemenea, trebuie plătită o taxă de înscriere. Întrucât ETA face parte dintr-un program mai amplu, complet digital, nu vor fi oferite candidaților alternative offline.

Au fost anunțate câteva informații despre cerințele ETA. Acesta nu a fost încă finalizat și nu au fost confirmate toate detaliile programului. De exemplu, ETA va avea o taxă de aplicare, dar prețul nu a fost încă anunțat. Cerințele pot fi ușor modificate pe măsură ce programul este introdus.

Cu toate că aceste informații pot suferi modificări, ele le oferă călătorilor câteva idei despre ceea ce se pot aștepta când sistemul ETA va intra în vigoare. Unele cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

Unul dintre obiectivele programului ETA este îmbunătățirea măsurilor de protecție la frontierele Regatului Unit. Din acest motiv, călătorilor li se va cere să dezvăluie informații despre cazierul judiciar etc. În cazul în care un solicitant pare să aibă legături cu crima organizată, organizații teroriste sau bande, se va considera că reprezintă o amenințare potențială la adresa siguranței Regatului Unit, iar cererea sa va fi probabil respinsă.

O cerere va fi procesată numai după ce a fost completată în întregime și a fost achitată taxa.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samarinezi

Se preconizează că ETA din Regatul Unit va deveni o condiție de transport. Acest lucru s-a întâmplat deja în alte țări cu propriile permise de călătorie digitale. În aceste țări, transportatorii pot refuza îmbarcarea pasagerilor care nu sunt în măsură să prezinte un permis. Prin urmare, călătorii samarinezi ar trebui să completeze cererea ETA cu suficient timp pentru ca aceasta să fie complet procesată și aprobată înainte de a ajunge la poarta de îmbarcare.

Procesarea ETA poate dura până la 72 de ore. Călătorii vor trebui să prezinte ETA aprobat pentru cetățenii samarinezi la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare și, din nou, la controlul de frontieră în Regatul Unit.

În timp ce majoritatea călătorilor samarinezi vin în Marea Britanie cu avionul, unii călătoresc pe mare sau intră prin tunelul de sub Canalul Mânecii, care leagă Marea Britanie de Franța. În toate cazurile, călătorii vor avea nevoie de un ETA.

Pentru cererile ETA respinse, va fi disponibil un sistem de recurs. În cazul în care apelul este respins, călătorul poate alege să solicite în schimb o viză.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii samarinezi

Odată ce unui cetățean samarinean i s-a aprobat ETA, acesta poate petrece până la șase luni în Regatul Unit, deși nu poate lucra acolo. Cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, nu au niciun control la frontieră care să le despartă. Acest lucru înseamnă că un călător samarinean se poate deplasa liber între aceste țări fără a fi nevoie să obțină documente suplimentare.