Ghid complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Grenada

Cum îi va afecta noul sistem ETA din Marea Britanie pe călătorii din Grenada? Acest program, care urmează să fie introdus înainte de 2024, este conceput pentru a înlocui actualul sistem de scutire de vize. Grenadienii care plănuiesc să viziteze Regatul Unit vor trebui să se pregătească pentru călătorie, aflând despre ETA. Acest ghid conține informații despre ETA, inclusiv despre procesul de solicitare.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Grenada?

Autorizația electronică de călătorie din Marea Britanie, cunoscută sub numele de ETA, este introdusă de guvernul britanic în efortul de a digitaliza frontierele Regatului Unit. Deși este un sistem nou pentru Marea Britanie, unii călători vor fi familiarizați cu programe similare care sunt deja utilizate în alte țări. În special, este inspirat de sistemul ESTA din Statele Unite și de ETA din Canada. Aceasta oferă guvernului o mai mare supraveghere a persoanelor care intră și ies din țară și facilitează identificarea potențialelor amenințări și riscuri pentru Regatul Unit.

Cetățenii din Grenada nu trebuie să solicite o viză pentru a călători în Regatul Unit. În cadrul noului sistem, acest lucru nu se va schimba. Cu toate acestea, atunci când va fi introdus sistemul ETA, călătorii din Grenada trebuie să solicite un ETA înainte de a intra în Regatul Unit. Practic, ETA servește drept permis digital. Un cetățean din Grenada care deține un ETA are permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a se afla în vizită pentru o perioadă de cel mult șase luni. Nu este o viză. Procesul de solicitare este mult mai simplu și mai rapid decât cel de obținere a unei vize, iar ETA nu oferă avantajele unei vize.

Cum îi afectează ETA pe călătorii din Grenada?

Regatul Unit a încheiat acorduri de scutire de vize cu 92 de țări. Națiunile din Commonwealth, precum Grenada, sunt incluse pe această listă. Acest lucru înseamnă că cetățenii din Grenada nu trebuie să solicite o viză înainte de a intra în Regatul Unit.

ETA va fi valabilă pentru cetățenii din Grenada care vizitează Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni. Indiferent de motivul călătoriei lor, vizitatorii din Grenada vor trece prin același proces de solicitare. Scopul vizitei lor în Regatul Unit ar putea include următoarele:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Există totuși câteva excepții. În prezent, cetățenii din Grenada care doresc să locuiască permanent în Regatul Unit, să lucreze sau să petreacă mai mult de șase luni în această țară trebuie să solicite o viză. Acest lucru nu se va schimba în cadrul noului sistem ETA. În cazul în care un călător din Grenada are nevoie de viză, acesta va trebui să se intereseze separat. ETA este conceput pentru a fi complet separat de procesul de solicitare a vizei.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Grenada

Înainte de a călători, vizitatorii din Grenada sunt sfătuiți să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Printre acestea se numără:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii de bază despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa vizitatorului în timpul șederii în țară
– Un card de credit sau de debit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Informații din trecut, inclusiv detalii privind cazierul judiciar, infracțiuni legate de imigrație și apartenența la grupuri sau organizații interzise.

Unul dintre motivele pentru care a fost implementat sistemul ETA este acela de a oferi o modalitate mai bună de a semnala potențialele riscuri de securitate și amenințări la adresa Regatului Unit și a cetățenilor săi. Din acest motiv, solicitanții de ETA din Grenada trebuie să furnizeze date despre cazierul lor judiciar și alte infracțiuni istorice. Cererea unui solicitant care este considerat a prezenta orice fel de pericol potențial pentru Regatul Unit va fi respinsă.

Aceste informații pot fi modificate, deoarece sistemul nu a fost încă implementat pe deplin. Călătorii din Grenada sunt sfătuiți să se asigure că au o înțelegere completă a cerințelor ETA din Regatul Unit înainte de a depune cererea.

Procesul de solicitare a ETA este disponibil doar online. Întregul sistem ETA este digital, așa că nu vor exista modalități alternative de a depune cereri.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Grenada

Cererea ETA este însoțită de o taxă. Această taxă trebuie achitată online și integral înainte ca cererea să poată fi procesată. Acesta nu este rambursabil. După ce un solicitant a completat formularul în întregime și a plătit taxa, va începe procesarea.

Procesarea unei cereri ETA durează mult mai puțin decât a unei vize și se așteaptă ca aceasta să fie aprobată sau refuzată în maximum 72 de ore. Este foarte important ca solicitanții să țină cont de acest interval de timp atunci când își fac planurile de călătorie. Aceștia ar trebui să aibă un ETA britanic aprobat pentru cetățenii din Grenada, pe care să îl prezinte personalului aeroportului atunci când ajung la aeroportul de plecare.

Se așteaptă ca transportatorii să facă din ETA aprobată o condiție de transport. Pasagerilor care nu au acest document li se poate refuza îmbarcarea. La trecerea controlului de frontieră britanic, călătorii din Grenada vor trebui să prezinte din nou ETA la intrarea în Regatul Unit.

În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul are la dispoziție câteva opțiuni. În primul rând, pot contesta decizia. Alternativ, aceștia pot solicita o viză, dar acest proces este mai lung și mai complicat.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Grenada

Cu un ETA aprobat în Marea Britanie pentru cetățenii din Grenada, un călător poate petrece până la șase luni în Regatul Unit. În cadrul Regatului Unit, nu există un control la frontierele interne care să separe Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Acest lucru înseamnă că un titular de ETA se poate deplasa între cele patru națiuni după cum dorește. Republica Irlanda este o țară independentă, iar ETA nu este valabilă acolo.

Regatul Unit nu este membru al zonei Schengen sau al Uniunii Europene. Cetățenii din Grenada care doresc să călătorească în alte țări europene ca parte a călătoriei lor vor trebui să analizeze cerințele de intrare separate și să se asigure că le îndeplinesc. UE este în curs de a introduce propriul sistem electronic de autorizare, ETIAS.

Grenadienii din Marea Britanie

În Marea Britanie există aproximativ 10.000 de persoane născute în Grenada. Întrucât Grenada face parte din Commonwealth, există legături puternice între cele două țări. Mulți cetățeni din Grenada vin în Regatul Unit pentru a-și vizita prietenii și familia care s-au stabilit acolo, în timp ce alții călătoresc din motive turistice sau pentru a studia.

Există zboruri directe între Aeroportul Grenada și Londra Gatwick. Călătorii care doresc să viziteze alte părți ale țării trebuie să caute un zbor de legătură sau să intre în Regatul Unit prin Londra. Apoi, ei pot continua să călătorească cu un alt mijloc de transport.