Ghid complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii guatemalezi

Actualul sistem de scutire de vize din Regatul Unit va fi înlocuit în curând cu noul program ETA. Acest sistem, care urmează să fie introdus până în 2024, îi va afecta pe călătorii din Guatemala. Citiți în continuare un ghid complet cu tot ceea ce trebuie să știe cetățenii guatemalezi înainte de a călători în Marea Britanie.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii guatemalezi?

ETA, care înseamnă Electronic Travel Authorisation (Autorizație electronică de călătorie), este un nou program conceput pentru a înlocui actualul sistem britanic de scutire de vize. Acesta se bazează pe sistemele care au fost introduse în ultimii ani în alte țări, cum ar fi ESTA din Statele Unite sau ETA din Canada. La fel ca aceste programe, ETA oferă guvernului o mai mare supraveghere asupra persoanelor care intră în țară și oferă o modalitate mai puternică de a verifica potențialele riscuri de securitate.

ETA este complet separat de programul de vize al Regatului Unit. Nu este o viză și are un proces de solicitare mult mai simplu decât o viză. În schimb, acesta funcționează ca un fel de permis de călătorie digital, care le oferă titularilor permisiunea de a intra în Regatul Unit. Când va intra în vigoare, cetățenii guatemalezi vor fi unul dintre grupurile afectate. Aceștia vor trebui să solicite un ETA înainte de a călători în Regatul Unit.

Cum îi afectează ETA pe călătorii guatemalezi?

Guatemala este una dintre cele 92 de țări care au încheiat acorduri de scutire de vize cu Regatul Unit. Conform sistemului actual, călătorii din aceste țări pot intra în Regatul Unit fără a fi nevoie să completeze niciun fel de documente. Acest lucru se va schimba în cadrul noului program, deoarece acești călători vor trebui să solicite un ETA.

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii guatemalezi le oferă călătorilor permisiunea de a rămâne în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni. Aceștia pot veni în Regatul Unit din mai multe motive, cum ar fi cele prezentate mai jos:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Indiferent de motivul vizitei lor în Regatul Unit, călătorii guatemalezi vor trece prin același proces de solicitare a ETA. Există unele excepții, la fel cum există excepții la actualul program de scutire de vize. Guatemalezii care speră să locuiască permanent în Regatul Unit, să rămână acolo pentru o perioadă mai mare de șase luni sau să lucreze acolo vor trebui să solicite o viză. Procesul de solicitare a vizelor rămâne complet separat de ETA.

Solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii guatemalezi

Guatemalezii care intenționează să viziteze Regatul Unit ar trebui să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Unele dintre aceste cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale, care vor include diverse date, cum ar fi data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Câteva detalii de bază referitoare la călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa călătorului pe durata șederii în țară.
– Plata taxei de solicitare a ETA.

Aceste informații pot fi modificate. Sistemul ETA nu a fost încă introdus, iar unele detalii se pot schimba pe măsură ce este finalizat. Cu toate acestea, informațiile de mai sus oferă o imagine generală a ceea ce călătorii se pot aștepta de la noul program.

În plus față de cerințele enumerate mai sus, candidații vor trebui să dezvăluie informații despre trecutul lor, inclusiv orice cazier judiciar, infracțiuni de imigrare și orice apartenență (trecută sau prezentă) la un grup sau o organizație interzisă. ETA este conceput pentru a ajuta la semnalarea călătorilor care ar putea reprezenta o potențială amenințare la adresa securității Regatului Unit sau a cetățenilor săi. Solicitanții ETA care au comis infracțiuni grave în trecut pot fi considerați un risc și li se va refuza cererea.

Solicitanții ETA vor trebui să completeze cererea online. Acesta este un sistem complet digital și nu va exista opțiunea de a depune o cerere prin poștă.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii guatemalezi

O ETA aprobată poate fi considerată o condiție de transport de către transportatorii de călătorie. Acest lucru înseamnă că călătorii vor trebui să își înceapă cererea cu suficient timp înainte. Dacă ajung la poarta de îmbarcare de la aeroport fără să prezinte personalului o oră estimată de sosire, este posibil să li se refuze îmbarcarea.

Ca parte a procesului de înscriere, solicitanții trebuie să plătească o taxă nerambursabilă. Odată ce cererea a fost completată și taxa a fost plătită integral, aceasta este considerată completă și poate fi procesată.

Procesarea unei cereri ETA poate dura până la 72 de ore, așa că solicitanții trebuie să țină cont de acest lucru. Aceștia vor trebui să prezinte ETA la aeroportul de plecare și, din nou, la sosirea în Regatul Unit.

În unele cazuri, o cerere ETA va fi respinsă. În acest caz, solicitantul are la dispoziție câteva alternative. În primul rând, pot contesta decizia. În caz de eșec, ar putea solicita o viză. Acesta este un proces mai complicat și implică un timp de procesare mult mai lung. Călătorii cu antecedente penale grave cărora li se refuză o ETA ar putea solicita în schimb o viză.

Călătoria cu ETA în Marea Britanie pentru cetățenii guatemalezi

Un ETA aprobat în Regatul Unit pentru cetățenii guatemalezi permite călătorului să intre în Regatul Unit și să petreacă până la șase luni în această țară. În cadrul Regatului Unit, există patru țări constitutive: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Nu există niciun control la frontieră între cele patru state, astfel încât un călător cu un ETA poate circula liber între ele. Republica Irlanda este independentă, iar ETA nu este un document de călătorie valabil în această țară.

Regatul Unit nu face parte din zona Schengen și nu mai este un stat membru al Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că ETA le permite guatemalezilor să viziteze Regatul Unit, dar nu le dă permisiunea de a intra în alte țări europene. Guatemalezii care doresc să își continue călătoria vizitând alte țări din Europa vor trebui să se informeze cu privire la cerințele de intrare relevante. În prezent, Uniunea Europeană este în curs de a institui propriul permis de călătorie electronic, denumit ETIAS.