Ghid complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii maghiari

Urmează să fie introdus până în 2024, noul sistem ETA din Regatul Unit va înlocui actualul program de scutire de vize. Când va intra în vigoare, ungurii nu vor putea intra în Regatul Unit fără a solicita în prealabil un ETA. Acest ghid explică modul în care funcționează sistemul și ce trebuie să știe maghiarii înainte de a călători în Regatul Unit.

Ce este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii maghiari?

Autorizația electronică de călătorie din Regatul Unit – denumită ETA – este un nou sistem introdus de guvernul britanic. Acest lucru face parte dintr-un program mai amplu de digitalizare a frontierelor Regatului Unit. Bazat pe sisteme care există deja în țări precum Statele Unite și Canada, sistemul ETA oferă guvernului o mai mare supraveghere asupra persoanelor care intră în țară și permite o verificare mai eficientă a potențialelor riscuri de securitate.

Odată cu intrarea în vigoare a noului sistem ETA, călătorii maghiari vor trebui să solicite un ETA înainte de a-și începe călătoria. ETA funcționează ca un permis digital, oferind titularilor săi permisiunea de a intra în Regatul Unit. Nu este o viză. Procesul de solicitare este mult mai simplu și mai rapid decât cel de obținere a unei vize, iar ETA le permite călătorilor să intre în țară fără a avea nevoie de permisiunile mai avansate pe care le-ar putea oferi o viză.

Cum îi afectează ETA pe călătorii maghiari?

Regatul Unit are un program de scutire de vize care acoperă 92 de țări. În prezent, călătorii din aceste țări nu trebuie să completeze niciun formular sau document înainte de a intra în Regatul Unit. Când va fi introdus sistemul ETA, aceștia vor trebui să solicite un ETA înainte de călătorie. Pe listă sunt incluse țări din Uniunea Europeană, precum Ungaria.

Cu un ETA, călătorii maghiari vor putea intra în Regatul Unit și vor putea rămâne pentru o perioadă scurtă, definită ca fiind mai mică de șase luni. ETA se aplică maghiarilor care călătoresc în Regatul Unit din mai multe motive. Acestea pot include:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri pe termen scurt sau programe de studiu
– Vizite la prieteni și familie
– Tratament medical

Unii maghiari vor avea în continuare nevoie de viză pentru Marea Britanie. Acest lucru este valabil în cadrul sistemului actual și va rămâne neschimbat atunci când va începe noul program ETA. Dacă un cetățean maghiar dorește să lucreze în Regatul Unit, să petreacă mai mult de șase luni sau să locuiască permanent în această țară, va trebui să solicite viza corespunzătoare. Procesul de solicitare a vizelor este complet separat de sistemul ETA.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii maghiari

Înainte de a-și finaliza planurile de călătorie, vizitatorii sunt încurajați să consulte lista publicată a cerințelor pentru ETA. Aceste cerințe includ:

– Un pașaport biometric valabil dintr-o țară aflată pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Motivul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii de bază despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa vizitatorului în timpul șederii în țară
– Un card de credit sau de debit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Informații din trecut, inclusiv detalii privind cazierul judiciar, infracțiuni legate de imigrație și apartenența la grupuri sau organizații interzise.

Unul dintre beneficiile noului sistem ETA este supravegherea mai mare pe care o oferă, permițând guvernului britanic să semnaleze mai eficient riscurile de securitate. Din acest motiv, solicitanților ETA li se pun întrebări despre cazierul lor judiciar și alte infracțiuni. Unui călător care se consideră că reprezintă o amenințare pentru Regatul Unit i se va refuza cererea de ETA.

Este important de reținut că aceste informații se pot modifica. Sistemul ETA nu a fost încă implementat, iar unele detalii pot fi modificate pe măsură ce programul este finalizat. Cu toate acestea, criteriile de mai sus sunt susceptibile de a rămâne neschimbate.

Procesul de solicitare a ETA este disponibil doar online. Călătorii nu vor putea utiliza alternative pe suport de hârtie, deoarece acest sistem este conceput pentru a fi complet digital.

Procesarea ETA pentru cetățenii maghiari în Regatul Unit

Atunci când completează formularul de cerere ETA, solicitanții vor trebui să plătească o taxă nerambursabilă. După ce taxa este plătită integral și formularul de cerere este completat, cererea ETA poate trece la următoarea etapă: etapa de procesare.

Se așteaptă ca cererile ETA să fie procesate în maximum 72 de ore. Solicitanții trebuie să țină cont de acest lucru atunci când își fac planuri de călătorie. Este esențial ca aceștia să depună cererea în timp util pentru ca aceasta să fie procesată integral, deoarece transportatorii trebuie să facă din ETA aprobat o condiție de transport. În cazul în care un pasager nu poate prezenta la aeroportul de plecare un ETA britanic aprobat pentru cetățenii maghiari, este posibil să i se refuze îmbarcarea.

Majoritatea maghiarilor călătoresc cu avionul în Marea Britanie. Cu toate acestea, unii ar putea alege să intre pe șosea sau cu trenul, traversând tunelul de sub Canalul Mânecii, care leagă Marea Britanie de Franța. Indiferent de modul în care intră în țară, aceștia vor trebui să aibă un ETA aprobat. Aceasta trebuie să fie prezentată la aeroportul, gara sau portul de plecare și din nou la sosirea în Regatul Unit.

Cererile ETA pot fi respinse. În acest caz, solicitantul are posibilitatea de a contesta decizia. În unele cazuri, poate fi necesar ca un solicitant căruia i s-a refuzat o ETA să solicite în schimb o viză.

Călătoria cu ETA pentru cetățenii maghiari din Regatul Unit

Un ETA britanic aprobat pentru cetățenii maghiari le oferă titularilor permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit. Aceștia se pot înscrie la un curs de studii, dar este posibil să nu lucreze. Aceștia pot călători liber între cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Maghiarii din Regatul Unit

Numărul exact al maghiarilor care trăiesc în Regatul Unit nu este clar. Mulți au venit în țară după ce Ungaria a aderat la Uniunea Europeană și au rămas chiar și după plecarea Regatului Unit. Se estimează că între 100.000 și 200.000 de maghiari locuiesc în prezent în Regatul Unit. Spre deosebire de alte grupuri de migranți, aceștia nu sunt răspândiți în toată țara, majoritatea maghiarilor locuind în Londra.

Din acest motiv, mulți maghiari care călătoresc în Regatul Unit o fac pentru a-și vizita prietenii și familia care locuiesc deja acolo. Alții vin în scop turistic, pentru călătorii de afaceri sau pentru a se înscrie la programe de studii. Peste 300.000 de maghiari călătoresc în Marea Britanie în fiecare an.