Ghidul dumneavoastră complet pentru ETA în Marea Britanie pentru cetățenii din Samoa

Atunci când Regatul Unit va pune în aplicare noul său program ETA, milioane de călători vor fi afectați. Sistemul de permise de călătorie digitale va intra în vigoare până în anul 2024, înlocuind actualul sistem britanic de scutire de vize. Vizitatorii samoani se numără printre cei care vor trebui să solicite un ETA înainte de a li se permite să intre în Regatul Unit. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre noul sistem, cum funcționează și cum să solicitați un ETA.

Care este ETA în Marea Britanie pentru cetățenii samoani?

Sistemele digitale de permise de călătorie sunt din ce în ce mai răspândite în țări din întreaga lume. Călătorii experimentați ar putea fi deja familiarizați cu aceste programe, care includ ETA în Canada și ESTA în Statele Unite. Viitorul sistem ETA este versiunea britanică a unui permis de călătorie digital. Acesta a fost conceput ca parte a unui program guvernamental de digitalizare a frontierelor. Aceasta permite o supraveghere și un control mai mare asupra intrărilor în țară. La rândul său, acest lucru va îmbunătăți securitatea.

ETA este introdus ca un înlocuitor al programului de scutire de vize în vigoare în prezent în Regatul Unit. Nu este o viză. Este mai degrabă un permis de călătorie. Atunci când unui vizitator i se eliberează un ETA, acesta are permisiunea de a petrece până la șase luni în Regatul Unit.

Cum vor fi afectați călătorii samoani?

Samoa este membră a Comunității Națiunilor. Aceasta înseamnă că este inclusă pe lista celor 92 de țări cu care Regatul Unit are acorduri de scutire de vize. În prezent, călătorii samoani nu au nevoie de alte documente suplimentare pentru a intra în Regatul Unit, cu excepția pașapoartelor. Acest lucru se va schimba odată cu intrarea în vigoare a sistemului ETA. De acum înainte, samoanii vor trebui să solicite un ETA înainte de a putea călători în Regatul Unit.

Există multe motive diferite pentru care samoanii aleg să viziteze Regatul Unit. Unele dintre acestea includ:

– Turism
– Călătorii de afaceri
– Cursuri de studiu
– Vizitarea prietenilor și a familiei
– Tratament medical

ETA din Regatul Unit pentru cetățenii samoani este un sistem unic care acoperă toate aceste motive și nu numai. Toți samoanii care intenționează să călătorească în Regatul Unit pentru o perioadă mai mică de șase luni vor completa formularul de cerere ETA, care rămâne același, indiferent de motivul călătoriei lor.

Mulți samoani au un pașaport neozeelandez. Aceștia vor trebui, de asemenea, să solicite un ETA în cadrul noului sistem.

Sistemul ETA nu are niciun impact asupra programului de vize al Regatului Unit. În prezent, unii samoani au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit. Acest lucru nu se va schimba și vor avea nevoie în continuare de viză atunci când va intra în vigoare noul sistem. Samoanii care au nevoie de viză pentru Regatul Unit sunt cei care doresc să locuiască permanent în această țară, cei care intenționează să petreacă mai mult de șase luni în această țară și cei care doresc să lucreze în Regatul Unit.

Solicitarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samoani

Călătorii vor trebui să solicite ETA prin completarea unui formular online. De asemenea, trebuie plătită o taxă de înscriere, care poate fi achitată online. Deoarece ETA face parte dintr-un sistem digital, nu vor fi disponibile alternative offline.

Au fost publicate unele informații despre cerințele ETA. Acest lucru se poate schimba în continuare, deoarece sistemul nu a fost încă finalizat. Nu au fost confirmate toate detaliile. De exemplu, prețul taxei de înscriere nu a fost încă anunțat. Alte cerințe pot face obiectul unor modificări înainte de introducerea programului.

Deși este posibil ca aceste informații să nu fie finale, merită să fie analizate, deoarece pregătesc călătorii pentru ceea ce se așteaptă de la sistem. Unele cerințe includ următoarele:

– Un pașaport biometric valabil eliberat de una dintre țările de pe lista de eligibilitate.
– O fotografie digitală recentă de pașaport.
– Informații personale. Acestea vor include date precum data nașterii, informații despre locul de muncă, detalii de contact etc.
– Scopul vizitei călătorului în Regatul Unit.
– Detalii despre călătoria planificată în Regatul Unit, cum ar fi adresa pe durata șederii în țară.
– Un card de debit sau de credit pentru taxa de solicitare a ETA.
– Dezvăluirea cazierului judiciar, a infracțiunilor de imigrare din trecut și a apartenenței (trecute sau prezente) la orice grup sau organizație interzisă.

ETA este menită să îmbunătățească securitatea frontierelor Regatului Unit. Din acest motiv, călătorilor li se cere să dezvăluie informații despre cazierul judiciar etc. Solicitanților care au legături cu crima organizată, cu organizații teroriste sau cu bandele de infractori li se poate refuza cererea, deoarece sunt considerați ca reprezentând un risc pentru securitate.

Cererile incomplete nu vor fi procesate. Taxa trebuie, de asemenea, achitată integral înainte de începerea procesării.

Prelucrarea ETA în Regatul Unit pentru cetățenii samoani

Este posibil ca ETA din Regatul Unit să fie o condiție de transport. Acest lucru s-a întâmplat și în alte țări care au propriile permise de călătorie digitale, iar transportatorii pot refuza îmbarcarea pasagerilor care nu au un permis. Având în vedere acest lucru, este important ca samoanii care călătoresc în Regatul Unit să completeze cererea ETA din timp. Acesta trebuie să fie complet procesat și aprobat înainte de a ajunge la poarta de îmbarcare.

Timpul de procesare a ETA este mult mai scurt decât cel de obținere a unei vize. Procesarea poate dura până la 72 de ore. Călătorii vor trebui apoi să prezinte la poarta de îmbarcare a aeroportului de plecare și din nou la controlul de frontieră din Regatul Unit, în momentul în care se prezintă la control.

Pentru cererile ETA respinse, va exista un sistem de apeluri. În cazul în care apelul este respins, călătorul poate avea opțiunea de a solicita o viză.

Călătoria cu ETA în Regatul Unit pentru cetățenii din Samoa

Un cetățean samoan cu un ETA aprobat are permisiunea de a intra în Regatul Unit și de a rămâne acolo pentru o perioadă de până la șase luni. În această perioadă, ei se pot înscrie la cursuri de studii, dar nu pot lucra. Călătorii se pot deplasa între Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, cele patru țări constitutive ale Regatului Unit, după cum doresc. ETA nu le dă permisiunea de a intra în Republica Irlanda, care este o țară independentă.

ETA nu este valabilă în nicio altă țară în afară de Regatul Unit. Regatul Unit nu este membru al zonei comune de călătorie Schengen și nici al Uniunii Europene, astfel încât călătorii nu pot intra liber în alte țări europene. Samoanii care doresc să viziteze alte părți ale Europei vor trebui să se informeze cu privire la cerințele de intrare înainte de a călători. Sistemul digital de permise de călătorie al UE, ETIAS, va fi introdus în curând, ceea ce va afecta probabil călătorii din Samoa.